ארבעה ימים אחרי מודי'ס: גם S&P מורידה את דירוג האשראי של ישראל
ארבעה ימים אחרי מודי'ס: גם S&P מורידה את דירוג האשראי של ישראל
החברה מורידה את הדירוג של ישראל בדרגה אחת מרמה A+ לרמה A; התחזית נותרה שלילית; המהלך נעשה ללא כל התרעה או שיחות מקדימות עם בכירי האוצר והממשלה, וזאת כחודש מוקדם מהמתוכנן; החברה רואה סבירות גוברת להחרפת הלחימה עם חיזבאללה, ולכן גם התאוששות כלכלית מאוחרת עם צמיחה של 0% השנה ו-2.2% בשנה הבאה
לאחר הורדת הדירוג החדה של מודי'ס בסוף השבוע האחרון, סוכנות נוספת מפחיתה את דירוג האשראי של מדינת ישראל: S&P מורידה את הדירוג בדרגה אחת מרמה A+ לרמה A. זו ההורדה השנייה שמבצעת החברה לישראל מאז פרוץ המלחמה. החברה הותירה תחזית שלילית לדירוג האשראי של המדינה, והדבר עשוי להעיד על אפשרות להורדה נוספת מצדה תוך שנה וחצי.
החברה מסבירה את החלטתה בכך שהיא "רואה סבירות גוברת שהסכסוך של מדינת ישראל עם חיזבאללה, בהתחשב בהסלמת הלחימה האחרונה, יהפוך לאינטנסיבי יותר וממושך יותר, מה שמציב סיכונים ביטחוניים עבור ישראל. החברה מעריכה שהלחימה בעזה והסלמת הלחימה בגבול הצפון, עם אפשרות למבצע קרקעי עשויות להימשך לתוך שנת 2025 עם סיכון לתגובה כנגד מדינת ישראל".
"בהתאם, החברה צופה התאוששות כלכלית מאוחרת בישראל, ומשכך תיקנה מטה את תחזיות הצמיחה הריאלית לשיעור של 0% בשנת 2024 ו-2.2% בשנת 2025 (זאת לעומת התחזיות הקודמות של החברה שעמדו על שיעור של 0.5% ו-5% בהתאמה) לצד התרחבות הגירעון הפיסקאלי בטווח הקצר והבינוני, ככל שההוצאות הקשורות לביטחון יגדלו עוד יותר".
ההורדה הקודמת על ידי החברה מרמה AA- לרמה A+ נעשתה באפריל האחרון. עד להורדה זו, S&P העניקה את דירוג האשראי הגבוה ביותר לישראל מבין שלוש חברות הדירוג. כעת, לאחר ההורדה, S&P ופיץ' מחזיקות באותו הדירוג לישראל, דירוג A, הגבוה בשתי דרגות מהדירוג שחברת מודי'ס העניקה לישראל בשבת האחרונה (דירוג Baa1 המקביל ל-BBB+). יש לציין כי הורדת הדירוג של מודי'ס היתה חדה יותר - בשתי דרגות.
הורדת הדירוג נעשתה בהפתעה יחסית, שכן מועד הפרסום הצפוי של הדו"ח מטעם החברה היה אמור להיות בנובמבר. כמו כן, לא התקיימו דיונים מוקדמים עם בכירים באוצר ובממשלה, זאת בשונה מהמקובל בדרך כלל. עם זאת, עצם העובדה שצפויה הורדת דירוג גם על ידי חברה זו היתה ידועה למדי, במיוחד לאחר הורדת הדירוג של מודי'ס. בנוסף, כנהוג, הידיעה על הורדת הדירוג הועברה למשרד האוצר לפני הפרסום לציבור.
החשב הכללי, יהלי רוטנברג, מסר בתגובה כי "מאזן התשלומים של ישראל נותר איתן והמדינה ממשיכה להחזיק בעודף משמעותי בחשבון השוטף לצד רזרבות מט"ח גבוהות, המהוות כרית ביטחון לכלכלה הישראלית. החברה מציינת לטובה את מחויבות הממשלה לנקוט בצעדי התכנסות פיסקאליים לטובת עצירת העלייה ביחס החוב לתוצר".
תיתכן הורדת דירוג נוספת בנובמבר
החברה מנמקת ומצדיקה את סטייתה מהורדת הדירוג שלא במועד העקרוני (8 בנובמבר, ש"ט) בשל 'הגידול המשמעותי בסיכונים גיאופוליטיים וביטחוניים במדינת ישראל'. החברה מדגישה, כי סקירת הדירוג הבאה תתקיים במועד המקורי – 8 בנובמבר – כך שייתכן שיש סבירות כי תהיה הורדת דירוג נוספת כבר בעוד כחודש.
מלבד הורדת הדירוג, הרי שתחזית הצמיחה של S&P שלילית במיוחד, להערכת החברה, הצמיחה ב-2024 תהיה 0% בלבד, וב-2025 2.2% בלבד. התחזית ל-2024 נמוכה מזו של האוצר (1.1%) ומזו של מודי'ס (0.5%). גם התחזית לשנת 2025 משקפת את התפיסה כי המלחמה תתארך וכי ההתאוששות אחרי המלחמה לא תהיה מהירה, זאת בדומה למודי'ס (שהעריכה כי הצמיחה תעמוד ב-2025 על 1.5% בלבד), ובשונה מתחזית האוצר העדכנית (4%) ומתחזית החברה בעצמה באפריל (5%).
גם בנוגע לגירעון, צופים בחברת הדירוג כי ישראל תסיים את השנה בגירעון של 9%, זאת תחזית פסימית יותר מזו של מודי'ס שהעריכו כי ישראל תסיים את 2024 בגרעון של כ-7.5% תוצר. החברה מעריכה כי בשנת 2025 הגרעון יעמוד על 6% (ולא 4% כפי שהצהיר סמוטריץ' שהוא מתכנן בתקציב 2025, ש"ט) , ורק ב-2026 יתחיל תהליך של חזרה לצמיחה.
ההורדה הדחופה של S&P נובעת "מהחרפת הסכסוך עם חיזבאללה בצפון", החברה מסבירה כי החרפת הסכסוך מסכנת את כלכלת ישראל בשני מובנים, המובן הראשון הוא האפשרות שתהיה "פגיעה ישירה בשטח ישראל", זו אפשרות שכותבי הדו"ח מודעים לכך שהיא נמוכה וקשה לכמת אותה, "זאת בשל מערכות ההגנה האווירית המתקדמות של ישראל", המובן השני הוא המובן הכלכלי הרחב יותר של "עלויות מלחמה ישירות ועקיפות".
ההורדה הנוכחית משקפת את שלושת ההנחות הבאות "הפעילות הצבאית בעזה ונגד חיזבאללה תימשך לתוך שנת 2025, חיזבאללה ושלוחות איראניות יבצעו פעולות נגד ישראל אך ללא נזק מתמשך לתשתיות בישראל, ואין מלחמה אזורית רחבה יותר עם מעורבות ישירה עם איראן". במקרה שההנחות הללו יתקיימו, ולדוגמה יהיה נזק חריף לתשתיות או תתפתח מלחמה אזורית, הרי שהחברה תבחן הורדת דירוג נוספת. החברה מעריכה כי לא תהיה מלחמה אזורית בעיקר בשל הרצון העקבי של איראן להימנע מהסלמה כזו.
מה שמייחד את העדכון הנוכחי של S&P שהוא מתייחס באופן בלעדי למלחמה, הוא לא מקדיש התייחסות מיוחדת לממשלה ולהתנהלותה. באופן כללי, הדו"ח מנוסח בצורה פחות חריפה מהדו"ח של מודי'ס, ומדגיש את היתרונות של ישראל ואת נקודות החוזק שלה. בין נקודות החוזק נוכל למצוא את "שיעורי הצמיחה הגבוהים, התאוששות מהירה ממשברים קודמים, רמת הכנסה גבוהה לנפש, התמקדות ביצוא שירותי הייטק שמאפשרת עבודה מרחוק, עודף בחשבון השוטף, ויתרות מט"ח משמעותיות בבנק ישראל".