"מס בן גביר" שני בדרך? הממשלה אישרה קיצוץ רוחבי אפשרי של 0.35%
"מס בן גביר" שני בדרך? הממשלה אישרה קיצוץ רוחבי אפשרי של 0.35%
הממשלה אישרה את ההסכמים הפוליטיים אליהם הגיעו רה"מ ושר האוצר עם אגודת ישראל ועוצמה יהודית כתנאי לאישור התקציב. לפי ההחלטה, הכסף לבן גביר יוקצה מסכומי תקציב שלא נוצלו, אך ההערכה היא שלא יהיה כסף כזה, ולכן יהיה צורך בקיצוץ רוחבי נוסף
הממשלה אישרה לפני זמן קצר במשאל טלפוני את ההסכמים הפוליטיים האחרונים אליהם הגיעו ראש הממשלה ושר האוצר עם אגודת ישראל ועוצמה יהודית כתנאי לאישור התקציב.
ההסכמים תורגמו להחלטת ממשלה מסודרת, ממנה ניתן ללמוד כי גובה הקיצוץ שיידרש למימון דרישותיו הנוספות של איתמר בן גביר יעמוד על 0.35%, אם כי קיימת אפשרות מסוימת כי יימצא מקור תקציבי אחר לתוספת זו. כמו כן, מתברר כי דרישותיו של יצחק גולדקונפף למענק רטרואקטיבי לאברכים בגין החודשים ינואר-מאי בהם לא היה תקציב, לא יוכלו לצאת לפועל לפני נובמבר 2023, זאת בנוסף לכך שגולדקונפף לא השיג תוספת תקציב במו"מ, אלא רק יכולת להעביר את הכסף לאברכים מסעיפי חינוך חרדי שלא ינוצלו.
נזכיר כי היו ברגע האחרון נותרו שתי דרישות תקציביות שלא הופיעו בהצעת התקציב: אחת של יהדות התורה והשנייה של עוצמה יהודית. גולדקנופף דרש שיתנו רטרואקטיבית מלגה מוגדלת של עד 2,500 שקל לאברכים מינואר עד מאי, בסכום כולל של 250 מיליון שקל. סוכם איתו שיהיה ניתן להסיט את הכספים הללו ממכסת הכספים הקואליציוניים של יהדות התורה.
היועץ המשפטי של משרד האוצר, אסי מסינג, קבע כי לפי ההחלטה שאישרה הממשלה את הכספים ניתן יהיה להסיט רק אחרי 1 באוקטובר, אז תיערך הערכת מצב בה יתברר אם בכלל נותרו עודפים לתשלום המענקים. אולם, הממשלה תוכל להתכנס לאחר אישור התקציב ולאשר החלטה חדשה לפיה הכספים יועברו כבר ביוני. לכן, גורמים בקואליציה אומרים כי חוות דעתו של מסינג לא תסכן את אישור התקציב.
כמו כן, השר יצחק וסרלאוף (עוצמה יהודית), בגיבוי יו"ר מפלגתו איתמר בן גביר, דרש 250 מיליון שקל נוספים למשרד הנגב והגליל לשנת 2024, זאת מלבד 225 מיליון שקל שהוקצו לו בכספים הקואלציונים לכל שנה משנות התקציב. פורמלית נכתב בהחלטת הממשלה שהכסף יינתן ממקור תקציבי שימצא הממונה על התקציבים מתוך סכומי תקציב שלא נוצלו וניתן להשתמש בהם, אך ההערכה היא שלא יהיה כסף כזה, ולכן יהיה צורך בקיצוץ רוחבי נוסף. לפי החלטת הממשלה, הקיצוץ יהיה בגובה 0.35%, והוא יתווסף לקיצוץ של 1.5% שכבר הוחלט עליו באפריל בכדי לממן את המשמר הלאומי. או במילים אחרות: "מס בן גביר" יוטל על הממשלה בפעם השנייה תוך חודשיים, והוא עולה ל-1.85%.