בלעדיאופק תעסוקתי למובטלים: תקציב הסיוע למשתתפים בהכשרה מקצועית יוכפל פי 4
בלעדי
אופק תעסוקתי למובטלים: תקציב הסיוע למשתתפים בהכשרה מקצועית יוכפל פי 4
המלגות יוגדלו ל־15 אלף שקל בממוצע למשתתף ומספר מקבלי המלגות יוכפל פי 17. התקציב הכולל של המלגות יוגדל ל־25 מיליון שקל. המלגות יינתנו למתגוררים באזורים חלשים, מטופלים במחלקות לשירותים חברתיים, בדואים ונשים מבוגרות
אחרי שנתיים שבהן לא חולקו מלגות סיוע למשתלמים בהכשרה מקצועית, הממשלה מחדשת את התשלום ותעניק מלגה של 21-9 אלף שקל לזכאים. המשמעות היא הגדלה של פי 2.5 בממוצע לעומת המלגה הקודמת שעמדה על 6,000 שקל, וגידול של פי 4 בתקציב השנתי, מ־6 מיליון שקל ל־22 מיליון שקל, בתוספת 3 מיליון שקל מארגון הג'וינט ששותף למהלך.
הקושי להתפרנס בתקופת ההכשרה המקצועית נחשב לאחד הגורמים העיקריים המרתיעים אנשים מלפנות להכשרה וכן לגורם מרכזי לנשירה ממנה. באגף להכשרות מקצועיות בזרוע העבודה של משרד הכלכלה מציינים כי בניגוד לאקדמיה, כמעט ולא ניתן סיוע כלכלי ללומדים בהכשרה מקצועית אף שלרוב מדובר בלומדים בעלי משפחות.
אחד ההיבטים של הזנחת מערך ההכשרות מקצועיות בישראל ב־20 השנים האחרונות היה סיוע מגוחך למשתתפים בהן. דמי הקיום המקסימליים היו 1,500 שקל לחודש לארבעה חודשים, כלומר 6,000 שקל בסך הכל. היה ניתן לקבל אותם רק בתום הלימודים ולאחר בירוקרטיה קשה. התוצאה היא שב־2019, אף שהתקציב עמד על 6 מיליון שקל, קיבלו את המענקים 200 איש בלבד. כל זאת, בנוסף לקנס של 30% מדמי האבטלה שהוטל על המשתתפים.
בשנתיים האחרונות, דווקא בתקופת האבטלה של משבר הקורונה, לא היה תקציב לדמי קיום. ב־2020 זה נבע מכך שלא היו כמעט הכשרות מקצועיות בגלל משבר הקורונה ומאבקי הכוח שניהל שר האוצר לשעבר ישראל כץ סביב האחריות להכשרות המקצועיות.
ב־2021 החליט המנהל החדש (אז) של האגף להכשרות מקצועיות ניצן ממרוד להקפיא את תשלום דמי הקיום עד לרפורמה שתבטיח מלגה משמעותית למשתתפים רבים. עם זאת, בתקופת הקורונה הושעה הניכוי של 30% מדמי האבטלה ובחודש שעבר ביטלה אותו הכנסת סופית.
לדברי ממרוד, "תוכנית המלגות החדשה שלנו נועדה לאפשר לאוכלוסיות שונות ומגוונות לרכוש הכשרה מקצועית וכישורים מתאימים לשוק העבודה".
במאי הקרוב תושק התוכנית החדשה של האגף להכשרות מקצועיות, הקרויה BOOST, בשיתוף עם ג'וינט־תבת ("תנופה בתעסוקה"), המחלקה של הג'וינט העוסקת בשילוב אוכלוסיות בשוק התעסוקה. לדברי מנכ"ל ג'וינט־תבת רני דודאי, היעדר היכולת להמשיך להתפרנס במהלך ההכשרה המקצועית הוא אחת הסיבות העיקריות לנשירה. "חיוני לתת מענה לכך כדי לאפשר ללומדים להשלים הכשרתם ולהשתלב במקצועות עם אופק תעסוקתי טוב יותר״.
את הסיוע יוכלו לקבל אנשים מהקבוצות הבאות: תושבי יישובים או שכונות המדורגים באשכולות 4-1 בדירוג החברתי־כלכלי, בדואים מהדרום, מטופלים במחלקות לשירותים חברתיים של הרשויות המקומיות ונשים מעל לגיל 50.
הסכומים שיקבלו המשתתפים ינועו בין 1,500 ל־3,500 שקל לחודש, בהתאם למצב המשפחתי ולאורך ההכשרה. ניתן יהיה לקבל אותם עד שישה חודשים. הסכום הגבוה של 3,500 שקל ייועד רק להורים עצמאים (חד־הוריים). למשתתפים אחרים בהכשרות סכום המלגה הגבוה ביותר יהיה 2,500 שקל. בזרוע העבודה מדגישים שלא מדובר בדמי קיום אלא במלגת סיוע, שכן ברור שלא ניתן לחיות רק מהסכום המדובר. התקציב אמור להספיק לכ־1,700 איש.
לדברי מנכ"לית עמותת 121, המובילה את שותפות "המקפצה" המונה 50 ארגונים למען שיפור ההכשרה המקצועית, טלי ניר, "התוכנית החדשה היא שיפור דרמטי לעומת המצב בעבר, אך מדובר בצעד ראשון בלבד. מלגות למשתתפים בהכשרות אמורות לאפשר להם להתקיים בזמן הקורס, ולפיכך הן צריכות להיות קרובות עד כמה שאפשר לשכר המינימום".