סגור
יעקב ינקי קוינט ראש רשות מקרקעי ישראל
ינקי קוינט מ"מ מנהל רשות החברות (צילום: יואב דודקביץ)

בלעדי
רשות החברות אישרה לחברת טמפו להתמודד על רכישת הדואר

טמפו צפויה להצטרף ל-9 הקבוצות שכבר קיבלו אישור להגיש הצעה במכרז; האישור שתקבל לא צפוי לעכב את הפרטת הדואר, שכן מממילא נקבע שהמתמודדות יכולות להגיש את הצעותיהן עד לפסח

רשות החברות הממשלתיות בראשות ינקי קוינט אישרה לחברת המשקאות טמפו להצטרף להתמודדות במכרז לרכישת הדואר - לקראת הפרטתו.
לכלכליסט נודע כי הרשות מתכוונת להשלים את פרוצדורת מתן האישור בימים הקרובים. לאחר מכן תינתן לטמפו אפשרות להיכנס לחדר המידע המאפשר למועמדת לבחון את נתוני הדואר לקראת הגשת הצעה.
ההצטרפות של חברת המשקאות למכרז לא צפויה להוביל לעיכובו, שכן ממילא נקבע כי ניתן להגיש את ההצעות עד לפסח.
טמפו היא חברת משקאות מובילה לשוק הקמעונאי והמוסדי ומייצרת שורת מותגים, ביניהם: פפסי, נסטי וגולדסטאר. מלבד קווי ההפצה של משקאות החברה, אין לטמפו קשר ישיר לפעילות הדואר.
המועמדות שכבר קיבלו אישור רשות החברות להתמודדות במכרז: קרן אייפקס, קרן פורטיסימו, חברת התחבורה דן, אפריקה ישראל, דלק ישראל, מילגם בקבוצה עם הפניקס, ניאופרם, יעקב אנגל ואמיליה פיתוח יחד עם אוברסיז קומרס.
כמו כן, לכלכליסט נודע כי חברת אמיליה טרם נכנסה לחדר המידע מה שעלול להעיד על פרישתה האפשרית מהמכרז בזמן הקרוב. על פי הערכה, הסיבה לפרישה, אם תקרה, היא האחזקה של אמיליה בחברה בת הפועלת בתחום הסחר הבינלאומי ומהווה מתחרה ישירה של הדואר – מה שמקשה על ההתמודדות של החברה במכרז. הקושי נובע מכך שמתמודדות המחזיקות במתחרות של הדואר מחויבות לשלוח לחדר המידע "צוות נקי", כלומר צד שלישי שאינו מתחרה של הדואר.
אם לא יתרחשו אירועים חריגים, הפרטת הדואר צפויה להסתיים עד אמצע השנה. דואר ישראל ספגה בשנים האחרונות הפסדים רבים - בשנים 2022-2020 סיים עם הפסד כולל של 1.9 מיליארד שקל. המדינה השקיעה 1.7 מיליארד שקל בתוכנית הבראה לחברה, שכללה סגירת סניפים רבים ופרישה מרצון של כ-20% מהעובדים.
מטרתה של תוכנית ההבראה היא העברת החברה לרווחיות, על מנת לאפשר את ההפטרה במצב מיטבי. כחלק מהניסיונות להפוך את החברה לרווחית, מוקדם יותר החודש הודיעו בדואר על כניסה לתחום הביטוח, במודל של "סוכן אובייקטיבי". כלומר, החברה תציע פוליסות ביטוח של החברות השונות, בתמורה לעמלה זהה(כך שלדואר לא תהיה עדיפות לחברת ביטוח כזו או אחרת).
מהמצגת שהוכנה למתמודדות במכרז להפרטת הדואר, שפורסמה בכלכליסט, עולה כי לדואר 220 נכסים ברחבי הארץ בשווי של 639 מיליון שקל. כמו כן הדואר מחזיק ב-63% משוק המשלוחים המיובאים, ובשנה האחרונה חולקו 39 מיליון חבילות ו-253 מיליון מכתבים. בדואר צופים ירידה של 10% בשנה בשוק המכתבים, אך עלייה של 8% בשנה בשוק החבילות.
את תגובת רשות החברות הממשלתיות לא היה ניתן להשיג.