סגור
תחנה ל קליטת אנרגיה סולארית  סמוך ל אשלים ב נגב
תחנת כוח סולארית אשלים בנגב (צילום: חיים הורנשטיין)

לאחר שהציעה מחיר רצפה לייצור חשמל - EDF הצרפתית תקים את תחנת הכוח הסולארית באשלים

EDF Renewables , חברת-בת של חברת החשמל הצרפתית, תקים באשלים פאנלים סולאריים שיספקו כ-100 מגה-וואט חשמל במחיר שנמוך ביותר מחצי ממחיר החשמל הממוצע במשק - פחות מ-7 אגורות לקוט״ש 

חברת EDF Renewables הציעה את המחיר הנמוך ביותר בעבור ייצור חשמל בהיסטוריה של ישראל, ונבחרה כזוכה במכרז להקמת תחנת הכוח הפוטו-וולטאית אשלים 3. לאחר שתושלם הקמת התחנה, היא תספק כ-100 מגה וואט בשנה של חשמל נקי וירוק למשק, במחיר חסר תקדים של פחות מ-7 אגורות לקוט״ש חשמל. מדובר במחיר נמוך ביותר מחצי מהמחיר הממוצע במשק.
המתקן, בשטח של כ-1,000 דונם באזור אשלים, ייצר חשמל באמצעות טכנולוגיה פוטו-וולטאית. הוא מתווסף לשורה של פרויקטי PPP משותפים למגזר הציבורי והפרטי להקמת תחנות כח באנרגיות מתחדשות אשר קודמו על-ידי החשב הכללי בשיתוף הגורמים הרלוונטיים במדינה. הפרויקטים כוללים שתי תחנות כח תרמו-סולאריות ושתי תחנות כוח פוטו-וולטאיות אשר מספקות כבר היום למעלה מ-300 מגה-וואט למשק החשמל.
EDF Renewables ישראל היא חברת בת של חברת החשמל הממשלתית של צרפת (EDF Renouvelables), ומנוהלת בישראל על ידי אילון וניש. היא מפעילה ברחבי העולם 17.1 ג'יגה-ואט של חשמל באנרגיה מתחדשת. בישראל כושר הייצור שלה עומד על 598 מגה וואט ב-35 פרויקטים של אנרגיה סולארית ברחבי הארץ.
לאחר השלמת ההקמה של פרויקט זה על-ידי חברת EDF Renewables, צפויים חמשת הפרויקטים באזור אשלים לספק יחדיו מעל ל-400 מגה-וואט של אנרגיות מתחדשות שיוזרמו לרשת החשמל, יסייעו באספקת הייצור במשק החשמל בהתאם לביקושים ויתרמו לעמידה ביעדים הלאומיים לייצור חשמל מאנרגיות מתחדשות.
המכרז להקמת התחנה פורסם בהמשך להחלטת ממשלה מאוקטובר 2020 שהגדירה את הצורך בהקמת הספק ייצור נוסף מאנרגיות מתחדשות, וזאת על-מנת לעמוד ביעדים שהוגדרו על-ידי הממשלה להיקף של 30% ייצור חשמל מאנרגיות מתחדשות מסך צריכת החשמל עד לשנת 2030. הקמת תחנת הכוח הסולארית תסייע בהשגת יעד זה ובהפחתת כמות הפליטות הכוללת של ישראל, בהתאם למגמה העולמית להפחתת פליטות והגדלת סך הייצור מאנרגיות מתחדשות במשק האנרגיה.
לדברי החשב הכללי, יהלי רוטנברג, "תוצאות המכרז מוכיחות כי הפחתת פליטות והשגת יעדי ממשלה לאנרגיות מתחדשות הולכים בד בבד עם הוזלת מחירי החשמל, וזוהי בשורה של ממש לאזרחי ישראל״. עם זאת, למרות דבריו של החשב הכללי, ישראל כושלת באופן עקבי במעבר לאנרגיה נקייה.
המעבר לאנרגיה מתחדשת מספק תועלות רבות, שכן ייצור חשמל ואנרגיה באמצעות פחם וגז כרוך לא רק בפליטות גזי חממה המובילים למשבר אקלימי חריף, אלא גם לזיהום אוויר קטלני המוביל בשנה למותם של בני אדם רבים בישראל. למרות זאת, ישראל מדדה מאחורי מדינות רבות בעולם – לא רק מדינות המערב, במעבר לאנרגיה מתחדשת, ולא עומדת ביעדי האנרגיה המתחדשת שקבעה הממשלה, בשל אזלת יד ממשלתית ארוכת שנים.
בשנת 2020 אמורה הייתה להגיע לשיעור יחסית זניח של ייצור חשמל מאנרגיה מתחדשת – 10%. אולם היא הגיעה ליעד רק בשנת 2023. בשל חוסר ההתקדמות בנושא והחסמים הרבים שלא טופלו לאורך שנים במשק החשמל, גם גורמי הממשלה מטילים ספק רב ביכולתה של ישראל לעמוד ביעד שהציבה לסוף העשור – 30% ייצור חשמל מאנרגיה נקייה. לעת עתה – במדינות העולם מתבצע מעבר משמעותי יותר לאנרגיה נקייה. לפי סוכנות האנרגיה הבינלאומית, תוספת קיבולת החשמל מאנרגיה מתחדשת הגיעו בשנת 2023 ל-50% יותר מאלו שנרשמו בשנת 2022. בשנה שעברה, מקורות אנרגיה מתחדשת ייצרו 44.7% מהחשמל באיחוד האירופי, עלייה של 12.4% בשנה אחת. תחנות כוח גרעיניות היוו 22.8% מהייצור, וחשמל ממקורות מזהמים כמו פחם וגז 32.5% (ירידה של 19.7% בשנה).
בחודש מרץ האחרון, פרסם מבקר המדינה, מתניהו אנגלמן, דוח חמור בו הצביע על כישלון עמוק ומתמשך של ממשלות ישראל בנושא ההתמודדות עם משבר האקלים. לפי המבקר, האחראי העיקרי לכך הוא משרד האוצר, אשר לא רק שאינו נוקט ביוזמות בנושא, אלא משמש בלם ליוזמות שצומחות במשרדי ממשלה אחרים. כך, בין היתר, היעד של ישראל להגברת השימוש באנרגיה נקייה נמוך באופן משמשעותי מאלו שקבעו מדינות מתקדמות. בישראל היעד הוא 30% בסוף העשור, לעומת 70% עד 100% במדינות אירופה ומדינות רבות אחרות כמו קולומביה, קוסטה ריקה, הוואי ועוד. לפי המבקר, היעד הנמוך גם הוא אינו בר השגה - וישראל תצליח להגיע לכל היותר ל-19% ב-2030. עוד לפי המבקר, בזמן שהמעבר לאנרגיה מתחדשת מתמהמה ומשרדי הממשלה מערימים קשיים, ישראל השקיעה כ-4 מיליארד שקל בשנה בממוצע בשנים 2021-2010 בתמיכות וסבסוד של דלקים מזהמים. התמיכות הללו נמצאות במגמת עלייה קבועה והוכפלו מאז 2012, למרות ההשלכות הסביבתיות והבריאותיות החמורות. הנתון האמור כולל הטבות מס וסבסוד ישיר לחברות העוסקות בפחם, נפט וגז לצד הנחות מיסוי שניתנו לציבור בין היתר עבור סבסוד הבלו.
חיבור אנרגיה מתחדשת לרשת החשמל בישראל נתקל בקשיים רבים, בשל חוסר זמינות ברשת ואי עמידה ביעדי פיתוח רשת החשמל בישראל.
לדברי איתן פרנס, מנכ"ל איגוד חברות אנרגיה ירוקה לישראל, ״תוצאות המכרז מסבירות את עצמת המהפכה העולמית של האנרגיה הסולארית והיכולת לנצח את הדלקים. ישראל יכלה להיות היום עם הספק סולארי כפול ויכולת בטחון אנרגטי שונה בתכלית. אבל נעצרנו. מצב רשת החשמל בישראל הוא כיום החסם העיקרי וייקח עשור לפתח את הרשת. מכרז כמו אשלים הוא כנראה האחרון שיתחבר לרשת. אם רוצים לשנות זאת, על שר האנרגיה לקדם את תכנית הפיתוח שנמצאת על שולחנו כתכנית חירום לאומית עם לוחות זמנים שונים בתכלית מאלו שנקבעו״.