סגור
Dun's 100

האם המלחמה שינתה את כללי המשחק בתחום המשרדים והמסחר?

יש התעוררות בשוק המשרדים והמסחר בין היתר בשל הצורך לייצר עורף חזק, לחזק את הכלכלה והמשק הישראלי, וגם מטעמים של ציונות

מלחמת "חרבות ברזל" שהחלה בעקבות מתקפת הפתע של חמאס ב-7 באוקטובר, טלטלה גם את כלכלת ישראל כולה. המדינה מתנהלת מאז ב"כלכלת מלחמה" ומירב משאביה מוקצים לכך. ענף הנדל"ן הישראלי, שהינו קטר מוביל בכלכלה הישראלית, הושפע גם הוא מהמלחמה מעבר למגויסים הרבים מהענף – בצמצום משמעותי בידיים העובדות שהיו בעיקר של עובדים פלסטינים, שכיום לא עובדים באתרים מטבע הדברים; ובירידה בצריכה הפרטית של הציבור שמעדיף כרגע לא להיכנס להתחייבויות גדולות - דבר שמשפיע גם על המגזר העסקי.
גם סביבת הריבית הגבוהה בשנה האחרונה עדיין מורגשת היטב בשוק הנדל"ן, והיא באה לידי ביטוי בעיקר בעלייה בהוצאות המימון של חברות הנדל"ן. בנוסף לזה צריך לזכור שזה קורה לאחר תקופת התייצבות של הכלכלה בעקבות ההשפעה שהיתה לקורונה על המשק.
למרות כל זאת, חברות נדל"ן בעלות איתנות פיננסית ויכולות, ממשיכות ביתר שאת בבניית פרויקטים גם בימים אלה, מתוך הנחה והבנה שיש את "היום שאחרי" המלחמה, שהשוק יחזור לעצמו, הקונים והשוכרים יירדו מהגדר והפעילות תימשך ואף תצמח. רק לסבר את האוזן, לפי התאחדות הקבלנים בוני הארץ, ענף הנדל"ן הישראלי מגלגל אשראי בהיקף 500 מיליארד שקל רק מהמערכת הבנקאית, ובסדר גודל כזה של פעילות, לא ניתן לעצור.
בתור חברה ישראלית וציונית המלווה את המדינה מאז הקמתה, העוסקת בנדל"ן מניב וגם בבנייה למגורים, קבוצת לוינשטין קיבלה החלטה אסטרטגית לא להאט את הקצב, להמשיך לבנות, לקדם ולתכנן פרויקטים, כדי לחזק את הכלכלה הישראלית, להניע את גלגלי המשק ולהמשיך ולהשקיע במדינת ישראל. למרות התקופה המאתגרת, אנחנו מאמינים בחוסנו של השוק הישראלי ובאיכות הנכסים שלנו. יש לנו כלכלה חזקה שהוכיחה את עצמה ביציאה ממשברים כבר בעבר, כדוגמת הקורונה, ולכן אנו ממשיכים גם כיום בביצוע פרויקטים משמעותיים וחדשים של תעסוקה ומסחר בכפר סבא ובבאר שבע, וממשיכים גם בקידום תוכניות דגל משמעותיות של נדל"ן מניב ומגורים בתל אביב, הרצליה, נתניה, ראשל"צ ועוד.
מנתוני התחלות הבנייה לשלושת הרבעונים הראשונים של השנה שפרסמה הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, רגע לפני תחילת המלחמה, עולה זינוק מסתמן בקצב הבנייה למשרדים ועלייה גם בקצב הבנייה למסחר בתקופה זו לעומת שנת 2022 כולה.
1 צפייה בגלריה
חן גור לוטן
חן גור לוטן
חן גור לוטן
(צילום: יח"צ)
בייעוד משרדים החלו להיבנות מינואר ועד סוף ספטמבר 2023 כ-1.150 מיליון מ"ר בכל הארץ (קצב שנתי מוערך של 1.533 מיליון מ"ר), זינוק לעומת 1.128 מיליון מ"ר שהחלו להיבנות בשנת 2022 כולה. בייעוד מסחר החלו להיבנות 391 אלף מ"ר (קצב שנתי מוערך של 521 אלף מ"ר), לעומת 504 אלף מ"ר ב-2022.
הנתונים מצביעים כי למרות חוסר הוודאות שציינתי לעיל, תחום הנדל"ן המניב ממשיך לצמוח, גם אם חלו בו שינויים בשנים האחרונות. אנו בהחלט מרגישים בימים אלה התעוררות מחודשת בשוק המשרדים - הן בדרישה לשטחים מצד שוכרים חדשים והן בביקוש להגדלת שטחים מצד שוכרים קיימים.
השוני המרכזי שמורגש כיום בענף המשרדים, על רקע חוסר הוודאות בארץ וגם ברקע המלחמה, הוא באופי של העסקאות. גודל השטחים המבוקשים קטן במידה מסוימת, ותקופת ההשכרה התקצרה. חברות כיום נוקטות בזהירות יתרה על רקע המצב. אם בעבר חברות סטארט-אפ למשל היו שוכרות שטחים גדולים של קומות שלמות הכוללים גם שטחים לצמיחה עתידית, כיום הן מחפשות שטחים התואמים את צרכיהן. בנוסף, אם בעבר הן היו שוכרות את השטחים ברמת מעטפת ומשקיעות כספים רבים בשיפוץ ובעיצוב בעצמן, כיום זה קורה פחות והן מעדיפות לשלם יותר בדמי השכירות החודשיים ולקבל משרדים מוכנים ברמת גמר, כדי להשקיע בפעילות הליבה שלהן.
בין הסיבות להתעוררות הוא הצורך לייצר עורף חזק, לחזק את הכלכלה והמשק הישראלי. כולם מבינים שיש לקיים שגרה מסוימת גם בתקופת המלחמה, ופועלים לשם כך.
בפילוח אזורי בפרט, אנו רואים עלייה בביקושים לשטחי משרדים ומסחר במתחמי התעסוקה שאנו בונים בכפר סבא ובבאר שבע.
בכפר סבא הקבוצה מקימה את קומפלקס העסקים והמסחר לוינטק בשכונת כפר סבא הירוקה, שיכלול מבנה בן 9 קומות - 6 קומות משרדים בשטח של כ-9,000 מ"ר מעל קומת מסחר בשטח של כ-1,000 מ"ר ושתי קומות לחניה תת-קרקעית בשטח 8,000 מ"ר
באשר לבירת הנגב, הצפי הוא שהביקושים יתגברו בין היתר מטעמים של חיזוק הפריפריה והדרום לאחר המלחמה, הן מצד הממשלה והן מצד הסקטור העסקי. מדובר בחברות הייטק לצד לואו טק, בנקים, חברות פיננסיות, משרדי עו"ד, שגרירויות ועוד. הביקוש עדיין קיים, גם אם לא בהיקפים שהיו פעם. ניתן לומר שהשוק חזר לפרופורציות ולאיזון. בבאר שבע החברה בונה שלושה פרויקטים שבהם כ-40,000 אלף מ"ר במשרדים ומסחר: בניין סולוג, לוינשטין בלב הסיטי ופרויקט "לוינשטין-כלל" הינו מתחם משרדים ועסקים בסיטי החדש של העיר הכולל מגדל משרדים להשכרה בן 19 קומות עם שטחי מסחר ומבנה של 5 קומות חנייה, וכן בניין משרדים בן 10 קומות שנועד לשימושה של עיריית באר שבע.
בנוגע לעתיד תחום המשרדים והמסחר, אני מאמינה בחוזקה של הכלכלה במדינה, ושההתעוררות תימשך ותהפוך לצמיחה. אנו רואים את הצורך של חברות בגדילה עקב עלייה בפעילות ובכוח האדם, זה התחיל כבר עכשיו וצפוי להתגבר ברבעונים הבאים. הביקושים לשטחי משרדים צפויים לגדול, וגם בתחום המסחר בהתאם לגידול בצריכה הפרטית שללא ספק יגיע.
מאת חן גור לוטן, סמנכ"לית תחום הנכסים המניבים, קבוצת לוינשטין
d&b – לדעת להחליט