דעההבחירות המקומיות: הזדמנות לשינוי ברשויות החרדיות והערביות
דעה
הבחירות המקומיות: הזדמנות לשינוי ברשויות החרדיות והערביות
הפשיעה החמורה ברשויות הערביות ומכת החולדות בבני ברק עשויות להביא לשינוי בדפוסי ההצבעה המוכרים בערים אלה
רבות דובר ונכתב בתקופה האחרונה על חשיבות הבחירות המקומיות עבור המחנה הליברלי בישראל, הנאבק מזה חודשים ארוכים כנגד ההפיכה המשפטית וזקוק לכח פוליטי ולרוח גבית מראשי רשויות וחברי מועצה השותפים למחאה ולמסריה. מנגד, גם המחנה של תומכי הרפורמה משקיע מאמצים ותקציבים על מנת לחזק את עמדותיו גם במישור המקומי.
ואולם, הבחירות המקומיות הקרובות יכולות לשמש כנקודת מפנה דמוקרטית גם במישורים אחרים שאינם קשורים לרפורמה. כך, לדוגמה, בהתעוררות הדמוקרטית בקרב הציבור הערבי והציבור החרדי, שני מגזרים אשר התרגלו להצביע בהתאם להנחיה "מלמעלה", ללא קשר לעמדות המועמד ולבעיות הקשורות ל"חיים עצמם".
במגזר החרדי התרגלנו לכך שהפוליטיקאים החרדים בשלטון המרכזי, מש"ס ומיהדות התורה, מחלקים ביניהם את הרשויות החרדיות השונות ומורידים הוראה לגבי ההצבעה לראש הרשות המבוקש. בתהליך כזה, ההכרעה על זהותו של ראש הרשות לא נקבעת על בסיס כישוריו, יכולתו ותפקודו של המועמד כפי שהציג אותם לציבור, אלא על סמך יכולתו לזכות בתמיכת הפוליטיקאים ממשכן הכנסת בירושלים.
סנונית ראשונה להתנערות של הציבור החרדי מדפוס ההצבעה המוכר, ניתן לזהות ביחס של הציבור החרדי למגפת החולדות אשר פשטה לאחרונה בבני ברק. הכחשותיו החוזרות ונשנות של ראש העירייה והתעלמותו מהבעיה התברואתית החריפה בעיר, הובילו לקריאות להצבעה למועמדים אחרים – לא בשל הנחיה פוליטית, אלא פשוט בשל חוסר יכולתו להתמודד עם בעיה המטרידה ומסכנת את התושבים. על התעוררות הציבור ניתן להוסיף גם את השבר המנהיגותי במגזר החרדי בין הזרמים השונים, שמהווה כר נרחב לאימוץ עמדות עצמאיות, השוברות את הקשר בין השלטון המרכזי לשלטון המקומי.
במגזר הערבי התפתח נוהג לפיו המפלגות הערביות בשלטון המרכזי חוברות לחמולות, שהן אלו הבוחרות את הנציג שלהן כמועמד לרשות המקומית. כמו במגזר החרדי, גם ברשויות הערביות נוצר מצב שבו תוצאות הבחירות המקומיות ידועות מראש. רבים מראשי הרשויות שייכים למשפחות גדולות ש"סגרו דיל" פוליטי עם המפלגות מהשלטון המרכזי. גם כאן, לבעיות המשפיעות באופן אמיתי על התושב אין מקום בהצבעתו בקלפי.
הסדק במגזר הערבי נובע מהאלימות הגואה בכפרים וביישובים הערביים, שהגיעה השנה לשיא. רק במחצית הראשונה של 2023 נרצחו 169 אזרחים ערבים, מצב שהוביל את החברה הערבית המדממת לחישוב מסלול מחדש. גם במקרה הזה, גוברות הקריאות לבחור במועמד שמסוגל להתמודד עם רמת האלימות הקשה והכאוס בנחישות ולא חושש לעמוד מול האתגרים האדירים הדורשים טיפול. על כך, ניתן להוסיף את נסיונותיו של שר האוצר בצלאל סמוטריץ' לעכב תקציבים לרשויות הערביות, הדורשים ראשי רשויות בעלי יכולות וכישורים למנוע מהלכים מסוג זה.
לסיכום: השלטון המקומי הוא הרובד השלטוני המכריע ביותר על חיי כל אזרח, הרשות המקומית היא המנהלת את המקום בו אנו גרים, והחלטות שמתקבלות בה משפיעות על שורה ארוכה של תחומי חיים החל מניקיון הרחובות ותקינות התשתיות, ועד איכות החינוך ורמת הביטחון האישי.
מכת העכברים בבני ברק, הפשיעה החמורה ברשויות הערביות ויחסו של שר האוצר לתקציבים ברשויות הערביות, עשויים להביא לכך שהבחירות הקרבות לרשויות המקומיות, יהוו הפעם את פסגת הדמוקרטיה וההשתתפות האזרחית בכלל המגזרים בישראל. על מנת שאכן כך יהיה, על הגורמים הליברלים הפועלים בשטח לחבור לגורמים ליברלים בחברה החרדית ובחברה הערבית ולעודד אותם בפעילותם למימוש הליך דמוקרטי אמיתי.
מלי טופצ'יאשווילי היא ראש תחום מדיניות בארגון "תנועה ישראלית", הפועל לחיזוק המעורבות האזרחית במישור המקומי