ספקיות החשמל הפרטיות מזהירות: שינוי התעריף יחסל את ההנחות לצרכנים
ספקיות החשמל הפרטיות מזהירות: שינוי התעריף יחסל את ההנחות לצרכנים
ספקיות החשמל של פרטנר, בזק, אלקטרה פאוור, אמישראגז, פזגז ו-HOT מזהירות: העלאת התעריף המערכתי ב-50% תפגע ביכולת להציע הוזלות של 5%-20%. רשות החשמל: הירידה בתעריף ב-2023 נבעה מהכנסות חד פעמיות של 1.4 מיליארד שקל
בשבוע הבא צפוי לעלות תעריף החשמל ב־3.8% ללקוחות חברת החשמל, כך שחשבון החשמל הממוצע יעמוד על 391 שקל (לפני מע"מ) לחודש למשק בית. עם זאת, בפני הצרכנים יש אפשרות להקטין את חשבון החשמל באמצעות התחברות לאחת מספקיות החשמל הפרטי, שהן חברות התקשורת וגז הבישול. ספקיות החשמל הפרטיות מציעות ללקוחות שיעורי הנחה משתנים, שיכולים להגיע ל־7% פחות מחשבון שמגיע מחברת החשמל ועד ל־20% הנחה בצריכת החשמל בלילה. אלא שכעת שינוי שמקדמות רשות החשמל, שמשנה את הרכב תעריף החשמל, עלול להוביל לצמצום ההנחות לצרכנים – כך לטענת חלק מספקי החשמל הפרטיים.
מבחינת יצרני החשמל תעריף החשמל מורכב מכמה רכיבים: אחד מהם הוא עלות ייצור החשמל בפועל ועוד רכיב הוא מרכיב שנקרא "מערכתי", והוא משולם לחברת החשמל ולחברת ניהול מערכת החשמל (נגה). שתיהן חברות ממשלתיות המפקחות ומפעילות את משק החשמל. התשלום המערכתי נועד לכסות על עלויות פיתוח רשת החשמל והתפעול של החברות הממשלתיות. לפי ההצעה של רשות החשמל, התעריף המערכתי יגדל ב־50%, כשמקביל תהיה הפחתה של 3.5% בתעריף של ייצור החשמל.
מבחינת הצרכן של חברת החשמל לא אמורה להיות השפעה לאופן שבו הרכיבים השונים מרכיבים את התעריף. אלא שמבחינת ספקיות החשמל הפרטיות הרכיב הקובע שמאפשר את ההנחה הוא רכיב הייצור. לכן, ההפחתה של תעריף הייצור מ־30.08 אג' לקוט"ש ב־2024 ל־29.03 אג' לקוט"ש ב־2025 מקטינה את היכולת של הספקיות להציע את ההנחה לצרכן הקצה.
בספקים הפרטיים מוטרדים מאוד מהפחתת התעריף שיקבלו על ייצור חשמל, מאחר שהפער בין עלויות הייצור של היצרניות החדשות, היעילות יותר, לבין עלויות חברת החשמל, הוא זה שלמעשה שמאפשר ליצרניות הפרטיות להציע הנחות ללקוחות ועדיין להיות רווחיות. על פי המכתב שנשלח לרשות החשמל, ועליו חתומות פרטנר, בזק, אלקטרה פאוור, אמישראגז, פזגז ו־HOT, "מעיון בשימוע מתקבל הרושם כי הרשות לא שקלה את השפעת המוצע בו על מספקים וירטואליים בכלל ועל מגזר אספקת החשמל לצרכנים ביתיים בפרט (וגם אם שקלה לא טרחה לפרט את נימוקיה)", ומזהירים כי "תונחת מכה קשה על פעילותם של המספקים הווירטואליים".
מנגד ברשות החשמל טוענים שמבחינת ספקי החשמל העלייה בתעריף היתה אמורה להיות צפויה. וזאת, מאחר בשבשנת 2024 היתה הנחה של 1.4 מיליארד שקל בתעריף המערכתי, בעקבות הפרטת תחנת הכוח באשכול לקבוצת דליה ב־9.1 מיליארד שקל. כמחצית מהכסף הלך לכיסוי העלויות של חברת החשמל והיתר להפחתה בתעריף החשמל. העלות של הרכיב המערכתי לכלל השוק ב־2024 עמד על 4.2 מיליארד שקל, וב־2025 הסכום צפוי לזנק ב־1.9 מיליארד שקל ל־6.1 מיליארד שקל.
לדברי חן הרצוג, הכלכלן הראשי ב־BDO המייעץ לחברות אנרגיה: "הבסיס הכלכלי להוזלת מחירי החשמל הוא רכישת חשמל פרטי ויעיל על ידי המספקים. צרכנים רבים עוברים למספקים התחרותיים אבל יש מחסור של חשמל תחרותי בשוק, ובמקביל המדינה מגדילה גם הסבסוד של חברת החשמל על ידי השוק הפרטי כאשר היא מייקרת ב־50% את התעריף המערכתי".
המודל הכלכלי של הספקיות הפרטיות נשען על כך שהן יעילות יותר מחברת החשמל. הפער שבין התחנות היעילות ללא יעילות, אמור לכלול גם את ההנחה שהספקיות הפרטיות מביאות ללקוחות וגם את הרווח שלהן. משמעות הדבר שההנחות שספקיות החשמל הפרטיות האמורות להתחרות בחברת החשמל תלוי באופן משמעותי באופן שבו נקבע התעריף החשמל.