סגור
8200 טקס החלפת הפיקוד ב- 8200 לפני 3.5 שנים
טקס החלפת הפיקוד ב- 8200 לפני 3.5 שנים (צילום: דובר צה"ל)

מפקד 8200 הודיע לרמטכ"ל על פרישה מצה"ל

מפקד יחידת המודיעין היוקרתית, תא"ל יוסי שריאל, הודיע להרצי הלוי ולראש אמ"ן על פרישתו בעקבות אחריותו לטבח 7/10 ומחדלי המודיעין שקדמו לו. שריאל, שזהותו נחשפה בטעות ובאופן חריג בעקבות ספר שפרסם, הוא הבכיר השני אחרי אהרון חליוה שפורש בעקבות הטבח

מפקד 8200, תא"ל יוסי שריאל, הודיע היום (ה') לרמטכ"ל רב-אלוף הרצי הלוי ולראש אמ"ן הטרי, האלוף שלומי בינדר, על התפטרותו מצה"ל בעקבות אחריותו לטבח ב-7 באוקטובר. כך נודע ל-ynet. שריאל הוא הבכיר השני באגף המודיעין שמתפטר מתפקידו, זאת לאחר פרישתו של ראש אמ"ן עצמו, האלוף אהרון חליוה.
שריאל מונה לפקד על היחידה בפברואר 2021, ובניגוד לזהותם החסויה של מפקדי היחידה בעבר, שמו נחשף בכתבה של ה"גרדיאן" הבריטי, בעקבות ספר שפרסם - ופרצת אבטחה דרך פרופיל ספרו "The Human Machine Team" באמזון.
במסגרת הכישלון המודיעיני לזהות את כוונות חמאס ולספק התרעה למתקפה הרצחנית, נמתחה גם ביקורת חריפה על היחידה היוקרתית בפיקודו. מאז אותה מתקפה הואשמה 8200 כי "היבריס טכנולוגי" הגיע על חשבון טכניקות איסוף מודיעין קונבנציונליות יותר.
לפני כחודשיים פורסם ב-ynet כי ב-8200 החלו את התחקירים כבר בשבוע השני של אוקטובר, אך קצינים רבים בצה"ל הביעו כעס בשל העובדה שאף קצין באמ"ן לא הודח או התפטר, על אף שהתחקיר נמצא כבר בשלב חלופת הטיוטות. תאריך היעד שקבע מפקד היחידה, תא"ל יוסי שריאל, הוא ראש השנה הקרוב - כלומר שנה פחות שלושה ימים מאז פרוץ המלחמה. הגרסה הסופית ביותר של התחקיר תוצג רק במהלך הסתיו.
מפקדים וחיילים רבים ביחידה 8200 שאחראית על האזנות, איסוף ופענוח אותות מהאויב העידו על התנהלות באווירת נכאים מאז הטבח, תוך חשדנות כלפי המפקדים הבכירים וחילופי האשמות פנימיים. ב-8200 אמורים להאזין לאויב, וגם לפעילי חמאס, כדי לזהות סימנים חשודים ורמזים שיכולים להוביל לפיגוע - קל וחומר לפלישה המונית ומסונכרנת לשטח ישראל בהשתתפות אלפי מחבלים חמושים ומפקדים של צבא הטרור של חמאס.
ביחידה טענו בשיחה עם ynet כי חלק גדול מהגורמים הזוטרים, בהם נגדים וראשי מדורים, ממודר מהליכי התחקור ולא שותף לדיוני התחקירים המשמעותיים. בצה"ל דחו טענה זו ואומרים כי מהשבוע השני של המלחמה קיבלו על עצמם מפקד 8200 לשעבר, תא"ל במיל' דני הררי, ואל"ם במיל פ', בכיר לשעבר ביחידה, את מלאכת התחקור והלמידה כדי לתקן מה שנדרש לנוכח אירועי 7 באוקטובר. זאת גם באשר לזירה העזתית וגם - ובעיקר - בהשלכה לזירה הצפונית מול חיזבאללה.
חלק מהלקחים שהופקו, לפי צה"ל, כבר מוטמעים ביחידה ומשפרים את המוכנות המודיעינית בכל הזירות אל מול תרחיש אפשרי של עימות אזורי.

עבר מפואר, שהוכתם בעקבות הטבח

8200 היא יחידה לאיסוף מודיעין אותות ופענוח צפנים, השייכת לאגף המודיעין, ונחשבת לאחת מהיחידות הטכנולוגיות הטובות בעולם. עם מינויו של שריאל למפקד היחידה, לפני שלוש שנים, נכתב באתר צה"ל על שריאל, בן 45 כיום, כי הוא התגייס לאגף המודיעין ב-1997. הוא שירת בצעירותו כקצין מודיעין וסייבר ב-8200, ולאחר מכן היה קצין מודיעין באוגדה 91, ראש זירת צפון בחטיבת המחקר, קצין מודיעין בפיקוד המרכז וראש חטיבת ההפעלה באמ"ן.
שריאל, שגדל בחיפה, הוא בעל תואר ראשון בפסיכולוגיה וסוציולוגיה ותואר ראשון נוסף במזרח תיכון מאוניברסיטת בר אילן. הוא אוחז גם בתואר שני באסטרטגיה, ביטחון וכלכלה מהאוניברסיטה לביטחון לאומי בוושינגטון. בספר שפרסם נכתב כי תחומי המומחיות שלו הם תחומי הסייבר ומדע הנתונים. בנוסף נכתב כי הוא קיבל ב-2018 את פרס ביטחון ישראל על פרויקט בינה מלאכותית חדש ופרויקט נגד טרור, וצוין כי כתב ספרים גם בעברית - על מודיעין, אסטרטגיה וחיזבאללה.
בספר שפורסם לפני שלוש שנים טען שריאל כי הרעיונות שלו לגבי שימוש בלמידת מכונה לשינוי שדה הקרב המודרני יהפכו למיינסטרים. "אנחנו רק צריכים להעביר אותם מהפריפריה אל מרכז הבמה", כתב. אחד מהקטעים בספר מציין את הקונספט של "יעדי מכונה" המבוססים על בינה מלאכותית, תיאורים הדומים לאלו של מערכות המלצת המטרות של צה"ל, שבהן נעשה שימוש נרחב.
אחת ממערכות הבינה המלאכותית שבהן משתמש היא "לבנדר" - מערכת AI שב"גרדיאן" נחשף כי זיהתה 37 אלף מטרות וממלאת תפקיד מרכזי במלחמה ובזיהוי מחבלי חמאס והג'יהאד האיסלאמי. לפי העיתון הבריטי, שריאל ככל הנראה כתב את הספר באישור צה"ל, בעת ששימש כחוקר אורח באוניברסיטה לביטחון הלאומי בוושינגטון.
הספר, שקהל היעד שלו הוא קצינים בכירים וגורמי ביטחון, מדבר על "ציוות של אדם-מכונה", קונספט של שילוב בין לוחמים לבינה מלאכותית, בניגוד לשימוש במערכות אוטונומיות לחלוטין. קצין מודיעין לשעבר אמר ל"גרדיאן" כי הדבר משקף את רצונו של שריאל להיות "מוביל דעה". בעשור הראשון של שנות האלפיים הוא היה חבר בכיר בקבוצת אקדמאים שנקראה "המקהל", וקראה לרפורמה בשיטות המודיעין.
שריאל כתב בספר על "מהפכה" בשנים האחרונות בצה"ל, שבמסגרתה "פותח קונספט חדש של ריכוז מודיעין הלחימה, המחבר את המודיעין ללוחמים בשדה הקרב". באחד הפרקים הספר, הוא מספק דוגמה ליצירת מטרות יעילות מ"ביג דאטה", שהמוח האנושי לא יכול לעבד.
"המכונה צריכה מספיק נתונים בנוגע לשדה הקרב, האוכלוסייה, נתונים סלולריים, מידע ויזואלי, קשרים ברשתות החברתיות, תמונות, אנשי קשר בטלפון. ככל שיש לה יותר נתונים, יותר טוב", כתב. הוא סיפק דוגמאות על "אנשים שנמצאים באותה קבוצת וואטסאפ עם איש חיזבאללה, אנשים שיש להם טלפונים חדשים מדי כמה חודשים, כאלה שמשנים כתובת בתכיפות".