סגור
הוועידה הלאומית לאנרגיה ערן יעקב
ערן יעקב (צילום: יריב כץ)

כהונת מנהל רשות המסים שוב הוארכה; מינוי מחליף לכלכלנית הראשית עדיין לא באופק

ערן יעקב היה אמור לסיים את תפקידו ב-18 במרץ, אך כהונתו הוארכה בשלושה חודשים שהסתיימו אמש, והיום החלה ההארכה השנייה; כשלושה שבועות לאחר עזיבתה של שירה גרינברג את תפקיד הכלכלנית הראשית - עדיין לא מונה לה ממלא מקום

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' האריך בשלושה חודשים נוספים את כהונתו של ערן יעקב בתפקיד מנהל רשות המסים. הארכה זו דרשה אישור של ועדת חריגים הכוללת נציגים של נציבות שירות המדינה ושל היועצת המשפטית לממשלה. יעקב היה אמור לסיים את תפקידו ב-18 במרץ, אך כהונתו הוארכה בשלושה חודשים שהסתיימו אמש, והיום החלה ההארכה השנייה.
סמוטריץ' נכנס למשרד האוצר בתחילת ינואר כשנותרו שלושה חודשים עד לתום כהונתו של יעקב, אולם הוא הודיע כי יעסוק במינויים רק אחרי שיכיר את המשרד לעומקו. עם זאת התהליך נמשך זמן רב מהצפוי, וסמוטריץ' באופן חריג אף הצדיק חלקית את הביקורת הציבורית ואמר באחרונה בכנס אלי הורביץ לכלכלה וחברה: "אני ער לביקורת הציבורית. כעת, אחרי העברת התקציב וחוק ההסדרים ותקופת למידה אינטנסיבית, אני מרגיש בשל להאיץ את הליכי המינוי". עם זאת עדיין לא הוקמה ועדת האיתור שאמורה לבחור את מנהל רשות המסים הבא.
ל"כלכליסט" נודע כי הליך הקמת ועדת האיתור הסתבך מאחר ששני פרופסורים שהתבקשו לשמש כנציגי ציבור נפסלו כי המליצו על אחד המועמדים או היו בקשר ידידות קרוב עמם. מקור בכיר באוצר אמר כי להערכתו ועדת האיתור תוקם לכל המאוחר עד סוף השבוע. בין המועמדים ששמם הוזכר לתפקיד ניהול רשות המסים: מירי סביון, רונלד עם שלם ושי אהרונוביץ, שמשמשים כבכירים ברשות המסים. ישנם גם מועמדים מחוץ לרשות, דוגמת ראש לשכת יועצי המס ירון גינדי.
בעוד נראה כי סמוטריץ' נחוש לאייש בהקדם את תפקיד מנהל רשות המסים, הרי שבנוגע לתפקיד הכלכלנית הראשית הוא מושך את הזמן. בתחילת החודש סיימה שירה גרינברג את תפקידה ככלכלנית הראשית, ומאז שר האוצר לא מינה אפילו ממלא מקום. הימנעות זו תמוהה במיוחד, שכן על פניו נדמה כי סגנה של גרינברג, ד"ר שמואל אברמזון, הוא מינוי טבעי לכל הפחות לתפקיד ממלא מקום.
מקורות בכירים באוצר אמרו ל"כלכליסט" כי עדיין לא החל תהליך אינטנסיבי למציאת מחליפה או מחליף לגרינברג, מאחר ש"זה לא הדבר הדחוף ביותר כרגע". ואכן, מבחינה פורמלית תפקיד הכלכלנית הראשית אינו קריטי אחרי שתקציב המדינה אושר, מאחר שהמשימה האופרטיבית העיקרית שלה היא להציג תחזית הכנסות. עם זאת גרינברג הראתה כי מוטת ההשפעה בתפקיד זה רחבה בהרבה.
נראה כי המצב הנוכחי, ללא כלכלנית ראשית, הוא האידאלי מבחינת סמוטריץ' - אין פגיעה ישירה בתפקוד האוצר, ואין מינוי בעייתי שניתן לתקוף מחד גיסא או דמות בכירה במשרד שעשויה לתקוף את מדיניותו מאידך גיסא. בינתיים הדרג המקצועי באגף מעדיף שלא להתבטא בנושאים שנויים במחלוקת כדי לא למנוע את האפשרות שהם יקודמו לתפקיד הנחשק.