ביהמ"ש ביטל מכרז להפעלת מעונות לבני נוער בסיכון והורה למשרד הרווחה לתקנו
ביהמ"ש ביטל מכרז להפעלת מעונות לבני נוער בסיכון והורה למשרד הרווחה לתקנו
השופט קבע בפס"ד, כי קיים חשש כי הדרישה לפרטים הטכניים הביאה לכך שמשרד הרווחה "לא שם לנגד עיניו את המטרה המרכזית של המכרז, שהיא טובת הנערות והנערים המושמים במעונות אלה ורווחתם". משרד הרווחה: "שוקלים לערער"
בית המשפט המחוזי בירושלים ביטל אתמול מכרז להפעלת מעונות לבני נוער בסיכון, והורה למשרד הרווחה לפרסם מכרז מתוקן. זאת, לאחר שהשופט רם וינוגרד קבע שהמכרז הוא גרעוני וכי על משרד הרווחה והביטחון החברתי לערוך בחינה מחודשת של הוראות המכרז כדי להביא לכך שלא יהא גרעוני. כמו כן נקבע, כי על המשרד לבחון כיצד תיכללנה במכרז הוראות המקדמות את עיקרון היסוד של שימור ההון האנושי במעונות. השופט קבע כי בשל ריבוי הפגמים, והעובדה שעל משרד הרווחה לבצע שידוד מערכות בהוראות מרכזיות במכרז, "אני מורה על ביטולו בשלב זה". עוד קבע השופט כי משרד הרווחה יישא בהוצאות כל אחת משתי העותרות- חברת כוח האדם דנאל אדיר יהושע וכן כוח לעובדים - ארגון עובדים דמוקרטי - בסכום של 40 אלף שקל.
המכרז בו עסקה העתירה עסק בנושא רגיש ומורכב: הפעלת המעונות הממשלתיים עבור בני-נוער המצויים בסיכון ובמצוקה ולכאלה הסובלים מטראומה מורכבת. במכרז נכללים תשעת המעונות הנעולים הקולטים בני נוער שמצויים בסיכון הרב ביותר מבין אלה המופנים למערכת. מעונות אלה מכונים לעיתים "מעונות הקצה", בשל העובדה כי הם המסגרת הטיפולית אליה נשלחים בני נוער שלא נמצאה להם כל מסגרת מתאימה אחרת.
חברת דנאל אשר יוצגה על ידי עוה"ד דן פרידמן, יואב זטורסקי ועוז קינן ממשרד עו"ד פרידמן יונגר ושות' ציינה, כי היא מפעילה 6 מתוך 9 המעונות וניגשה למכרז מחדש. אלא שלאחר שתנאי המכרז היו הפסדיים ועתידים היו לפגוע לטענתה בבני הנוער ובעובדי המעונות, היא עתרה לבית המשפט. דנאל טענה בעתירה כי תנאי המכרז יגרמו לפגיעה בשכר המדריכים ובשימור המדריכים המנוסים והוותיקים וכן שההסדרים במכרז מציעים מעבר למודל דיפרנציאלי של תשלום לפי חניך ולא לפי קבוצה שיגרמו לגרעוניות המכרז. משרד הרווחה סבר שאין ממש אף לא באחת מטענות העותרות ודחה את הטענה לפיה מדובר במכרז גרעוני אלא טען כי המכרז הוא רווחי ולטענתו, אם אכן סבורה דנאל שהמכרז גרעוני, הרי שפתוחה לפניה האפשרות שלא להגיש הצעה במסגרת המכרז.
השופט קבע כי יש לקבל את טענת דנאל לפיה המכרז הנוכחי הוא מכרז גרעוני. "קביעה זו מושתתת על הנתונים המובאים בהחלטת ועדת המכרזים, שמצביעים על גרעוניות עמוקה ביותר". עוד נקבע כי "המכרז בלבושו הנוכחי הוא מכרז גרעוני באופן מובהק. לפיכך יש לפסול את המכרז ולקבוע שעל המשיב (משרד הרווחה-ל.ד) לבצע בו שידוד מערכות של ממש כדי לשנות את המודל הכלכלי עליו מושתת המכרז. כמו כן יש לקבוע כי המעבר למודל הדיפרנציאלי תורם לגרעוניות המכרז ומביא לפגיעה קשה בזכויות העובדים ובעיקרון שימור ההון האנושי המקצועי במעונות. לפיכך אין לאשרו".
עוד קבע השופט כי "ביטול החובה המוטלת על הספקים לשלם למדריכים שכר מינימום בתוספת 30 אחוז - שכר שכלל וכלל אינו מהגבוהים במשק - עומדת בניגוד מוחלט לתפיסה בבסיס המכרז, המבקשת להביא לשימור ההון האנושי האיכותי. תוצאתה פוגענית במיוחד, מאחר שהיא תביא לעזיבת כוח האדם המצוי במגע הקרוב והאינטנסיבי ביותר עם הנערים החוסים.
יש להזכיר ולהדגיש שבמרכז הדיון בעתירה יש להעמיד את הנערות והנערים החוסים, הזקוקים לאוזן קשבת, לשיקום, לתמיכה ולטיפול. קיים חשש כי ההידרשות לפרטים הטכניים הביאה לכך שהמשיב (משרד הרווחה-ל.ד) לא שם לנגד עיניו את המטרה המרכזית של המכרז, שהיא טובת ורווחת הנערות והנערים המושמים במעונות אלה. שעה שביטול ההוראה המחייבת את הספקים לשלם למדריכים שכר מינימום בתוספת 30% עומדת בניגוד מוחלט לערך שימור ההון האנושי, שהוא ערך יסודי ובסיסי במכרז, הרי שיש להתערב בקביעת המשיב גם בסוגיה זו", נקבע. את כוח לעובדים - ארגון עובדים דמוקרטי (ע"ר) ייצגו עו"ד מיכל תג'ר ועו"ד שיר שבתאי.
ממשרד הרווחה והביטחון החברתי נמסר בתגובה: "שלומם וטובתם של מקבלי השירות הם העומדים בראש סדר העדיפויות של משרד הרווחה, ומדיניות המשרד נקבעת ונגזרת מערכים אלו. יודגש כי המכרז לא רק שאינו גרעוני, אלא שתנאי המכרז שודרגו ביחס למכרז הקודם, וזאת במטרה לשפר את השירות הניתן לנערים ולנערות במסגרות האמורות.
המשרד לומד את פסק הדין ושוקל את האפשרויות העומדות בפניו ובכללן ערעור. יחד עם זאת, יצוין כי משרד הרווחה האמון בין היתר על מתן שירות לאוכלוסיות המוחלשות ביותר במדינת ישראל, נתקל בעתירות מסוג זה פעם אחר פעם בהתייחסות חד צדדית של בתי המשפט, אשר אינה משקללת את טובת מקבלי השירות אלא רק את טובת המפעילים והעובדים במסגרות עליהן אמון המשרד".
מרטין וילר ראש ענף הרווחה בכוח לעובדים המאגד רבים מעובדי המעונות הסגורים מסר בתגובה: "הגנה על עובדות ועובדי שירותי הרווחה המופרטים היא חיונית כדי להבטיח שהאוכלוסיות הכי רגישות יקבלו את הטיפול שמגיע להן. פסק הדין הוא הישג חשוב במאבקנו ארוך השנים כנגד נזקי הפרטת השירותים החברתיים בישראל. אנו מודים לעו"ד מיכל תג'ר מהקליניקה לזכויות עובדים באוניברסיטת תל אביב, שייצגה בעתירה בשותפות עם המחלקה המשפטית של כוח לעובדים".