סגור

המסים החדשים של האוצר נחשפים: כמה תשלמו על שתייה קלה ועל כלים חד-פעמיים?

האוצר פרסם הבוקר את שיעורי המסים הקונקרטיים שהוא מתכוון להטיל כדי להגדיל את הכנסות המדינה בשנים הקרובות. על כל ליטר משקה ממותק יוטל מס של 1.3 שקל, ועל כל ק"ג כלים חד-פעמיים ישולמו עוד 11 שקל. עוד מציע האוצר לוותר על האג"ח המיועדות בפנסיה, ולחייב את חברות הביטוח וקופות החולים לשלם למדינה 40% על כל תשלום לרפואה פרטית


משרד האוצר פרסם היום (ג') את 'מסמך ההתאמות הפיסקליות', הכולל שורה רחבה של צעדים שיגדילו את הכנסות המדינה בשנים הקרובות. הצעדים כוללים תיקון עיוותים במערכת המס, מסים חדשים שנועדו להשפיע על ההתנהגות ומלחמה בהון השחור.
בין המסים שנועדו לשנות את התנהגות הציבור, נמצא המס על השימוש בכלים חד-פעמיים, שיעמוד על כ-11 שקל לק"ג, וצפוי להניב הכנסות של 800 מיליון שקל בשנה. גם המס על משקאות ממותקים הוכנס למסמך זה - הוא יעמוד על 1.3 שקל לליטר משקה שיש בו יותר מ-5% סוכר. המס צפוי להכניס למדינה כ-300 מיליון שקל בשנה.
כמו כן, כדי לחזק את מערכת הבריאות הציבורית, הוחלט לחייב את חברות הביטוח ואת קופות החולים לשלם למדינה 40% על כל תשלום שהן ישלמו לרופא או לבית חולים על רפואה פרטית. מהלך זה צפוי להביא לגידול בהכנסות של 940 מיליון שקל בשנה.
האוצר מציע לוותר על האג"ח המיועדות בפנסיה
הצעד הפיסקלי המשמעותי ביותר במסמך ההתאמות הפיסקלי, הוא הויתור על האג"ח המיועדות, כיום מדינת ישראל מנפיקה אג"ח מיועדות לא סחירות בהיקף של 30% מנכסי קרנות הפנסיה, האג"ח הללו נושאות ריבית שנתית של 4.86% אחוז, האוצר מציע כי המדינה תפסיק להנפיק אג"ח בשיעור של 30% מנכסי הפנסיה, ובמקום זאת תשמש כמעין 'חברת ביטוח' למקרה שהתשואה על הפנסיה תהיה מתחת ל-5% בשנה. מדובר במהלך שיחסוך למדינה כ-7 מיליארד שקל בשנים הקרובות.
הוחלט להטיל מס בלו גם על חומרים ושמנים אחרים שאפשר למהול בתוך הסולר, מהלך שיביא למדינה הכנסות של כ-510 מיליון שקל בשנה.
1 צפייה בגלריה
בניין של רשות המסים
בניין של רשות המסים
בניין של רשות המסים
(צילום: יובל חן)
מוצע לקבוע בחוק כי את דמי ההשתתפות העצמית עבור 'רפואה יועצת' או 'בדיקה במכון חוץ' ישלמו מיד עם קביעת התור בכדי למנוע את התופעה שאנשים לא מתייצבים לתורים. כמו כן, מוצע לקבוע שמי שהולך לרפואה יועצת ללא הפניה מרופא משפחה ישלם עוד 20 שקל על הפגישה. המשמעות היא: כדי ללכת לרופא מקצועי תהיה כדאיות כלכלית לקבל הפניה מרופא המשפחה.
בין המסים שנועדו לתקן עיוותים ופרצות במערכת המס, ניתן למצוא הטלת חובה על תאגידים רב לאומיים להעביר את תשלומי המע"מ על רכישות של ישראלים. כיום, ישראלי שצורך שירותים מחברה רב לאומית (נטפליקס לדוגמה) הוא זה שחייב להעביר מע"מ על הרכישה לרשות המסים, חובה שבדרך כלל לא מבוצעת. לפי ההצעה, החברה הרב לאומית תחויב להעביר את המע"מ לרשות המסים. המהלך יכניס לקופת המדינה 500 מיליון שקל בשנה.
עולם ההלוואות הממשלתיות לדיור ישונה באופן משמעותי: במקום 600 נקודות שהספיקו כדי לקבל זכאות להלוואה ממשלתית לדיור, יהיה צורך ב-2,000 נקודות לפחות. באוצר סבורים כי שוק המשכנתאות כיום משוכלל והריביות נמוכות ואין צורך בהטבה רחבה כל כך.
כמו כן, המסמך מציע כי 'מס יסף', שהוא בשיעור 3% המוטל על הכנסות גבוהות במיוחד (מעל 648 אלף בשנת 2021) ינוכה במקור על ידי המשלם, כפי שמס הכנסה מנוכה במקור. האוצר מעריך כי קופת המדינה תכניס כך עוד 420 מיליון שקל בשנה.
מגבלת השימוש במזומן תופחת ל-6,000 שקל
בין הצעדים שנועדו לחזק את המלחמה בהון השחור, ניתן למצוא הצעה המקודמת על ידי רשות המסים שתגדיר גם את אפליקציות התשלום כגוף פיננסי, ותטיל חובת דיווח על העברות הכספים המתרחשות שם בהקשרים עסקיים. המהלך צפוי להגדיל בשנה הקרובה את הכנסות המדינה ב-100 מיליון שקל, ובהבשלה מלאה ב-800 מיליון שקל לשנה.
בכדי להילחם בתופעת החשבוניות הפיקטיביות המאפשרת לבעל עסק להגדיל באופן פיקטיבי את ההוצאות שלו. מציעה רשות המסים מודל חדש לפיו יהיה ניתן לנכות מס תשומות רק על 'חשבונית מקוונת', מספרי החשבוניות המקוונות יוקצו על ידי רשות המסים, והרוכש יקבל אותם רק כאשר העוסק פנה לרשות המסים. בהבשלה מלאה המהלך צפוי להגדיל את הכנסות המדינה ב-מיליארד שקל.
במסגרת זו הוחלט גם להגדיל את המלחמה במזומן, ומאוגוסט 2022, מגבלת השימוש במזומן על עסקה שמעורב בה עסק תעמוד על 6,000 שקל (לעומת 11,000 היום) . ומגבלת השימוש במזומן בין אנשים פרטיים תעמוד על 15,000 (לעומת 50,000 שקל כיום), הצעד צפוי להכניס למדינה כ-300 מיליון שקל בשנה הקרובה.
החלטה משמעותית נוספת של רשות המסים היא, כי פתיחה בהליכים משפטיים נגד שומת מס שהוציא רשות המסים, לא תעכב את גביית המס. כבר בשלב הגשת הערעור הוא ישלם 30% מסכום המס השנוי במחלוקת בין הצדדים. זה יחול רק על שומות גבוהות מעל 20 מיליון שקל. צעד זה יגדיל את ההכנסות בכ-570 מיליון שקל בשנה הקרובה.
החזקתם ביטקוין ביותר מ-200 אלף שקל? תחויבו לדווח
כמו כן, המסמך כולל התייחסות למטבעות הווירטואלים, וקובע כי מי שהחזיק ביום אחד במהלך השנה מטבע וירטואלי בשווי שעולה על 200 אלף שקל יחויב להגיש דו"ח ובו דיווח מפורט לרשות המסים. המהלך יכניס למדינה כ-30 מיליון שקל בשנה הקרובה.
יוטל היטל של 20% על הכנסות קק"ל, ההיטל יכונה 'מימון פיתוח' והוא ישמש למימון תשתיות תחבורה והסעת המונים שתוקצבו בחוק התקציב השנתי.
המסמך כולל צעדים שנועדו גם לחסוך כסף למדינה בצד ההוצאה. כך לדוגמה הוחלט לדחות את התאריך בו תחול חובת ההנגשה של מבנים לנכים על רשויות מקומיות עד לנובמבר 2024 (במקום נובמבר 2021), גם מערכת הבריאות תוכל לדחות את חובת ההנגשה ב-3 שנים.
בחוקים הנוכחיים יש הצמדות ל'שכר הממוצע' במשק, לדוגמה שכר המינימום, תעריף החשמל, הפרשות לביטוח לאומי. בגלל שמשבר הקורונה פגע בעיקר בתעסוקה של שכבות חלשות בעלי שכר נמוך, הרי שהשכר הממוצע במשק עולה, ולכן הוחלט לקבע את השכר הממוצע עד לסוף 2022, הצעד הזה יחסוך למדינה כ-300 מיליוני שקל בשנת 2022.