בדיקהשלושה מתוך 435 מגה־ואט: יזמי אנרגיה סולארית לא מצליחים להתחבר
בדיקה
שלושה מתוך 435 מגה־ואט: יזמי אנרגיה סולארית לא מצליחים להתחבר
15 יזמים זכו ב־2020 במכרז להקמת 435 מגה־ואט של מתקנים סולאריים, אלא שעד היום חוברו לרשת החשמל מתקנים בהיקף מזערי. ישראל ממשיכה להישרך מאחור במעבר לאמצעי ייצור נקיים
המעבר לאנרגיה מתחדשת בעולם עומד להגיע לשיא: ב־2023, כך צופים בסוכנות האנרגיה הבינלאומית, קיבולת החשמל המופק באמצעי ייצור נקיים צפויה לזנק בשליש - הגידול המשמעותי אי פעם. אולם, בסחבת הישראלית אנו עדיין מפגרים מאחור ולא מצליחים לחבר לרשת החשמל מתקנים שיצאו לדרך ב־2020, שכבר היו אמורים לעבוד, ומאיימים לחלט ליזמים בתחום ערבויות במיליונים. ב־2020 יצאה רשות החשמל להליך תחרותי שמטרתו הקמה של כ־435 מגה־ואט של מתקנים סולאריים על גגות ומאגרי מים, אלא של״כלכליסט״ נודע שעד היום חוברו לרשת החשמל רק כ־4 מגה־ואט, לכל היותר.
שוק האנרגיה הסולארית בישראל תלוי בהליכים התחרותיים שמפרסמת רשות החשמל. במסגרתם נקבעת מכסה לתוספת אנרגיה מתחדשת שעליה היזמים יכולים להתחרות. באוקטובר 2020 הכריזה הרשות בחגיגיות: 15 יזמים יקימו הספק מצטבר של 435 מגה־ואט במחיר של 18.18 אגורות לקוט״ש, מחיר הנמוך ב־20% מהמחיר שנקבע בהליך שקדם לו. בסוף 2022 סך ההספק המותקן של הפאנלים הסולאריים בישראל עמד על 4,795 מגה־ואט, כלומר 435 מגה־ואט הם תוספת של כ־9% לרשת, אלא שעד היום חוברו לרשת מתקנים בהיקף של בין 3 עד 4 מגה־ואט בלבד. ברשות החשמל אישרו את הפרטים.
הסיבה לעיכוב ולהשתרכות מאחור היא מצבה של הרשת בישראל. רשת החשמל בישראל מיושנת וסובלת מתת־השקעה ופיתוח, אף שמדובר בתנאי הכרחי לקידום אנרגיה מתחדשת. בשנים האחרונות נוצרו עיכובים גדולים במימוש תוכנית הפיתוח ובשנה האחרונה ״נסתמה״ האפשרות לחבר מתקנים סולאריים לרשת במרבית הארץ, בעיקר באזורים שבהם ניתן לכסות מאגרי מים וגגות גדולים. היזמים נותרו ללא פתרונות, המדינה לא מצליחה לייצר תפוקה משמעותית של אנרגיה סולארית ונוצר קושי רב לעמוד ביעדים שהציבה לעצמה בתחום.
בנוסף לבעיית הרשת, בשוק מסבירים שההליך התחרותי של רשות החשמל הפציע לשווקים מבלי שבשטח הייתה רגולציה מתאימה, מה שגרם לעיכובים גדולים נוספים. בפן התכנוני, מינהל התכנון השלים הליך של פטור מהיתר בנייה לקירוי סולארי של מאגרים רק בינואר 2022, כשנתיים לאחר סיום ההליך התחרותי.
למרות השינוי ב־2022, המצב של הרשת בישראל רק החריף ויזמים קיבלו יותר תשובות שליליות מחברת החשמל בבקשות לחיבור או תשובות הדורשות מהם להמתין פרק זמן של שנה או יותר.
רשת החשמל נתונה לפיתוח של המדינה, וליזמים אין כל דרך להאיץ את פיתוחה. ההליכים התחרותיים של רשות החשמל כוללים סעיף המטיל את מלוא האחריות לאי־הקמת הפרויקטים על היזמים עצמם, כלומר אף שהמדינה עצמה קובעת כמה מגה־ואטים ישוחררו לשוק ובאילו תנאים, בחודש הבא יכולה המדינה להתחיל לחלט ערבויות מהיזמים שלא הצליחו להשלים את הפרויקטים. מדובר בערבויות בגובה 150 אלף שקל למגה־ואט חשמל.
עופר ינאי, בעלי נופר אנרגיה - אחת החברות הגדולות בשוק, פנה ליו״ר רשות החשמל, אמיר שביט, בבקשה לביטול הערבויות במכרז. במסגרת ההליך התחרותי זכתה החברה בהקצאת מכסה של 100 מגה־ואט והפקידה ערבות של כ־15 מיליון שקל. לדבריו, לאורך השנים האחרונות הדגישה הממשלה שוב ושוב את המאמץ שהיא מקדישה לפתח את רשת החשמל, ובסופו של דבר היזמים נותרו להתמודד עם כישלונה.
״זאת רשלנות אמיתית״, הוא אומר. ״יש לנו רשת חשמל שלא פיתחו אותה, אין אסדרה למתקני אגירה שיכולים לשמש תחליף רשת מיידי. אנחנו צריכים להסתכל למציאות בעיניים: אי אפשר לחבר יותר מתקני אנרגיה מתחדשת בישראל. ב־2021 חשבנו שהמצב לא מזהיר כשרק 42% מהבקשות קיבלו תשובה חיובית מחברת החשמל, אבל ברבעון הראשון ניתנו תשובות חיוביות רק ל־8%. הגופים שאמונים על הרשת מובילים את היזמים למצב שבו אין רשת. שיבטלו את המכרזים ושיבטלו גם את הענף הסולארי בישראל. אנחנו בשיח חירשים עגום ולאף אחד בארץ לא אכפת מאנרגיה מתחדשת. אמיר שביט לא חושב שהוא צריך לעמוד ביעדים שהציבה המדינה, שר האנרגיה ישראל כ״ץ בטיולים בחו״ל ומחכה לעבור למשרד החוץ. כל האנשים שיכולים לתקן את העיוותים בשוק ולאפשר לו לרוץ, לא עושים את זה. המעט שהרשות יכולה לעשות הוא לבטל את הדרישה לערבות. יזמים צריכים לשקול גם לדרוש בקשת פיצוי מהמדינה״.
דניאל ביטון, בעלים ומנכ"לית אי.די.איי אנרגיה, הצליחה לקבל עד היום תשובת מחלק חיובית לכ-3 מגה מתוך 10 שבהם זכתה במסגרת ההליך. |"יזמים הגישו פרויקטים, אבל לא יכולנו לשייך אותם למכרז כי התשובות למקום ברשת היו שליליות", היא אומרת. ״"איפה האחריות הבסיסית של המדינה למצב הרשת? באותה תקופה, כל המידע היה אצל חברת החשמל, ולא אצלנו. כיזמת הסכמתי לקחת את הסיכון, אבל לכל פרויקט שאנחנו מביאים ומנסים לחבר לרשת בהליך הזה – אנחנו מקבלים תשובה שלילית. קיבלתי תשובה חיובית לכ-3 מגה וואט לאחר שכל ה-10 נדחו בהתחלה, וגם עכשיו מבקשים לחבר את המתקנים לרשת רק בעוד שנה וחצי. מדובר בתקופה שחורגת מהגדרות המכרז, וזה אומר שנצטרך להוסיף כסף לערבות. רשות החשמל צריכה לעבוד עם היזמים ולא נגדם".
ברשות החשמל בחרו שלא להגיב לדברים.
מחברת החשמל מסרו בתגובה: "מדובר על הסדרה של הליך תחרותי לחיבור מתקנים על גגות ומאגרי מים. בהתאם לתנאי ההסדרה שקבעה רשות החשמל, הם היו אמורים לעמוד ביעדי סנכרון עד 2.7.23. רוב היצרנים טרם הגיעו לשלב זה מסיבותיהם, ומחציתם בלבד הגישו תוספת ערבות על מנת להמשיך בהליך".