סגור
יועמ"שית משרד רה"מ שלומית ברנע פרגו ומ"מ נציב שירות המדינה רואי כחלון
יועמ"שית משרד רה"מ שלומית ברנע־פרגו ומ"מ נציב שירות המדינה רואי כחלון. מינוי לפי פשרת בג"ץ (צילומים: אבי אוחיון לע"מ, שלי פדן)

המכתב שמעמיד את בכירי שירות המדינה במבחן: הנציב מול היועמ"שית

המכתב החריף ששלח ממלא מקום נציב שירות המדינה, רואי כחלון, ליועצת המשפטית במשרד ראש הממשלה נשלח במקביל לבכירים בשירות, שראו בו העברת מסר ברורה – לבחור לאיזה "צד" הם משתייכים. כחלון בתגובה: "טענות מגוחכות" 

עובדי נציבות שירות המדינה, הגוף האמון על ניהול ההון האנושי במגזר הציבורי, עוברים טלטלה בימים האחרונים, בעקבות המשבר סביב מינויו של רואי כחלון לממלא מקום הנציב לתקופה קצובה של שלושה חודשים. ביום שני בערב כל האירוע אף עבר אסקלציה אחרי שכחלון הודיע ליועצים המשפטיים במשרד המשפטים ובמשרד ראש הממשלה, כי אין בכוונתו לקבל את המגבלות שאלה הטילו עליו בהיותו מ"מ זמני. מכתבו של כחלון עורר אי נוחות בקרב בכירים בנציבות שטענו בשיחות עם כלכליסט כי הם חשים כעת שעל כתפיהם נפלה האחריות לבחור למי לציית – למ"מ הנציב או ליועצים המשפטיים: "אי אפשר לעבוד ככה", הם הסבירו.
כחלון מונה לתפקיד באופן זמני אחרי שבג"ץ הציע לראש הממשלה בנימין נתניהו פשרה בעניין, בעקבות עתירות נגד מינויו של כחלון. אותה פשרה קבעה כי נתניהו יכול למנותו אך לתקופה של שלושה חודשים בלבד. קביעה זו של בג"ץ הגיעה למרות התנגדותה של של היועצת המשפטית לממשלה גלי בהרב מיארה למינוי, בטענה שכחלון נעדר את הניסיון המקצועי הנדרש לכהן כממלא מקום הנציב.

רק מה שמעניין - הצטרפו לערוץ כלכליסט בטלגרם

עוד עלו טענות על כחלון, כי הציג מצג שווא לגבי הניסיון הניהולי שלו בטרם התקבל לתפקיד אותו הוא ממלא במקביל כממונה על הפשיעה בחברה הערבית במשרד ראש הממשלה, כמו למשל ניפוח פעילותו כמנהל משמרת בחדר כושר. טענות אלה נמצאות בימים אלה בבדיקה.
כאשר מנתחים את תשובתו של נתניהו להצעת הפשרה, רואים שרה"מ קיבל את הפשרה אך "הזהיר" כי אין בכוונתו למנות ממלא מקום נוסף חוץ מכחלון ולפיכך הוא יעמוד בתנאי של השלושה חודשים כל עוד בג"ץ דן בעתירה מקבילה הקשורה לאופן מינוי נציב שירות המדינה. עתירה זו נועדה להכריע אם ראש הממשלה רשאי למנות נציב ללא ועדת איתור, כפי שרוצה נתניהו, או שהמינוי הזה מחייב ועדת איתור, כפי שטוען הייעוץ המשפטי לממשלה.
על רקע המצב חסר התקדים שנוצר - כהונה של מ"מ למרות שהייעוץ המשפטי מצא אותו לא כשיר לתפקיד - היועמ"שית הטילה על כחלון כמה מגבלות בעת כהונתו, לרבות עיסוק במינויים בכירים וגם בסוגיות משמעת. כמו כן, היא הטילה הגבלות על עיסוק של כחלון בהכרעות בעלות השלכות ארוכות טווח.
כחלון לא נשאר חייב. שלשום שיגר ליועמ"שית של משרד ראש הממשלה, שולמית ברנע פרגו, מכתב משתלח, שבו הטיח האשמות קשות כלפי הייעוץ המשפטי, בהן ייחס להם ביצוע פעולה בלתי חוקית, חתירה תחת בג"ץ, ופגיעה בשירות הציבורי, בנציבות ובציבור כולו. המכתב של כחלון נשלח גם לכל המנהלים הבכירים בנציבות שירות המדינה, במטרה לשדר מסר מצד ממלא המקום. בסוף המכתב הודיע כחלון ליועמ"שים, הן במשרד המשפטים והן במשרד רה"מ, כי אין בכוונתו ליישם את המגבלות שהוטלו עליו.
בכיר במשרד המשפטים שקרא את המכתב הודה בפני כלכליסט כי מדובר באחד המכתבים "המופרעים" שנכתבו על ידי פקיד ממשלתי. לפחות חלק מהפקידים שקיבלו את המכתב של כחלון - שמצא את עצמו מהר מאוד בכלי התקשורת - סלדו מתוכנו בעיקר בגלל סגנונו. "למרות שהתרגלנו לקרוא מכתבים כאלו ליועצת, תמיד הם הגיעו מטעמם של פוליטיקאים. אבל הנציב הוא פקיד ציבור, שבמקרה הוא גם אחראי על טוהר המידות של עובדי המגזר הציבורי. ככה מתבטא מי שאמון על טוהר המידות?", שאל גורם בנציבות.
בתגובה שלח אתמול המשנה ליועמ"שית גיל לימון מכתב חוזר לכחלון בו כתב לו: "הודעתך במכתבך שבסימוכין כי אתה מתכוון לפעול בניגוד להנחיה משפטית שקיבלת מנוגדת לדין. חומרתם של הדברים מקבלת משנה תוקף נוכח התפקיד בו אתה אוחז".
ההתעקשות של נתניהו במינוי כחלון אינה אקראית. בתקופה הקרובה נדרשים בשירות המדינה מספר מינויים קריטים שלנציב תהיה השפעה עליהם. החשובים בהם אשר יגיעו הישר לפתחו הם שני היועצים המשפטיים החדשים במשרדי האוצר וראש הממשלה, במקומם של אסי מסינג ושלומית ברנע פרגו בהתאמה. מדובר בשני שומרי סף שכבר עצרו במו ידם, ולא מעט פעמים, כספים להוצאות הפרטיות של משפחת נתניהו וכספים קואליציוניים לא חוקיים. אלו שתי סוגיות מרכזיות עבור נתניהו ובני משפחתו.
מינוי נוסף שכחלון יהיה מעורב בו, למרות שהנציב לא קובע לבד את כשירותו של המועמד, הוא של הרמטכ"ל הבא. הנציב יושב בוועדה שבה כל קול קובע. כמו כן ישנה עוד שורה של מנכ"לים במשרדי הממשלה, שגם הם צריכים לעבור דרך הנציב, כמו למשל מנכ"ל משרד האוצר החדש אילן רום, שהשר בצלאל סמוטריץ' רוצה למנותו לתפקיד למרות שאינו עומד בתנאי הסף שהומלצו על ידי ועדת קוצ'יק.
זו לא הפעם הראשונה שמועמד של נתניהו לתפקיד הנציב נפסל על ידי ערכאות שונות. ביולי 2018 פסלה הוועדה לבחינת המועמדים לתפקיד נציב שירות המדינה בראשות השופט בדימוס חנן אפרתי, את מינויה של מועמדת ראש הממשלה - עפרה ברכה, גם היא לא עמדה בתנאי סף מינימליים.
המכתב של כחלון וחוסר הנכונות שלו לקיים את ההגבלות הן המשך ישיר לחלחול ההפיכה המשטרית למנגוני המדינה, כפי שבאו לידי ביטוטי גם בהצהרת שר המשפטים יריב לוין שלא יכיר בנשיא בית המשפט העליון הנבחר, יצחק עמית, ומעמיד בעמדה בעייתית את הפקידים הבכירים בשירות המדינה.
רואי כחלון מסר בתגובה: "מדובר בטענות מגוחכות. כמ"מ הנציב אני מנחה את כלל המנהלים הכפופים אלי כי יש רק צד אחד — של מדינת ישראל. בנוסף, אני מנחה כי עלינו לפעול בממלכתיות ומתוך מחויבות עמוקה למינהל תקין ולשלטון החוק. אני מצפה מכלל הגורמים בנציבות ובייעוץ המשפטי לממשלה, לפעול במקצועיות ובשיתוף פעולה למען האינטרס הציבורי, תוך שמירה על מינהל תקין ועל גבולות סמכות ברורים".