סגור
שעון חשמל מונה חשמל
מונה חשמל (צילום: שאטרסטוק)

בעקבות ירידת מחיר הפחם: החשמל יוזל ב-2%

החלטת רשות החשמל, שעדיין אינה סופית וכפופה לשימוע, נבעה מירידה של 2% במחיר הפחם בעולם. בעקבות ההחלטה החשבון החודשי הממוצע למשפחה צפוי לרדת מ-377 שקלים ל-370 שקלים בחודש. לפי הערכות, לולא היחלשות השקל בעקבות המהפכה המשפטית תעריף החשמל יכול היה לרדת ב-6%

תעריף החשמל ירד ב-2% - כך החליטה היום (ד') מליאת רשות החשמל. בכך החשבון החודשי הממוצע למשפחה ירד מ-376.6 שקלים לכ-370 שקלים בחודש. ההחלטה עדיין לא סופית וכפופה לשימוע.
הסיבה המרכזית להורדת התעריף היא ירידה של 2% במחיר הפחם בעולם, המשמש לייצור 23% מהחשמל בישראל. עם זאת, היחלשות השקל בעקבות המהפכה המשפטית הובילה לכך שהירידה התמתנה מעט. לפי ההערכות, לולא היחלשות השקל תעריף החשמל יכול היה לרדת ב-6%.
מדובר בעדכון השלישי של תעריף החשמל מינואר. לרוב, מתעדכן תעריף החשמל אחת לשנה, בחודש ינואר. אולם מאז תחילת המלחמה באוקראינה מחירי הדלקים בעולם השתנו במהירות, ובמהלך 2022 זינק מחיר הפחם ביותר מ-140%. גם מחיר הגז הטבעי בעולם זינק, בעיקר ביבשת אירופה, אך ישראל מפיקה בעצמה את הגז הטבעי שלה ותחנות הכוח בישראל רוכשות אותו בחוזים ארוכי טווח עם מחירים יחסית קבועים. מסיבה זו עליית מחירי החשמל בישראל הייתה מתונה יותר מאשר באירופה. בבריטניה למשל, עלה תעריף החשמל הביתי ב-80% בין אוגוסט לאוקטובר.
שינויי המחירים חייבו את רשות החשמל להעלות את התעריף באופן חריג גם בחודש ספטמבר של שנה שעברה ב-8.6%. לאחר מכן, מחירי הדלקים המשיכו לעלות ובינואר עלה התעריף ב-8.2% נוספים – שהובילו לעלייה של כמעט 20% בתעריף תוך פחות מחצי שנה. בחודש פברואר ירד תעריף החשמל ב-1.5%, וזאת בשל צו שר האוצר סמוטריץ' המאריך את ההנחה במס על הפחם (בלו וקנייה) שהחל קודמו בתפקיד, ליברמן. הצו, שמפחית את המס מ-145 שקלים לטון פחם לשקל לטון, היה אמור לפוג בפברואר.
על אף הירידה העקבית במחירי הפחם מתחילת 2023, ברשות החשמל לא מיהרו להפחית את התעריף בשל החשש מזינוק נוסף במחירים, שיחייב עוד עדכון של מחירי החשמל. למשל, בין החודשים מרץ לאפריל אשתקד, ירד המחיר לטון פחם בשיעור של כ-60% - מ-421 דולר לטון ל-255 דולר לטון. עד חודש יוני, עלה כבר מחיר הפחם ליותר מ-270 דולר לטון.
אמנם ישראל נמנעה מעליות מחירי חשמל קיצוניות כפי שהתרחשו באירופה, שלעיתים גם הוכפלו מהמחיר שלפני המלחמה באוקראינה (על אף שמתחילת 2023, ישנה ירידה במחירי החשמל ביבשת – בעקבות ירידת מחירי הדלקים והחורף החם יחסית), יש לציין כי עמידה בזמני התוכנית להפסקת ייצור החשמל באמצעות פחם, היקר והמזהם יותר מגז טבעי, היו מאפשרים עלייה מתונה בהרבה, אם בכלל.
ההסבה מפחם מתעכבת כבר שנים. כיום פועלות בישראל 10 יחידות ייצור חשמל (באשקלון ובחדרה): 4 מהיחידות מיועדות לשימור, ושימוש בעיקר כאשר ישנו ביקוש גבוה לחשמל ונדרשת הפעלת תחנות כוח נוספות (למשל בימי שיא הקיץ); 6 היחידות הנותרות מיועדות לעבור הסבה לשימוש בגז טבעי. היעד המקורי להפסקת השימוש ביחידות הפחמיות היה בחודש יוני האחרון, אך ההסבה ממשיכה להידחות וכעת מתוכננת לחודשים הקרובים.
גם חוסר הפיתוח וההקמה של יחידות ייצור חשמל אחרות, בגז טבעי ובאנרגיות מתחדשות, לא מאפשר הגברת ייצור באמצעות דלקים או מקורות אנרגיה אחרים, זולים יותר. בין הסיבות לעיכוב בהקמת התחנות החדשות: לחץ של ראשי הרשויות המקומיות במרכז על השרים, שמעכב אישור של הקמת תחנת כוח נוספת במרכז הארץ המונעת בגז טבעי.
כמו כן, כפי שנחשף בכלכליסט, הקמת שתי יחידות ייצור החשמל החדשות בגז טבעי על ידי חברת החשמל בחדרה תתעכב ביותר משנתיים מהמועד המקורי, וזאת בשל שורת כשלים ארוכה של יצרנית הטורבינות ג'נרל אלקטריק. היחידה הראשונה מתוכננת להתחיל לפעול בסוף השנה.