סגור
קורונה חינוך חרדי ירושלים בנות חרדיות 12.10.20
קורונה חינוך חרדי ירושלים בנות חרדיות 12.10.20 (צילום: אלכס קולומויסקי)

החשב הכללי הודיע לרשתות החרדיות על הוצאת חשבת האוצר

באוצר יש מחלוקת בין החשב הכללי, שמעוניין בהרחבת החשבות ברשתות החינוך המפלגתיות לאגף התקציבים, שמעוניין בהוצאת החשבת. סביר שהודעת החשכ"ל דווקא מיועדת ליצור לחץ להקצאת תקנים ולהרחבת החשבות ברשתות 

משרד האוצר מגביר את הלחץ על רשתות החינוך החרדיות המפלגתיות. סגן החשב הכללי יהונתן רזניק שלח לרשתות החינוך העצמאי של אגודת ישראל ובני יוסף של ש"ס מכתב, בו הוא מודיע על הוצאת חשבת האוצר שושי שוורץ מהרשתות מה-1.7. סביר שהמכתב הוא תגובה לידיעה ב"כלכליסט" מהשבוע, כי האולטימטום שהגיש החשכ"ל לרשתות בפברואר נותר ריק מתוכן.
עם זאת הוויכוח בין אגף התקציבים שמעוניין להוציא את החשבת, לבין אגף החשב הכללי שמעוניין לבנות ברשתות חשבות רחבה ומוכן גם להסדר חובות, נותר בעינו. סביר שמכתב של רזניק מיועד ליצור לחץ על הרשתות להסכים לפיקוח שתיצור חשבות ולחץ פוליטי על אגף התקציבים להקצאת התקנים הדרושים.
החשב כללי יהלי רוטנברג הודיע בפברואר לשתי הרשתות שאם לא תוקם חשבות מלאה ברשתות שבה עשרות עובדים עד ה-1.5, יוציא את חשבת האוצר מהרשתות ב-1.7. זאת לאחר שבאוצר הגיעו למסקנה שבהעדר סמכויות, החשבת אינה מונעת אי סדרים ועבירות על החוק אלא משמשת עלה תאנה להם. על פי חוק יסודות התקציב שתי הרשתות מתוקצבות כמו חינוך ממלכתי למרות שהן חינוך פרטי מפלגתי. החשב הכללי מפרש את המצב שבו יש שם חשבת כאחריות מלאה לחובות שיוצרות הרשתות לעיתים בניגוד לחוק. גירעון החינוך העצמאי מוערך ביותר מחצי מיליארד שקל, למרות שהיא מקבלת מימון מלא. בפועל אף אחד מהתהליכים לא החל.
רזניק מודיע עתה כי "אני פועלים לניתוק הרשת ממערכות התקציב של המדינה, הפסקת התקצוב הישיר והוצאת החשבת מהרשת החל מיום ה-1 ביולי 2024. החשבת לא תשמש עוד כמנהלת הכספים של העמותה מיום זה. עליכם לפעול למינוי מנהל כספים מטעם הרשת בתאם לדרישות רשם העמותות. החל מיום 1.7 לא ניתן יהיה להקים התחייבויות חדשות במערכת מרכב"ה (מערכת התקציבים של המדינה. ש"א). אנא היערכותכם להקמת מערכת כספים חלופית".
כן דרוש רזניק מהרשת לפתוח חשבונות בנק חדשים "מאחר וכיום חשבונות הבנק של הרשת מזוהים כחשבונות ממשלתיים. על הרשת לפתוח לכל הפחות שני חשבונות בנק, אחד עבור תשלומי השכר והגמלאות והשני עבור תפעול ורכש". רזניק כותב ש"מובהר כי אין בניתוק הרשת ממערכות התקציב של המדינה, הפסקת התקצוב הישיר והוצאת החשבת מהרשת בכדי לייתר את פיקוח המדינה על פעילות הרשתות, וזה ייעשה באמצעות משרד החינוך, בדומה לנעשה בכלל בעלויות החינוך".
המשמעות של ההודעה אם באמת תצא לפועל היא שהרשתות ימשיכו לקבל תקצוב שווה לממלכתי אבל יקבלו אותו לחשבונן ויהיו אחראיות לשימוש בו. ממילא האוצר לא יוכל לראות עצמו אחראי לכיסוי גירעונות עתידיים. בפועל הוצאת החשת היא צעד שעלול לגרום לפרוק הקואליציה וצפוי שככל שיתקרב המועד יגברו הלחצים לפתרון המשבר.