ג'יי.פי.מורגן מזהיר: הגירעון של ישראל עלול לזנק תוך שנתיים ב-100 מיליארד שקל
ג'יי.פי.מורגן מזהיר: הגירעון של ישראל עלול לזנק תוך שנתיים ב-100 מיליארד שקל
בנק ההשקעות מתריע כי החוב של ישראל עלול לקפוץ מ-60% מהתמ"ג לכ-65% מהתמ"ג. לדבריו, "עלייה זמנית בחוב לא צפויה לפגוע משמעותית בדירוג האשראי של ישראל, כל עוד הממשלה תתחייב לאסטרטגיה של הורדת הגרעון ל-2%-3% מהתמ"ג אחרי המלחמה". עוד מעריכים בג'יי.פי.מורגן כי בנק ישראל יוריד את הריבית לרמה של 3.75% בלבד
ג'יי. פי. מורגן העלה בסוף השבוע את תחזית הגרעון של ישראל והתריע מפני זינוק חד של החוב הישראלי מ-60% מהתמ"ג ל-65% מהתמ"ג. המשמעות: תוספת של כ-100 מיליארד שקל לגרעון בתוך שנתיים. הערכה זו עולה מסקירה מיוחדת שפרסם בנק ההשקעות הגדול בעולם, בעקבות ההתפתחויות סביב תקציב המדינה.
אחרי פרסום נתוני הגרעון ל-2023, כלכלני הבנק מעריכים כי הגרעון ב-2024 יעלה לרמה של 5.8% מהתמ"ג (לעומת תחזית קודמת של 4.5% מהתמ"ג קודם לכן) ומדגישים כי הסיכונים "הם כלפי מטה". על פי כלכלני הבנק, "התחזית שלנו נוטה לגרעון גדול יותר", וזאת על רקע הערכה כי הוצאות הביטחון שעליהן הסתמכה התחזית הקודמת אינן רלונטיות עוד וההוצאה תהיה גדולה יותר.
בסקירה נכתב כי תחזיות הגרעון בישראל עצמה הן גבוהות מאלו של הבנק ונעות סביב 6%-7.5% מהתמ"ג. בג'יי.פי. מורגן מסבירים כי הפער נובע מכך שלדעתם כל חבילת הסיוע האמריקאי תגיע בסוף (על פי הערכות, הסיוע שיגיע יהיה בהיקף של 50 מיליארד שקלים – או 2.6% מהתמ"ג –סכום שמשלב את הסיוע "הרגיל" עם הסיוע "המיוחד").
החלק החשוב ביותר בסקירה נוגע להשלכות שעלולות להיות להזנקת החוב על ידי הממשלה וכולל אזהרה סמויה: "עלייה זמנית בחוב לא צפויה לפגוע משמעותית בדירוג האשראי של ישראל כל עוד הממשלה תתחייב לעצב בטווח הבינוני אסטרטגיה ברורה שתחזיר את הגרעון חזרה לרמות של 2%-3% תמ"ג".
בבנק מעריכים כי הוצאות הביטחון גם אחרי המלחמה צפויות להיות גבוהות, אך מדגישים כי קיימים סימני שאלה סביב נקיטת ממשלת ישראל באסטרטגיית צמצום החוב המוצעת.
ג'יי.פי.מורגן הוא המוסד הפיננסי הבינ"ל הראשון שכותב באופן ברור כי השווקים מצפים לתוכנית פיסקאלית שתקטין את הגרעון ב-60 מיליארד שקל אחרי המלחמה.
בג'יי.פי. מורגן סבורים כי על רקע המיתון הצפוי והאתגרים העומדים בפני ישראל אכן יש מקום כעת להגדלת הגרעון אבל אותה "הרחבה פיסקאלית" (הגדלת הגרעון –א"פ.) תבוא על חשבון "הרחבה מוניטארית" – קרי, פחות הורדות ריבית. על פי הערכת המוסד, "בנק ישראל יוריד את הריבית רק לרמה של 3.75%, פחות מהערכות השוק".