סגור
אבי חימי טקס ועידת המשפט משפט לשכת עורכי הדין
אבי חימי, ראש לשכת עורכי הדין (צילום: מוטי קמחי)

ראש לשכת עוה"ד בעקבות דו"ח מררי: יש לבצע חקירה נוספת ומעמיקה לבדיקת כשלי המשטרה

אבי חימי פנה בעקבות פרסום הדו"ח לאחר סדרת תחקירי כלכליסט, לשר המשפטים גדעון סער, ודרש כי גוף מוסמך יחקור את הממצאים: ״לא ניתן ואסור לעבור לסדר היום על הממצאים החמורים ביותר הכלולים בדו"ח מררי, לרבות אלה שעולים ממנו בין השיטין, גם אם לא נאמרו במפורש״

ראש לשכת עורכי הדין, אבי חימי, פנה היום (ד') לשר המשפטים, גדעון סער, בדרישה להקדם חקירה מקיפה לבדיקת כשלי רשויות האכיפה, כפי שהם עולים מהממצאים והמסקנות בדו"ח הסופי של צוות מררי שבדק את השימוש שעשתה המשטרה בתוכנת הסייבר ההתקפי פגסוס של NSO - בעקבות סדרת תחקירי "כלכליסט".
בדו"ח נקבע כי המשטרה שאבת מידע מטלפונים ניידים בניגוד לדין (יומנים, פתקים, אנשי קשר, אפליקציות ועוד), חרגה מסמכות שניתנה לפי חוק האזנת סתר, לא ניוונה את הרוגלות כפי שטענה בפני היועמ"ש, לא דאגה להליכי פיקוח ובקרה נאותים, הסתירה הפעולות ממשרד המשפטים, לא פעלה בליווי יועצים משפטיים ובמסגרת חקיקה מתאימה.
"המשטרה כשלה כשל מערכתי של ממש באופן הפעלת כלי הריגול העוצמתי שניתן בידיה – מילותיה של עו"ד עמית מררי בראיון לגל"צ", כתב חימי. "כפי שעולה מפורשות מהדו"ח, השימוש שנעשה בפועל בתוכנת הרוגלה נעשה על ידי המשטרה שלא כדין, תוך חריגה מסמכות וחריגה מהצווים השיפוטיים שניתנו לה".
"נוכח המסקנות המטרידות לשון המעטה", הוסיף חימי, "סבורני כי לא ניתן ואסור לעבור לסדר היום על הממצאים החמורים ביותר הכלולים בדו"ח מררי, לרבות ממצאים שעולים ממנו בין השיטין, גם אם לא נאמרו במפורש. אלה וגם אלה צריכים וחייבים להדיר שינה מכל אזרח במדינה דמוקרטית", כתב חימי.
חימי דורש כהמשך לדו"ח הקמה של ועדת חקירה בלתי תלויה, משום שלדבריו "לא ניתן לקבל מצב בו למרות פרק הזמן הרב בו הופעלו הרוגלות, השיח התדיר שמתקיים בין רשויות התביעה למשטרה בהקשרים כלליים של פיקוח על האזנות סתר, והקשרים ספציפיים של טיפול בתיקים פרטניים – אף אחד לא שאל, לא שמע ולא ראה את המתרחש".
"מדובר בפרשה חמורה שמגלה כשל מערכתי שנמשך שנים, ואחראיים לו גורמים רבים מקרב גופי האכיפה. הגיע העת לבצע חקירה של ממש שתבחן את אחריותם האישית של אותם גורמים ותסיק מסקנות לגביהם".
חמי הוסיף והסביר מדוע לדעת השלכה אין די במסקנות צוות מררי. "חומרת הממצאים שהתקבלו מחייבת לכשעצמה בדיקה גם מטעם גוף מוסמך, האוחז בסמכויות הנדרשות (בכלל זה סמכות לחייב מכוח חוק בהמצאת מסמכים, סמכויות חיפוש, סמכויות חקירה וכן במידת הצורך סמכות להעניק חסינות לגורמי פנים המבקשים למסור מידע".
נציין כי לפי פרסום השבוע של העיתונאי רביב דרוקר בחדשות 13, צוות מררי מצא כ-2,000 מקרים של חריגה מצווים ושאיבת מידע אסור מאז שנת 2014. לעניין זה כתב חימי: "הלשכה רואה בחומרה חריגה מצווי בית משפט שהוצאו. כל פעולה שנעשתה בחריגה מצו, עולה כדי פעולה שנעשתה ללא הרשאה חוקית. מן הראוי שכל פעולה כזו תיבדק באופן פרטני וללא דיחוי".