סגור
הוועדה לביטחון לאומי - יישום לקחי מלחמת 'חרבות ברזל' בהשתתפות מפכ"ל המשטרה רב ניצב דניאל לוי 13.11.24
מפכ"ל המשטרה דני לוי (צילום: נועם מושקוביץ - דוברות הכנסת)

האוצר מאשים: המשטרה ניסתה להעניק תוספת שכר ל-30 אלף שוטרים במחטף

משרד האוצר טוען: בכירי המשטרה ניסו לעקוף את חשבת המשטרה ולהעניק תוספת שכר בגובה 240 מיליון שקל לעשרות אלפי שוטרים. האמצעי: עדכון רמת הפעילות של השוטרים - מבלי ליידע בכך את חשבת השכר. החשב הכללי: "הפרה חמורה של החוק וחציית כל הקווים האדומים". המשטרה טוענת: מגיע לנו אותו עדכון שקיבל צה"ל

המשטרה ניסתה להעניק תוספות שכר ל-30 אלף שוטרים מאחורי גבה של חשבת המשטרה. כך טוענים במשרד האוצר. לטענת החשב הכללי, מדובר ב"הפרה חמורה של החוק ובחציית כל הקווים האדומים מצד המשטרה".
באוצר טוענים כי בכירי המשטרה ניסו להעניק את תוספת השכר מבלי ליידע את חשבת המשטרה באמצעות שינוי "הגדרות הפרט" של השוטרים (ההגדרות המעדכנות את רמת הפעילות שלהם לחשבת השכר).
כך למשל, במסגרת המהלך שוטר שהרמה שלו הוגדרה כ"רמת פעילות א'" הוגדר כבעל "רמת פעילות א+". לטענת האוצר, לאחר השינוי בכירי המשטרה ביקשו להעביר את הקובץ המעודכן לחשבת השכר.
חשבת המשטרה היא עובדת של החשב הכללי באוצר. לאחר שהיא גילתה את דבר השינוי, היא פנתה לממונים עליה. בכירי החשב הכללי הגיבו למהלך בזעם ושיגרו מכתב חריף לראש אגף תמיכה ואמצעים טכנולוגיים במשטרה, ניצב לימור נח, שבו ציינו כי "חל איסור להתערב במערכת הכספית, וליצור סיטואציה שבה המערכת הכספית תחויב שלא באישור".
עוד ציין במכתב מטעמו של החשב הכללי כי "עקיפת סמכויות חשבת המשטרה תהווה הפרה חמורה של חוק יסודות התקציב וחוק נכסי המדינה, וחציית כלל הקווים האדומים לניהול הכספי של המשטרה. ככל שדבר כזה יבוצע, החשב הכללי יידרש לנקוט בצעדים חריפים בכדי למנוע תשלומים שלא כדין".
החשב הכללי מדגיש במכתב כי הוא "לא נכנס למהות הוויכוח בין האוצר לבין המשטרה לגבי חוקיות התשלום של הרכיב הזה ולשיחה המהותי שיש בעניין זה". כלומר, גם אם המשטרה היתה צודקת בדרישתה לגבי תוספת התשלום - מדובר בהתנהגות חריגה במיוחד שמעלה שאלות מהותיות על אופן התנהלות המשטרה.

במשטרה ניסו לבצע מהלך דומה לזה שבוצע בצה"ל - רק בלי לעדכן

הויכוח עצמו נסוב סביב תוספת בגין שלושת החודשים האחרונים של 2023. במשטרה טוענים כי כמו שבצה"ל העניקו תוספת שכר באמצעות עדכון רמות הפעילות של כלל המשרתים (מי שהיה ברמת פעילות ג' עלה לרמה ב', מי שהיה ברמה ב' עלה לרמה א', ומי שהיה ברמה א', עלה לא'+, ש"ט) הרי שיש להעניק את התוספת הזו גם לשוטרים וגם למשרתים בשב"ס. באוצר טוענים מנגד, כי כבר בסוף 2023 נחתם הסכם בינם לבין המשטרה בסוגיה הזו, ומכל מקום כי התנהלות המשטרה – שהודיעה על התוספת ללא עדכון מראש – בעייתית.
במכתב ששלח אגף הממונה על השכר לבכירי המשטרה נכתב כך: "הופתענו לקבל את המכתב בנוגע לרמות הפעילות שנשלח אלינו רק אחרי פעולת המשטרה והשב"ס. לפני שבועיים ערכנו פגישה משותפת, ובה דיברנו על בניית אמון ושיתוף פעולה.. מהלך חד-צדדי שבוצע על ידיכם, ועוד בסדר גודל שכזה (מדובר בכ-240 מיליון שקל לשני הגופים, ש"ט) שאף הוסתר מחשבי השכר, ודאי לא תורם לבניית האמון ושיתוף הפעולה בינינו".
בהמשך המכתב, יש התייחסות מפורטת לסוגיית העלאת רמת הפעילות במשטרה. עמדת האוצר היא שאין בסיס משפטי לטענת המשטרה כי ניתן להעלות את השכר באופן אוטומטי אחרי שהצבא עושה זאת, וגם אם יש בסיס כזה, הרי שהעלאה זו איננה אוטומטית ודורשת כינוס של ועדת המעקב (שבה חברים גם נציגי האוצר).
לגופו של עניין, יש היגיון במהלך שביצעה המשטרה, שכן ייתכן שחלק מהשוטרים עבדו באופן קשה יותר ולקחו על עצמם סיכון רב יותר בחודשים האחרונים של 2023. אבל הממונה על השכר מזכיר למשטרה כי "בסוף שנת 2023 סוכם על חלוקת בנק המענקים.. באופן רוחבי לכלל המשרתים שהיו פעילים בשביעי באוקטובר, וזאת בהתאם למאמץ שהושקע על ידי כל יחידה בתחילת המלחמה. בשב"ס הוחלט בהסכמה שיחולקו מענקים לסוהרים באופן אחר".
כלומר, הסוגיה של רמת הפעילות נידונה בין האוצר לבין המשטרה, אך המשטרה החליטה לפעול באופן מפתיע ולסגת משולחן המשא ומתן. המכתב של הממונה על השכר מסתיים בקריאה "להמשיך ולנהל איתנו שיח ועבודה משותפת, במטרה להביא לגיוס ושימורו של כח אדם איכותי במשטרה ובשב"ס".
טרם התקבלה תגובה המשטרה לידיעה.