הקלות משמעותיות בקבלת אזרחות גרמנית עבור נרדפי המשטר הנאצי וצאצאיהם
הקלות משמעותיות בקבלת אזרחות גרמנית עבור נרדפי המשטר הנאצי וצאצאיהם
מזה שנתיים צועדת גרמניה בצעדי אוסטריה ומרחיבה באופן מקיף את תנאי קבלת האזרחות הגרמנית לקורבנות הרדיפה הנאצית וצאצאיהם. מדובר בהזדמנות יוצאת דופן עבור מאות אלפי זכאים בישראל ומסביב לעולם לקבל דרכון אירופי איכותי. הדרכון מקנה למחזיקיו כמו גם לילדיהם הזדמנות לחיות, לעבוד וללמוד במדינות אירופה המתקדמות.
אז על מה בעצם מדובר ומהן התקנות שנחקקו לא מכבר? ראשית חשוב לומר כי בעבר כל ישראלי או בעל קשר משפחתי ישיר ליהודי שסבל במהלך שלטון הרייך השלישי בגרמניה, התקשה מאוד להוציא אזרחות גרמנית עקב התניות ומכשולים אין ספור.
אולם, בצעד חסר תקדים שהוביל במשך שנתיים לפישוט רוב ההתניות והמכשולים שהתקיימו בעבר, מעניקה גרמניה באופן בלעדי את האזרחות באופן קל ונוח. זאת תחת דרישת הצגת קשר משפחתי ישיר לאדם שחי בגרמניה ואיבד את אזרחותו בין השנים 1933-1945 בלבד (עוד על כך ראו סעיף 6 בהמשך הכתבה). זאת על רקע רדיפה גזעית, דתית או פוליטית.
תכנית יישום התחיקה החדשה הובילה לביטול מוחלט בנוגע לבעיית האפליה המגדרית שלקחה חלק עד כה והייתה מכריעה עבור אלפים. האמור נוגע באשר להרחבת תת הסעיף 116 לחוקה הגרמנית ששוּנָה מהותית לאחרונה. זאת על-ידי כך שקבע כי צאצאים לאשה ניצולת שואה זכאים להגיש הצהרה באופן שווה לצאצאי גברים ניצולי שואה – להבדיל מהחוק הישן.
אילו עוד רפורמות נקבעו בהתאם לחקיקה החדשה?
השינוי המקיף בחוק היסוד הגרמני אשר נמשך עוד מאוגוסט 2019, הסיר בהדרגה שכבות קושי שונות בזו אחר זו. לאורך השנתיים האחרונות הותרו מספר סעיפים שבעבר החמירו רבות עם אזרחים ישראלים. הנה הסעיפים הבולטים לפניכם:
1. רקע צבאי – אין מניעה עבור מועמדים אשר שירתו בעבר או בהווה בצה''ל להגיש הצהרה. האמור נוגע לשירות סדיר, קבע, מילואים ועתודה.
2. עבודה בתפקיד ממשלתי – אין מניעה עבור מועמדים אשר מילאו תפקיד במשרות ציבוריות בעבר או בהווה להגיש הצהרה. האמור נוגע למילוי תפקיד בישראל או בחו''ל.
3. לא נדרש לוותר על אזרחות נוספת - אין מניעה לוותר על אזרחות ישראלית או נוספת שברשותכם. האמור חל גם במקרה ואתם מחזיקים ביותר מאזרחות אחת.
4. אין הגבלת דורות – ילדים, נכדים, נינים ולעיתים אף חימשים של בעל האזרחות המקורית יוכלו להגיש בקשה כחוק. זאת אף ללא צורך לאזרח את ההורים תחילה.
5. פטור מדרישות אשר עלולות להקשות את קבלת האזרחות כגון – מבחן שפה מורכב, הוכחת מצב כלכלי מבוסס, ראיון רשמי או מגורים לאורך של מספר שנים בגרמניה. כל אלה אינם חלים תחת הרפורמה החדשה ולכן מקלים את תנאי-הסף בצורה משמעותית.
6. הרחבת סעיף הזכאות – בחודש האחרון (אוגוסט 2021) נחתם תיקון חדש לסעיף 15 של חוק האזרחות הגרמני. לפיו, מי ששהה שהיית קבע בגרמניה אף לפני שנת 1933, אך בשל יהדותו נמנע ממנו מלהתאזרח – יהיה זכאי להגיש בקשה כמו גם צאצאיו. הסעיף חל גם על אלו אשר הגישו בקשה ונדחו בגלל היותם יהודים.
מסמכים נדרשים לשם הגשת הבקשה
במסגרת הבקשה תתבקשו להציג מסמכים רשמיים של אבותיכם הגרמניים בפני הרשויות הגרמניות. אלה כוללים מסמכים שונים אשר מעידים על קשר אזרחי למדינה הגרמנית בעבר. למשל - תעודת-לידה, תעודת-נישואין, תעודת-השכלה, דרכון ישן וכד'. למעשה, כל מסמך אשר יש באפשרותו להוכיח על קשר קרוב למדינה. במידה והמסמכים בעברית יש לתרגם אותם בתרגום נוטריוני לגרמנית.
לתשומת ליבכם – לא נדרשת אגרה בכפוף לתהליך מצד הרשויות הגרמניות - מה שלמעשה מוזיל את המחיר. יחד-עם-זאת, תעודת ההתאזרחות שמודפסת בגמר התהליך ניתנת ללא עלות. נקודה חשובה נוספת היא לגבי מחיר תרגום המסמכים שאינו נחשב גבוה.
כמה זמן אורך תהליך קבלת אזרחות גרמנית?
כיוון והתהליך עבור קורבנות הרדיפה הנאצית וצאצאיהם שונה במהותו מתהליך התאזרחות רגיל בגרמניה, אנו מדברים על טווח ממוצע של בין שנה לשנתיים. עם-זאת, הדבר לא פעם תלוי בהחלטות פנימיות שמתקבלות בקרב הסמכויות הממונות על אישור הבקשה, כמו גם בטיב המסמכים המוגשים. לכן, במקרה הגרוע יכול להימשך עד לשלוש שנים.
בסיום התהליך יש לאסוף את תעודת ההתאזרחות שמונפקת דרך השגרירות הגרמנית שבתל אביב. מעמד קבלת תעודת ההתאזרחות משמעו כי אתם אזרחים גרמנים באופן רשמי. לאחר-מכן, במידה ותרצו להנפיק גם דרכון גרמני, יהיה עליכם לקבוע תור נוסף בשגרירות, שלאחריו תוזמנו לאסוף אותו וליהנות משלל יתרונותיו.
הכתבה נכתבה ע"י עו"ד טל אופיר בסיוע יהונתן גבריאלוב, כהן, דקר, פקס, ברוש - משרד עורכי דין