סגור
ראש הממשלה בנימין נתניהו ב מליאת ה כנסת 1.5.23
ראש הממשלה בנימין נתניהו (צילום: EPA/ABIR SULTAN)

נתניהו לוול סטריט ג'ורנל: ההפיכה תקודם, בלי פסקת ההתגברות

בלי פסקת התגברות, עם שינוי ההצעה לבחירת שופטים - ובלי הסכמות: רה"מ אמר בראיון כי לאחר שלא הושגו הסכמות, יקדם מחדש את תוכניתו. על הפרעות ואמירת ראשי מערכת הביטחון: "אפשר לקרוא לזה טרור לאומני, זה לא מה שיפתור את הבעיה". על כיפת ברזל לאוקראינה: "לא נסכים"

ראש הממשלה בנימין נתניהו חוזר ומבהיר בריאיון מקיף לעיתון האמריקני "וול סטריט ג'ורנל" כי פסקת ההתגברות כבר לא תהיה חלק מהמהפכה המשפטית - אבל מדגיש כי הוא יקדם את התוכנית כולה. "זה בחוץ", אמר נתניהו על פסקת ההתגברות.
בריאיון אמר נתניהו כי הצדדים לא הצליחו להגיע להסכמות בשיחות בבית הנשיא ולכן לדבריו הוא ימשיך לקדם בעצמו את תוכניתו. כאמור, הוא הבהיר שוב שלא יקודם חוק שיאפשר לכנסת לעקוף פסיקה של בית המשפט העליון. "העפתי את זה", אמר.
נתניהו הודה גם כי התוכנית המקורית לשינוי הרכב הוועדה לבחירת שופטים נזנחה, אבל אמר כי עדיין אינו יודע כיצד הגרסה החדשה של ההצעה בנושא. "לא נחזור למתווה המקורי, נעשה משהו אחר", אמר על כך - על רקע בחירת נציגת האופוזיציה קארין אלהרר וניצחונו של עמית בכר - המתנגד למהפכה המשפטית - בבחירות ללשכת עורכי הדין. "אני קשוב לרחשי לב הציבור", טען בריאיון ראש הממשלה - שלתקשורת הישראלית הוא נמנע מלהתראיין. לדבריו, הגרסה החדשה של תוכניתו תהיה כזו שהשינויים בה "יישארו למשך דור".

בריאיון דחה נתניהו קריאות ממחוקקים בוושינגטון ומבכירים אוקראינים שישראל תצטרך לסיוע המערבי לאוקראינה, ואמר: "יש לנו חששות שאין לבעלות הברית של אוקראינה".
נתניהו אמר כי ישראל חייבת לשמור על חופש הפעולה בסוריה והביע חשש מכך שנשק שייפול בשדה הקרב האוקראיני יגיע לידי איראן, שפיתחה מערכת יחסים קרובה עם רוסיה בחודשים האחרונים.
לכן, הבהיר כי ישראל לא תסכים שארצות הברית תעביר את מערכת כיפת ברזל לאוקראינה. "אם כיפת ברזל תיפול לידיים של איראן, מיליוני ישראלים יהפכו להיות מחוסרי הגנה", אמר ראש הממשלה. שגריר אוקראינה בישראל קרא לחששות הללו "בדיוניים וספקולטיביים לחלוטין".
על הקשר בין איראן לרוסיה אמר: "זו מערכת יחסים מטרידה מאוד. העברנו את הדאגה שלנו לרוסים". נתניהו סירב לומר כיצד הגיבה מוסקבה.
בריאיון אמר נתניהו כי קשרי ישראל עם ארצות הברית נותרו חזקים, אף שהנשיא ג'ו ביידן טרם הזמין אותו לבית הלבן. "זה אולי ייקח זמן, אבל ברור שאני חושב, שאני מצפה, לפגוש את הנשיא ביידן", אמר נתניהו.
הוא הבהיר בריאיון כי הוא מתנגד לקריאות שרים בממשלתו לפירוק הרשות הפלסטינית, ואמר כי הוא תומך במאמצים לחזק אותה. "המדיניות שלי היא להשאיר את הרשות הפלסטינית. אני לא רוצה שהיא תפורק, כמו שאנשים אומרים. זה מגוחך".
בנאומו אתמול בטקס סיום קורס קצינים לא התייחס ראש הממשלה לאלימות המתנחלים - בניגוד לשר הביטחון יואב גלנט ולרמטכ"ל - אבל בריאיון לעיתון האמריקני הודה כי הפעולות בשבועיים האחרונים בכפרים הפלסטינים הן "עברייניות ובלתי קבילות".
כשנשאל אם הוא מסכים עם הגדרת ראשי מערכת הביטחון את אותן פעולות כ"טרור לאומני", אמר נתניהו: "אפשר לקרוא לזה טרור לאומני. זה בסדר, אבל זה לא פותר את הבעיה".
"אני לא ארשה לקחת את החוק לידיים. אלו שיש להם מונופול על שימוש באלימות הם הצבא ושירותי הביטחון, לא אנשים בודדים", הוסיף.
לצד זאת יכנס הבוקר נתניהו דיון בנושא להגבלות במרחב הציבורי בעקבות מה שהוגדר על ידי בכירים בממשלה כ"התקפות והתפרעויות נגד פוליטיקאים מול אוזלת יד של מערכת שלטון החוק". לדיון הוזמנה גם היועצת המשפטית לממשלה, גלי בהרב-מיארה.
הדיון יתקיים גם בצל עיכובה הבוקר לחקירה של מייסדת "בונות אלטרנטיבה" מורן זר קצנשטיין, בהפגנה מול בית השרה מאי גולן, ועל רקע המחאה מול ביתו של שר המשפטים יריב לוין השבוע. בכירים בממשלה אמרו: "אין לנו בעיה עם הפגנות. הבעיה עם תקיפות והתפרעויות נגד פוליטיקאים".