בלעדיקבוצת הביטחון והסייבר אבנון נקלעה לקשיים; שליש מהעובדים עזבו או פוטרו
בלעדי
קבוצת הביטחון והסייבר אבנון נקלעה לקשיים; שליש מהעובדים עזבו או פוטרו
קבוצת החברות בתחום הביטחון והסייבר שגייסה בשנה שעברה חוב ממוסדיים, נקלעה למשבר כלכלי. בחודשים האחרונים פוטרו או עזבו אותה עשרות מנהלים ועובדים וכיום היא בתהליך הבראה הכולל קיצוץ מאסיבי בעיקר במטה וצמצום פעילויות. קבוצת אבנון: "המטרה לצאת מהמשבר ולחזור לצמיחה במהירות"
קבוצת החברות הביטחוניות אבנון נקלעה לקשיים כספיים קשים. לכלכליסט נודע כי הקבוצה שבבעלות תומר אבנון, חווה גל עזיבות של מנהלים ועובדים והחלה לבצע הליך הבראה הכולל בעיקר צמצום נרחב במטה הקבוצה, פיטורי עשרות עובדים ומנהלים, מיזוג בין פעילויות וצמצום כאלה שאינן בליבת העסקים.
לדברי גורמים בקבוצה, בתהליך שנמשך בחצי השנה האחרונה, עזבו את אבנון – בפיטורים או בהתפטרות כשליש מעובדיה - כ-80 עובדים מתוך כ-240 עובדים בארץ ובעולם, ובמקביל נסגרו פעילויות שאינן בליבת הפעילות הביטחונית של הקבוצה. כמו כן פעילות קרן ההון סיכון שהקימה הקבוצה לשיתוף פעולה עם מיזמים באיחוד האמירויות, בראשה עומד שר הביטחון לשעבר בוגי יעלון, מוקפאת בפועל. "החיים לא תותים, אנו נאלצים להתמודד עם אתגרים וקשיים כבדים", מודה גורם בקבוצת אבנון.
לדברי מנהלים ועובדים לשעבר בקבוצה שבשיאה כללה עשרות חברות-בת בארץ ובעולם, היא נמצאת ב"מצוקה כלכלית", ולכן בחודש שעבר והחודש נאלצה לעכב תשלומי שכר לעובדים בכמה ימים. במקביל, בסביבת בעלי החברה תומר אבנון, אומרים כי הוא עצמו ויתר כרגע על שכרו בשל המצב, ובחברה נמצאים בקשר עם בעלי החוב שלה במטרה להרגיע לחץ מצידם ולהגיע עמם להבנות.
רק בשנה שעברה גייסה קבוצת אבנון חוב בגובה כ-300 מיליון שקל בהנפקה פרטית מגופים מוסדיים ומקרן להב. החברה הסבירה אז כי הגיוס נועד לאפשר לה להיערך מבחינת חומרי הגלם ושרשרת האספקה כדי לנצל הזדמנויות חדשות ולממן רכישות, מיזוגים והשקת מוצרים חדשים. אלא שהחלומות הגדולים האלה התרסקו אל מול המציאות הכלכלית.
מנהלים לשעבר בחברה מספרים ל"כלכליסט": "יש שם ארוע מאוד גדול ומורכב בימים אלה. הקבוצה נקעה בחודשים האחרונים לקשיים כלכליים קשים. בחודשים האחרונים פוטרו או עזבו כ-100 עובדים, בכירים מאוד בקבוצה, מנכ"לים של חברות בת התפטרו, כשהכל נעשה בשקט מתחת לרדאר. בנוסף, משכורות שהיו צריכות לעבור לא עברו בזמן גם בחודש שעבר וגם החודש, יש עובדים שעזבו ולא בוצעו הפרשות בחודשים האחרונים לפנסיה וגמל שלהם. כרגע אין כסף ומחפשים מאיפה להביא".
לדברי אחד המנהלים הבכירים לשעבר, "מדובר בניהול לקוי ובקבלת החלטות שגויה, כניסה חפוזה לתחומים שאין להם בהכרח קורלציה לתחום הפעילות העיקרי של הקבוצה. רק לפני כשנה וחצי החברה עברה למשרדים מפוארים בכפר סבא ושכרה 4 קומות, ואחרי הפיטורים ההמוניים זה קצת מיותר. זה אירוע גדול ומשמעותי בשוק הבטחוני, כאשר חברה כזו מפוארת מגיעה מאיגרא רמא לבירא עמיקתא".
בשבועות האחרונים נשכרה חברת kcr בבעלות אבי קמינסקי, המתמחה בשיקום והשבחת חברות, כדי להוביל את תוכנית ההבראה, ולפני כשבוע היא הוצגה להנהלת הקבוצה. "הניסיון היה לעשות את הכל בשקט", אומרים גורמים בחברה שלא רווים נחת מכך שהמידע על הקשיים דלף. "הדגש העיקרי הוא בצמצום המטה שעמד בתחילת התהליך על כ-65 עובדים, במטרה לייצר תהליכי השבחה. בשנים האחרונות המטה התרחב כדי לתמוך באסטרטגיה של מיזוגים ורכישות וסינרגיות, אבל לאור מצב השוק העולמי ובעולם של ריביות גבוהות, יש צורך לעשות מיקוד עסקי ולא נכון להישאר בעולמות האלה במצב השוק. לכן זה נכון לבצע צמצומים והתייעלות בעיקר בשכבת המטה, כאשר לא נוגעים בפעילויות החברות עצמן, שממשיכות לעבוד בשטח, למכור, לעבוד ולבצע פרויקטים ויש צבר הזמנות ונכנס כסף. אין סגירת חברות תפעוליות שעובדות בתחומי הליבה, שממשיכות להתנהל, יש רק מיזוגים בשוליים של פעילויות שאינן בליבת העסקים".
קבוצת אבנון שהוקמה ב-1990, פועלת בין השאר בתחומי המזל"טים, מערכות אלקטרו-אופטיות, רכבים משוריינים ורכבי משימה, ציוד הגנה וציוד ביטחוני מסוגים נוספים. בנוסף לכך מחזיקה אבנון בקרן ההון סיכון סינפטק, שפועלת באמירויות, ובראשה עומד בוגי יעלון, שכאמור פעילותה מוקפאת, ובקרן 2040HIVE הנסחרת בבורסה בת"א, והשקיעה בסטארט-אפים ביטחוניים, ובראשה המפכ"ל לשעבר יוחנן דנינו. על פי הערכות שפורסמו בעבר, הקבוצה גלגלה בשנת 2021 מחזור מכירות של כמיליארד שקל.
לדברי גורמים בחברה ומחוצה לה, קרנות ההשקעה של הקבוצה מדשדשות וחלק מהדמויות הביטחוניות והכלכליות הבכירות שגוייסו לשם גם צפויים לעזוב. בנוסף, החשש הוא שבעלי החוב יחלו ללחוץ על הקבוצה לאור מצבה, כפי שאומר אחד המנהלים לשעבר: "גוייסו הרבה כספים ממיטב וקרן להב שבמצב החברה היום עלול להיות קושי לשלם".
מנגד, גורמים בקבוצה מדגישים שרק לאחרונה הועבר לבעלי החוב תשלום קרן בגובה מיליוני שקלים וכי הם עומדים בתשלומי הריבית השוטפים, ושהקבוצה הגיעה להבנות עם בעלי החוב. כמו כן, שוקלת הקבוצה לאור הצמצום במטה לוותר על חלק מהמשרדים ששכרה וכי מלבד המטה שמצומצם, אין פגיעה בפעילות התפעולית של החברות עצמן.
מקבוצת אבנון נמסר בתגובה: "הסערה הכלכלית העולמית והמשבר בשוק הישראלי לא פוסחים גם עלינו. הקבוצה גדלה באופן אקספוננציאלי בתחילת 2022 ופנתה לתחומי עיסוק נוספים. בספטמבר האחרון זיהינו את המגמה והתחלנו בתהליך התייעלות הדרגתי, אולם עמידה חלקית בתחזיות והמשך ההאטה הכלכלית, הביאו אותנו לזרזו. לפני כחודשיים צרפנו את חברת KCR שמתמחה בהבראת חברות, ואנו בעיצומו של התהליך מתוך מטרה לצאת מהמשבר ולחזור לצמיחה במהירות האפשרית תוך מיקוד בנושאי הליבה בעולמות הHLS ודיפנס".