בלעדיאזרחים עובדי צה"ל נהנו מחריגות שכר בעשרות מיליוני שקלים בשנה
בלעדי
אזרחים עובדי צה"ל נהנו מחריגות שכר בעשרות מיליוני שקלים בשנה
האוצר גילה במקרה, כי עובדים בחוזים אישיים זכו להטבות שניתנות רק למי שמועסק בחוזים קיבוציים. צה"ל מסרב לחשוף בפני האוצר מיהם העובדים שנהנו מאותה הטבה ומסר בתגובה: "מדובר בתקלה. מגבשים דרכי פעולה"
במשרד האוצר הופתעו לגלות בשבועות האחרונים כי צה"ל שילם רכיבי שכר תוספתיים ללא סמכות וללא אישור בהיקף של יותר מעשרות מיליוני שקלים לאזרחים עובדי צה"ל. מדובר בחריגת שכר שקיבלו עובדים שמועסקים בחוזים אישיים וכללו תוספות כמו "שכר עידוד", "תוספת אש"ל" ו"תוספת יום נוסף", אשר כולן ניתנו ללא אישור מהממונה על השכר או עם גורם ממשלתי כלשהו. אפילו כעת, אחרי שנחשף דבר התשלום, האוצר לא קיבל מצה"ל את הנתונים המדויקים על התשלומים הללו.
באוצר שמעו על תוספות השכר הללו באיחור רב ובאקראי, בעקבות ויכוח בין צה"ל לבין כמה אנשי קבע שביקשו לקבל את תוספות השכר האלה. הוויכוח התגלגל לידיעת נציג החשכ"ל במשרד הביטחון, ומשם למשרד האוצר, שפתח בבדיקה ייעודית לחריגת השכר. בבדיקה התברר, שגופים פנימיים בצבא כמו מופ"ת, שהוא הגוף האחראי על השכר והגמלאות בצבא, ותאע"צ (תגמול אזרחים עובדי צה"ל), החליטו על דעת עצמם להעניק תוספות שניתנות לאזרחים עובדי צה"ל שמועסקים בחוזים קיבוציים גם לעובדים המועסקים בחוזים אישיים. באוצר מחדדים כי מדובר בתוספות שלא אושרו ולא עוגנו בשום חוזה, והן מבטאות דפוס התנהלות לא תקין. גם כעת - אחרי שנחשפו החריגות - צה"ל מסרב לחשוף בפני האוצר מיהם העובדים שנהנו מאותה הטבה, כמה היא עלתה עד כה לקופת המדינה, ומה היו התהליך והתבחינים שלפיהם הוחלט על מתן שכר עידוד. עם זאת, באוצר מעריכים כי העלות השנתית של החריגה עשויה להגיע ליותר מעשרות מיליוני שקלים.
מצה"ל נמסר בתגובה כי "שכר עובדי צה"ל משולם בהתאם לדין ולהסכמים קיבוציים. לאחרונה, בפעילות בקרה יזומה, אותרה תקלה בתשלום לקבוצה מסוימת של עובדים. התקלה נמצאת בתהליך בירור וגיבוש דרכי פעולה".
גורמים המעורים בנושא אמרו, "כי האירוע הזה מלמד כי צה"ל מתנגד להצבת חשב במופ"ת, בשל החשש כי יצטרך להפסיק את חגיגת חלוקת רכיבי השכר ללא סמכות". החריגה הזו נחשפת בזמן שבו הממשלה נכנעה למערכת הביטחון והוציאה מחוק ההסדרים את הסעיף שדרש הגברת שקיפות בצה"ל.