פרשנותהאם ביטול המושג "כספים קואליציוניים" נועד כדי להסתיר אותם בתוך התקציב?
פרשנות
האם ביטול המושג "כספים קואליציוניים" נועד כדי להסתיר אותם בתוך התקציב?
בישיבת התקציב לשנת 2024 השבוע החליטה הממשלה כי יהיה "ביטול מקסימלי של המושג כספים קואליציוניים" החל מתקציב 2025. החשש שעולה מהדיון על המושג הוא שהממשלה מנסה להטמיע את הכספים הפוליטיים בתקציב ולא לבטלם - כפי שהיא מנסה להראות לציבור
בישיבת התקציב ביום שני החליטה הממשלה כי יהיה "ביטול מקסימלי של המושג כספים קואליציוניים" החל מתקציב 2025. בפועל קיים חשד שמה שיבוטל הוא המושג וחשיפתו לציבור, אבל הכספים עצמם פשוט יוסתרו בתוך תקציב המדינה.
כספים קואליציוניים הם כספים שנוספו לתקציב במשא ומתן פוליטי לאחר גיבושו בין משרדי הממשלה לאוצר. הם חייבים פרסום נפרד לציבור ובדיקות של תקינותם. חלקם הקטן מיועד למטרות כלליות, אבל רובם מיועדים למטרות מגזריות - בייחוד למגזרים החרדי והדתי לאומי, להתנחלויות, הדתה והחזרה בתשובה.
הממשלה הנוכחית הביאה את היקף הכספים הקואליציוניים לשיאים חדשים: 6 מיליארד בשנת 2023 ו-8 מיליארד ב-2024. המלחמה אילצה אותה לקצץ כמילארד ב-2023 ושני מיליארד ב-2024. הביקורת הציבורית הקשה על חוסר הנכונות לוותר על הביזה הביאה פוליטיקאים בממשלה להודיע שלא יסכימו שהכספים הפוליטיים שלהם יוגדרו עוד ככספים קואליציוניים. עכשיו נראה שמהלך ההסתרה יוצא לדרך.
מפרוטוקול ישיבת הממשלה מיום שני עולה כי ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר האוצר בצלאל סמוטריץ' תקפו את עמדת היועצת המשפטית לממשלה, עו"ד גלי בהרב מיארה. מציון שם "במהלך ישיבת הממשלה מתייחס ראש הממשלה לנושא הכספים הקואליציוניים ומציין שסלע המחלוקת בנושא זה עם הייעוץ המשפטי לממשלה הוא על מי קובע, איך יחולק התקציב שגובים מהעם והתשובה היא–נציגי העם".
"שר האוצר מתייחס למציאות שנוצרה בהקצאת כספים על רקע הסכמים קואליציוניים באופן הגדרת כספים אלה אינה קוהרנטית, מייצרת אי בהירות, מביאה להוצאת משאבים לא יעילה, סרבול של המערכת ולעיתים סטנדרט כפול על מה מחילים, על מה לא מחילים, מי קובע ואיך מסווגים". שר האוצר "מקווה שמשרדו ומשרד המשפטים יגיעו להסכמות בעניין זה, וככל שלא תהיה הסכמה הנושא יקודם בחקיקה".
בהרב מיארה ענתה כי "השאלה מהם כספים קואליציוניים או כספים שמקורם פוליטי, שיש להם משמעות תקציבית או כספית היא שאלה של מהות ולא שאלה של המשגה", עם זאת הבהירה כי היא "תהיה קשובה לכל יוזמה של שר האוצר בנושא וכל הצעה תיבחן בהתאם להנחיות היועצת המשפטית לממשלה".
מזכיר הממשלה הקריא את הנחיית נתניהו "ראש הממשלה מנחה את שר האוצר לבחון מחדש, בהתייעצות עם הממונה על התקציבים והחשב הכללי במשרדו, את מבנה התקציב ושיטת התקצוב באופן שיביא, בין היתר, לביטול מקסימלי של המושג "כספים קואליציוניים" ויבסס את התקציב על בסיס שיקולים מקצועיים בהתאם לסדרי עדיפויות שתקבע הממשלה. שינויים אלו יוטמעו לכל המאוחר בתקציב 2025".