בנק ישראל: עלייה של 3% בעסקים הקטנים שבחרו לא להעסיק עובדים
בנק ישראל: עלייה של 3% בעסקים הקטנים שבחרו לא להעסיק עובדים
לפי דו"ח היציבות הפיננסית, מדובר על כ-8,500 עסקים. לפני הקורונה עמד שיעור המעסיקים שלא העסיקו כלל עובדים על 13%, ועתה - על 16%
בעקבות משבר הקורונה חל גידול של 3% בעסקים קטנים אשר בוחרים שלא להעסיק עובדים, ובסך הכל תוספת של כ-8,500 עסקים שהחליטו להימנע מהעסקת עובדים. כך עולה מניתוח של בנק ישראל לפי נתוני הביטוח הלאומי, בדו"ח היציבות הפיננסית שפרסם היום (ד').
בזמן סגרים, עסקים בינוניים וגדולים בוחרים לצמצם את מצבת העובדים. אך לעסקים קטנים (עד 10 משרות) קיימת האפשרות להפסיק להעסיק עובדים בכלל.
במהלך הסגר השלישי, שהחל בדצמבר 2020, כ-20% מהמעסיקים דיווחו לביטוח לאומי (כ-56 אלף) שהם לא מעסיקים עובדים. השיעור הזה ירד במרץ 2021 ל-16% מסך העסקים, כאשר טרום המגיפה רק 13% מכלל המעסיקים לא העסיקו עובדים.
בנק ישראל מסיק מכך שתי מסקנות, ראשית, הורדת ההגבלות הביאה לכך שעסקים חזרו לדפוס של העסקה. ושנית, כאמור, מצא כי שיעור העסקים שעברו למודל של 'ללא העסקת עובדים' בעקבות הקורונה עומד על כ-3%.
ומה לגבי צמצום עובדים?
כשעורכים השוואה לנתוני 2019, מוצאים 35 אלף מעסיקים שהפחיתו את מצבת העובדים שלהם ביותר מ-80%. אך רובם מעסיקים קטנים, בכל ענפי המשק. ומעט עסקים בינוניים וגדולים המשתייכים כמעט כולם לענף האירוח, האוכל, האמנות, הבידור, והפנאי.
על אף שהעסקים הגדולים הם חלק קטן מהמעסיקים שצמצמו את עובדיהם בשיעור של 80%, הם אחראים על מרבית המשרות שצומצמו, סך הכל כ-70 אלף משרות.
בשנים רגילות, מספר המעסיקים שמפחיתים את מצבת העובדים שלהם באופן חד הוא כ-25 אלף. הגידול בעקבות משבר הקורונה הוא של 10,000 עסקים.