הממשלה אישרה את העסקה להשבת החטופים - לפחות 50 ישוחררו
הממשלה אישרה את העסקה להשבת החטופים - לפחות 50 ישוחררו
בן גביר ושריו התנגדו, בציונות הדתית השתכנעו והצביעו בעד: הממשלה נתנה אור ירוק לעסקה עם חמאס, שבמסגרתה יוחזרו לישראל לפחות 50 חטופים - ילדים, אימהות ונשים מבוגרות. "זה השלב הראשון במתווה להשבת כולם", הודיעו שרי הממשלה. מתווה העסקה, והציטוטים מהדיון
הממשלה אישרה הלילה (בין שלישי לרביעי) את עסקת החטופים עם חמאס שתצא לפועל בימים הקרובים. בתום ישיבה שנמשכה יותר מ-8 שעות הצביעו רוב השרים בעד המהלך. שרי הציונות הדתית סמוטריץ', סופר וסטרוק הצביעו לבסוף בעד העסקה למרות שטרם הדיון בממשלה הביעו התנגדות יחד עם שרי עוצמה יהודית. כעת יוקצו לציבור 24 שעות לערער על המהלך לבג"ץ, לפני שהצדדים ינצרו את האש לארבעה ימים לפחות, וחילופי החטופים והאסירים יחלו.
"ממשלת ישראל מחויבת להשבתם של כל החטופים הביתה. הלילה אישרה הממשלה את המתווה לשלב ראשון של השגת יעד זה, לפיו ישוחררו לפחות 50 חטופים - נשים וילדים - במשך 4 ימים שבמהלכם תתקיים הפוגה בלחימה. שחרור של כל עשרה חטופים נוספים יביא ליום הפוגה נוסף", נמסר בהודעה רשמית מטעם הממשלה. "ממשלת ישראל, צה"ל וזרועות הביטחון ימשיכו במלחמה כדי להשיב את כל החטופים, להשלים את חיסול החמאס ולהבטיח שמעזה לא יתחדש שום איום למדינת ישראל".
ראש המוסד, ראש השב"כ והרמטכ"ל היו מתואמים לאורך כל הדיון והביעו תמיכה בעסקה. הם הסבירו שזו העסקה האפשרית והנכונה כרגע, והמליצו לקבל אותה.
השר סמוטריץ' וגם השרה סטרוק העלו חשש מכך שעסקה תוציא את הרוח מהמפרשים, ושאחריה לא בטוח שמטרות המלחמה כפי שהוגדרו תחילה - יישארו כמו שהן. הם קיבלו סקירה מראשי מערכת הביטחון ששכנעו אותם כי יש להם יכולת להתמודד עם העסקה, וגם השרים גלנט וגנץ הפצירו בהם שקבינט המלחמה נחוש להמשיך לכיוון המטרות הסופיות של המלחמה. בציונות הדתית העלו חשש ממניפולציות של סינוואר וגם כאמור מפגיעה ברוח הלחימה - וקיבלו תשובות לכך, מה שהוביל אותם לבקש הפסקה להתייעצות - שבסיומה הצביעו בעד.
"זה לא פשוט לשנות דעה בצורה כזאת", אמר אחד משרי הציונות הדתית. "מדובר בימים שמזמנים דילמות מהקשות ביותר שהיו מאז קום המדינה. למרות זאת השתכנענו שזה הדבר הנכון לעשות ולכן הצבענו בעד".
חלק מהשרים ניסו גם לפנות לשר איתמר בן גביר ולבקש ממנו להצביע בעד. הם אמרו שזה יחזק את הלוחמים בשטח ושממשלת ישראל כולה השתכנעה שזאת עסקה שכן אפשר לקבל, אך בן גביר סירב. "זו החלטה עם נזק לדורות שעוד תפגע בנו קשות", טען יו"ר עוצמה יהודית.
גם שרי הליכוד התבטאו בדיון ואמרו שיש לממשלה חובה מוסרית להחזיר את החטופים. "אנשים לא נחטפו בחו"ל. הם נחטפו כאן בישראל מהמיטות שלהם. היה פה מחדל ענק. ענק. לכן אנחנו חייבים להחזיר אותם", אמר השר דוד אמסלם, שקרא לכולם להצביע בעד כדי לשדר מסר של אחדות. השרה גילה גמליאל הצטרפה גם היא וקראה להחלטה מאוחדת.
במהלך הישיבה התחייב ראש הממשלה נתניהו באוזני השרים כי כל עוד הוא ראש הממשלה מטרות המבצע יישארו כפי שהן. נתניהו הבהיר שישראל מחויבת גם להחזרתם של הדר גולדין, אורון שאול, אברה מנגיסטו והישאם א-סייד. "דרשנו חד משמעית מידע על גורלם בכל עסקה עתידית שנעשה", אמר.
אמש נחשפו פרטיה העיקריים של העסקה: לפי ההסכם, חמאס ישחרר 50 ילדים, אימהות ונשים מבוגרות, במהלך ארבעה ימי הפוגה בלחימה. בקבוצה זו ייכללו רוב הילדים והאימהות הישראלים המוחזקים בעזה, ובמהלך ימי ההפוגה אמור חמאס לנסות לאתר כמה אימהות וילדים נוספים שלטענתו הוא אינו יודע מי מחזיק בהם. ביום הרביעי יודיע אם מצא אותם, ואם כן יוכל להחזירם לישראל בתמורה ליום הפוגה נוסף.
בתמורה לשחרור 50 החטופים תשחרר ישראל 150 אסירים ביטחוניים - נערים ונשים שלא הורשעו ברצח. עבור כל חטוף נוסף שישוחרר מעבר ל-50 שעליהם סוכם יקבל חמאס שלושה אסירים נוספים, ועבור כל 10 חטופים הוא יקבל יום הפוגה נוסף. ההסכם צפוי לצאת לדרך ביום חמישי.
לפי נתוניה של ישראל, בידי חמאס והג'יהאד האיסלאמי מוחזקים 195 ישראלים, בהם 40 ילדים ו-58 נשים ישראליות, כך שבסך הכול כוללת רשימת החטופים שעשויים להיכלל בשלבים השונים של העסקה 98 בני אדם. ההערכה בישראל היא ש-75 מהם הם כאלה שחמאס יודע היכן הם או יכול למצוא אותם. כ-10 ילדים מוחזקים על-ידי הג'יהאד האיסלאמי וגורמים עצמאיים. כך או כך, ישראל העבירה לחמאס את רשימת השמות של ה-98, ואינה יודעת את מי מתוכם הוא ישחרר.
לפי ההסכם עם חמאס, ישראל תקבל מדי ערב את רשימת המשוחררים של היום שאחרי, כשהצפי הוא שבימי ההפוגה הראשונים ישוחררו כ-12 חטופים מדי יום. במסגרת תהליך השחרור יועברו תחילה החטופים לצלב האדום, ואחר כך יקלטו אותם כוחות צה"ל, הנערכים לכך לוגיסטית ורפואית. בישיבת הממשלה אמש אמר ראש הממשלה בנימין נתניהו לשרים כי במסגרת ההסכם עם ישראל הסכים חמאס גם לאפשר ביקורים של הצלב האדום אצל חטופים והעברה של תרופות אליהם.
בהסכם עם חמאס נקבע עוד כי בכל יום של הפוגה ייכנסו לעזה ארבע משאיות דלק, ארבע משאיות גז ו-200 משאיות של ציוד הומניטרי, וישראל תפסיק לשש שעות את איסוף המודיעין - בין 10:00 ל-16:00. בישראל אומרים כי אם ארגון הטרור יפר את ההסכם, ישראל תחזור לתקוף, וחמאס "ישלם מחיר כבד". בחמאס טענו הלילה כי ההסכם כולל גם הפסקה של התנועה האווירית בדרום הרצועה למשך תקופת הפסקת האש - אך לא ברור אם ישראל הסכימה להפסקה כוללת בדרום הרצועה - או לשש שעות בלבד.
באשר לאסירים הפלסטינים נקבע כי כל אסיר שתשחרר ישראל יחזור לביתו, בין אם ביו"ש ובין אם בעזה. לפי הסיכום, שחרור האסירים הפלסטינים יחל בכל יום רק אחרי הגעת החטופים לישראל.
הלילה הודיע גם חמאס עצמו על הגעה ל"הפוגה הומניטרית", כלשונו. "מו"מ קשה ומורכב במשך ימים ארוכים הביא להסכם של הפוגה הומניטרית ל-4 ימים, במאמצים קטאריים ומצריים נמרצים", נאמר בהודעת ארגון הטרור.
עוד נאמר כי "ההסכם כולל הפסקת אש מצד שני הצדדים, הפסקת כל הפעולות הצבאיות בכל אזורי רצועת עזה, והפסקת תנועת הרכבים הצבאיים. הוא כולל שחרור של 50 נשים וילדים מתחת לגיל 19. בתמורה ישוחררו 150 נשים וילדים מתחת לגיל 19 מבתי הכלא, בהתאם לוותק שלהם. תופסק התנועה האווירית בדרום הרצועה לארבעה ימים, ובצפון תיפסק התנועה האווירית במשך 6 שעות ביום - בין 10:00 ל-16:00". לפי הודעת ארגון הטרור, בתקופת הפסקת האש, צה"ל התחייב שלא יתקוף או יעצור איש בכל רצועת עזה.
צה"ל, מבחינתו, נערך לימי ההפוגה ולאפשרות שחמאס או פעילי טרור אחרים יפרו אותם - בין היתר כלקח מיום שישי השחור במבצע צוק איתן, שבו נהרגו רס"ן בניה שראל, סמ"ר ליאל גדעוני וסגן הדר גולדין, שאף נלקח בשבי.
שר התקשורת שלמה קרעי ביקש לוודא בדיון איך הצבא ישמור על הכוחות ואיך בכוונתו לפעול לאחר מכן. קרעי קיבל סקירה גם מהצבא וגם מגלנט, אבל המשיך להמליץ להם איך לפעול - ואז פנה אליו שר הביטחון ואמר לו: "אל תטיף מוסר לצבא. אנחנו מכירים מצוין את השטח". קרעי השיב לו בציניות: "ראינו איך אתם מכירים את השטח ב-7 באוקטובר".
דובר צה"ל תת-אלוף דניאל הגרי הבהיר אמש כי "יש לנו מחויבות מוסרית וערכית לביטחונם של החטופות והחטופים ולהשבתם הביתה למשפחותיהם". לדבריו, "ליבנו עם החטופים בעזה - ילדים, נשים, גברים וזקנים, בהם גם חיילי צה"ל, שנחטפו על ידי ארגון טרור אכזר ומוחזקים כעת בעזה. נעשה הכול להשיבם מהר ככל האפשר. נדע להיערך לכל עניין בשטח במסגרת העסקה וגם נדע לשמור על המתווה שיסוכם. צה"ל יידע לעמוד בכל סיכום ולשמור על ההישגים הצבאיים שלו. מדובר פה על מלחמה ארוכה שיש בה הרבה מאוד שלבים".
בבתי החולים נערכים לקליטת החטופים במתחמים נפרדים. המרכז הרפואי שניידר צפוי לקלוט את הילדים, ואילו בתי החולים שיבא, וולפסון, איכילוב, שמיר (אסף הרופא) וסורוקה יקלטו את הבוגרים יותר. בנוסף, הונחו בתי החולים "להקפיד על תיעוד של כל ממצא גופני היכול להעיד על פשעי מלחמה".
במידה ואכן יוגשו עתירות לבג"ץ, היועצת המשפטית לממשלה גלי בהרב-מיארה צפויה להגן על העסקה, משלושה נימוקים מרכזיים: תקינות קבלת ההחלטות, הסתמכות על חוות דעת של גורמי הביטחון ואי-שפיטות מוסדית של החלטות מדיניות. בהתאם לכך נערך בג"ץ לדיון בזק בעתירות נגד העסקה. ההערכה היא שבג"ץ יסיים את הדיון בתוך שעות ספורות כדי שלא לעכב את העיסקה, וכהרגלו לא יתערב בעיסקה מטעמים של אי-שפיטות הסכמים מדיניים.