דו"ח המבקרהביטוח הלאומי וצה"ל חייבים 1.3 מיליארד למשרתי מילואים
דו"ח המבקר
הביטוח הלאומי וצה"ל חייבים 1.3 מיליארד למשרתי מילואים
לפני 6 שנים התריע המבקר שמערכת הביטחון והביטוח הלאומי חייבים 670 מיליון למשרתי מילואים. צה"ל טען כי החוב המקורי עמד על 4 מיליון שקל בלבד וסרב לשלם, הביטוח הלאומי טען כי מדובר ב-670 מיליון שקל. כעת המבקר מגלה שמאז הם רק המשיכו להתווכח והחוב הכפיל את עצמו
הביטוח הלאומי וצה"ל חייבים 1.3 מיליארד שקל למשרתי מילואים. מבקר המדינה חשף את הפרשה ב-2015 כשהסכום היה קטן בחצי, אבל מאז לא השתנה דבר.
הביטוח הלאומי מעוניין לשלם, אך צה"ל טוען שאין חוב ומסרב. כך עולה מדו"ח המבקר בעניין מיצוי זכויות חברתיות.
לפי חוק הביטוח הלאומי, משרת במילואים זכאי לפיצוי על אובדן שכר עבור ימי המילואים. שכירים בדרך כלל מקבלים תשלום מהמעסיקים שתובעים החזר מהביטוח הלאומי ואילו עצמאים צריכים להגיש תביעה בעצמם. מדי שנה משלם הביטוח הלאומי בין מיליארד ל-1.4 מיליארד שקל עבור ימי מילואים.
דו"ח של המבקר מ-2015 גילה שהמוסד לביטוח לאומי, צה"ל ומשרד הביטחון טרם שילמו למשרתי מילואים או מעסיקיהם 670 מיליון שקל שהם חייבים להם עבור השנים 2012-2008. זאת, עבור 435 אלף תקופות מילואים. מדובר בעיקר בתקופות של עד יומיים שמשרתי מילואים ומעסיקים לא חשבו כנראה שהן מצדיקות את המאמץ להגשת תביעה.
מתברר שמאז לא השתנה דבר והסכום לא שולם. הסיבה היא שבעוד הביטוח הלאומי טוען שקיים חוב של 670 מיליון ומעוניין לשלם, צה"ל טוען שמדובר בחוב של 4 מיליון שקל ומסרב לשלם. כך נמנע החזר החוב. בינתיים הצטבר חוב חדש של 650 מיליון עבור השנים 2013-2019 ובסך הכל מדובר בחוב של 1.3 מיליארד שקל.
אין העברת מידע מסודרת בין הביטוח הלאומי למשרד הבינוי והשיכון
דוגמא לבעיה קשה נוספת במיצוי זכויות: מקבלי קצבת הכנסה וקצבת נכות שרבים מהם נמנים עם האנשים העניים בישראל זכאים אוטומטית לסיוע ממשרד השיכון בשכר דירה, אם אין דירה בבעלותם. למרות זאת אין העברת מידע מסודרת בין הביטוח הלאומי למשרד הבינוי והשיכון, מה שמונע כנראה סיוע מאלפים שאינם מודעים לזכויותיהם.
רק פעם אחת ב-2017 העביר הביטוח הלאומי למשרד השיכון פרטים של 123 אלף מקבלי קצבאות. אלא שרק 2% מתוכם הגישו בקשות לסיוע. במשרד השיכון טוענים שהדבר נובע מכך שחסרו פרטי קשר בקובץ שהעביר הביטוח הלאומי. כשהיו פרטים, רבים מהם היו מוטעים.
מהביטוח הלאומי נמסר בתגובה שהמוסד "פועל בשנים האחרונות מול משרד הביטחון להעברת כספי המילואים שבוצעו לפני שנים רבות. ביוזמת הביטוח הלאומי, שולמו 110 מיליון שקל למשרתי מילואים בגין השנים 2013-2017 מבלי שביקשו זאת. לצערנו, לא יכולנו לשלם ללא הסכמת משרד הביטחון את יתר השנים, למרות דרישתנו לעשות כן. אנו ממשיכים כל העת בדיונים עם משרד הביטחון, שלמגינת ליבנו לא מאשר את העברת התשלומים לזכאים".
"ממשרד הביטחון נמסר כי "בין המשרד וצה"ל למוסד לביטוח לאומי קיים פער מהותי באימות נתוני העבר לתחשיב ימי המילואים. על פי התחשיב שערכנו, הסכום שלא שולם מסתכם במיליוני שקלים בודדים. עוד יודגש, כי חלק מהנתונים מתקופה זו אינם ממוחשבים וקיים קושי טכני בשחזורם".