הלחץ הצליח: ועדת השרים לחקיקה תדון בחוק הפנסיות הצבאיות
הלחץ הצליח: ועדת השרים לחקיקה תדון בחוק הפנסיות הצבאיות
בעקבות לחץ של שר הביטחון גנץ, הצעת החוק המעגנת את תשלום הפנסיות לאנשי הקבע נכנסה לסדר היום של ועדת השרים. המכשול: אישור של רע"מ
הלחץ של שר הביטחון בני גנץ להעלות מחר (א') בוועדת השרים לחקיקה את "חוק הפנסיות הצבאיות", המעגן את תשלום הפנסיות למשרתי הקבע, הצליח. לפני שעה קלה התווספה הצעת החוק הזו לסדר יומה של ועדת השרים שתתכנס מחר.
החוק מסדיר את סוגיית הגדלות הרמטכ"ל. הגדלות הרמטכ"ל הן מנגנון המגדיל את גובה קצבת הפנסיה שמקבלים חיילי הקבע הפורשים לפנסיה תקציבית. נוסח החוק הנוכחי והחלטת הממשלה הוותיקה מציגים את מנגנון ההגדלות כמנגנון "חריג", אך בפועל ההגדלות הוענקו ל-98% מכלל הפורשים. תזכיר החוק החדש קובע כי ההגדלות הן ברירת המחדל, למעט במקרים של שחרור מהצבא עם עבירה שיש עמה קלון.
בדברי ההסבר לחוק כותב המשרד: "בשנים האחרונות הועלו טענות משפטיות ביחס להחלטת הממשלה שמכוחה שולמה השלמת תקופות השירות ולאופן יישומה. התיקון המוצע מאפשר להסיר כל ספק מעל ההסדר האמור שקיים כבר עשרות שנים, ומבטא את אופיו הייחודי של השירות הצבאי ואת הסדרי השירות והפרישה הייחודים הנוהגים בצה"ל".
משרד הביטחון טוען כי לעומת המצב הנהוג בפועל – שסובל מקשיים משפטיים כאמור – הרי שהחקיקה "מקטינה מכאן ולהבא את שיעור ההשלמה הממוצע, ותצמצם עד כדי ביטול השלמת תקופות בשיעורים חריגים".
כזכור, הממשלה אישרה באוגוסט 2021 את הצעתו של גנץ, אבל לפי הנחיית היועץ המשפטי לממשלה יש צורך בחקיקה ראשית בכנסת. בג"ץ הורה באחרונה לממשלה להשיב לו עד סוף ינואר 2022 בסוגיה היכן נמצאת החקיקה בנושא.
מאז הקיץ לא הצליח גנץ לגבש רוב במליאת הכנסת בעד הצעת החוק. הסיבה: מפלגת רע"מ, שחברה בקואליציה, מסרבת לתמוך בהצעות חוק שקשורות בצבא.
בקואליציה הטילו על גנץ לגייס רוב להצעת החוק. גנץ נפגש לפני חודש עם יו"ר רע"מ מנסור עבאס לדיון על כל החוקים של משרד הביטחון ש"תקועים" בכנסת. בקואליציה אומרים שלאופן ההצבעה של רע"מ, כמו כל סיעות הקואליציה על הצעות החוק בנושאי הביטחון, יש משמעות קואליציוניות.
וכך רק בשבוע שעבר אישרה המליאה בקריאה שנייה ושלישית, בתמיכת כחול לבן, את "חוק החשמל", שהוגש על ידי רע"מ. בקואליציה מצפים לתמיכתה של רע"מ בחוקים שמגיש גנץ, בתמורה לתמיכה שקיבלה ב"חוק החשמל".
הקושי לגיוס רוב בכנסת נובע לא רק מצדה של רע"מ. במפלגת העבודה ובמרצ יש התנגדות לחוק. גם אם הוא יעבור בוועדת השרים לחקיקה בהתנגדותם של שרים ממפלגות אלה, הרי שחברי הכנסת של העבודה ומרצ יידרשו לתמוך בהם. אלא שח"כים בשתי המפלגות - ובהם מוסי רז ומיכל רוזין (מרצ) - מתנגדים לחוק הפנסיות.
לנוכח הטלטלה במערכת הפוליטית עקב עסקת הטיעון שעליה מתעתד לחתום ראש הממשלה לשעבר בנימין נתניהו, מקווים בקואליציה שהיא לא תתפורר וניתן יהיה לאשר גם את "חוק הפנסיות".