הפרקליטות: לפעול לפיקוח אפקטיבי על לימודי ליבה במוסדות הפטור החרדיים
הפרקליטות: לפעול לפיקוח אפקטיבי על לימודי ליבה במוסדות הפטור החרדיים
במוסדות הפטור לומדים קרוב לחצי מהבנים בחינוך החרדי והם מתוקצבים בהיקף של 55% ממוסד ממלכתי. בתגובה לעתירה לבג"ץ בנושא היעדר הפיקוח על לימודי ליבה במוסדות אלו, טענה הפרקליטות כי ללא תקנות מתאימות לא ניתן יהיה להמשיך לתקצב אותם. היועמ"שית: "נדרש לבצע מהלך משמעותי להבטחת עמידת מוסדות הפטור בהוראות הדין"
פרקליטות המדינה מודה שאין פיקוח אפקטיבי על מוסדות הפטור החרדיים שיבטיח את אכיפת תוכנית הליבה, וכי יש צורך בגיבוש תוכנית מפורטת לפיקוח כזה. עוד מודה הפרקליטות שמ-2019 לא הותקנו תקנות להסדרת תקצוב מוסדות הפטור, מה שאומר למעשה שהם מתוקצבים ללא בסיס חוקי.
מוסדות הפטור הם המוסדות החרדיים שמלמדים את כמות לימודי הליבה הנמוכה ביותר ולמעשה אין עליהם כמעט פיקוח. בישראל פועלים כ-250 בתי ספר במעמד של מוסדות פטור, ובהם לומדים 64,338 תלמידים. רובם המוחלט של מוסדות הפטור הם מוסדות לבנים, וכ-45% מהתלמידים הבנים בחינוך החרדי לומדים במוסדות אלה. עבור התלמידות קיימים שני בתי ספר בלבד במעמד של מוסדות פטור, משום שממילא מצופה מהן ללמוד לימודי ליבה. למרות הפיקוח האפסי, הם מתוקצבים בהיקף של 55% ממוסד ממלכתי.
בינואר עתר המרכז הרפורמי לדת ומדינה לבג"ץ בטענה שאין תקנות המאפשרות לתקצב את מוסדות הפטור והם אינם מלמדים את תוכנית הליבה בהיקף הנדרש. לטענת העותר, "היעדר פיקוח ראוי על מוסדות הפטור מוביל להפליית מוסדות החינוך הרשמיים, אשר ביחס אליהם נאכפות דרישות החוק, שעה שמוסדות הפטור מתוקצבים מבלי לקיים את הוראות הדין". כן הוא טען ל"פגיעה בזכות לשוויון ולחינוך של תלמידי מוסדות הפטור, אשר אינם רוכשים כלים ומיומנויות הנדרשים לצורך השתלבותם העתידית בשוק העבודה". בין היתר דרש המרכז להנהיג פיקוח יעיל ולעצור את תוספות התקציב הגדולות שניתנו למוסדות הפטור במסגרת הכספים הקואליציוניים לשנת 2024.
היועצת המשפטית לממשלה גלי בהרב מיארה מסכימה בתשובתה עם טענת המרכז הרפורמי כי "לצורך המשך תקצוב מוסדות הפטור על-ידי המדינה, אכן נדרש להתקין את תקנות מוסדות הפטור. במקביל, נדרש לבצע מהלך משמעותי להבטחת עמידת מוסדות הפטור בהוראות הדין. על כן נדרש כי לצד אישור התקנות להעברת השתתפות המדינה, יושלם בהקדם האפשרי גיבושה של תוכנית פיקוח, אשר תתווה באופן מפורט".
הפרקליטות מסרה כי "בימים אלה עוסקים גורמי המשיבים בהשלמת התקנת התקנות. עם זאת, נמצא כי על פי דין, יש לפעול לפיקוח אפקטיבי על המוסדות ולגבש לשם כך תוכנית מקצועית מפורטת, שתכליתה להביא להבטחת עמידת מוסדות הפטור בהוראות הדין והפיקוח. תוכנית כאמור הוכנה על-ידי מנהל המחוז החרדי במשרד החינוך, ואושרה על-ידי מנכ"ל משרד החינוך".
עו"ד ריקי שפירא רוזנברג מהמרכז הרפורמי לדת ומדינה אמרה בתגובה: "תגובת המדינה מצביעה על התנהלות שערורייתית רבת שנים של העברת תקציבים למוסדות הפטור מבלי כל פיקוח של משרד החינוך כי הם משמשים ליעדם - לימודי ליבה לתלמידי מוסדות הפטור. נמשיך לנהל את העתירה עד אשר נבטיח כי כל ילד במוסדות הפטור מקבל את מיומנויות היסוד שיאפשרו לו להשתתף בשוק התעסוקה תוך הכרת התשתית של חברה דמוקרטית".