נשארו לבד: אף אחד לא אוכף את החוק להגנה על חושפי שחיתויות
נשארו לבד: אף אחד לא אוכף את החוק להגנה על חושפי שחיתויות
משרד העבודה האחראי על יישום חוק ההגנה על חושפי שחיתויות לא נקט בשנים האחרונות כל פעולה יזומה ליישום או אכיפתו. התנועה לחופש המידע: "תמונה עגומה"
משרד העבודה, האחראי על יישום חוק ההגנה על חופשי שחיתויות לא נקט בשש השנים האחרונות שום פעולה יזומה ליישום ואכיפה של החוק. למעשה, שתי הפעולות היחידות שנקט היו בדיקות תלונות שהוגשו לו על פגיעה בחושפי שחיתויות. כך עולה מתשובתו לבקשת חופש מידע של התנועה לחופש המידע.
משרד העבודה אחראי ליישום ואכיפה של חוק ההגנה על חושפי שחיתויות מ־1998. אורי סולד, רכז פרויקטים בתנועה לחופש המידע, פנה בספטמבר למשרד וביקש "פירוט כלל הפעולות, תוכניות, פרסומים וכיוצא בזה הנוגעים לפרסום, הסברה והטמעה של הוראות חוק ההגנה", ואת פירוט התלונות שהוגשו בנושא והמהלכים בעקבותיהן.
הפנייה מתייחסת לתקופה שבין 2018 להיום. בתנועה לחופש המידע מציינים שישראל הידרדרה בשנים האחרונות במדד תפיסת השחיתות העולמי של ארגון השקיפות הבינלאומי. מידת ההגנה הניתנת לחושפי שחיתויות היא אחד המדדים שנבדקים במדד זה. תשובת המשרד לא פחות ממדהימה ומסתכמת בעצם באמירה שהמשרד לא עשה דבר מיוזמתו ליישם את חוק הכל כך חשוב. "בתקופה האמורה לא בוצעו פעולות הנוגעות לפרסום, הסברה והטמעה של הוראות חוק הגנה על עובדים", נכתב בתשובה לסולד, "מעבר להוראות החוק והנחיות כלליות של משרד המשפטים, אין הנחיות ספציפיות במשרד העבודה".
מתברר ששתי הפעולות היחידות שהמשרד עשה ליישום חוק ההגנה על חושפי שחיתויות היו שתי חקירות שנפתחו בשל תלונות עובדים: ב־2021 בעקבות תלונה שהוגשה על ידי עובד כנגד רשות מקומית ונסגרה מחוסר שיתוף פעולה של העובד, והשנה הוגשה תלונה על ידי עובד כנגד חברה ציבורית.
מנכ"ל התנועה לחופש המידע עו"ד הידי נגב אומר ש"תשובת המשרד מגלה תמונת מצב עגומה במיוחד. המחוקק חוקק חוק נפלא שמטרתו לבצר את ההגנה על חושפי השחיתות, אך בפועל זרוע העבודה התנערה מהחובות שלה בחוק ואפילו לא פרסמה בשום מקום שיש לה חובה להגן על החושפים".