מוד'יס מורידה את תחזית דירוג האשראי של חברת החשמל מ"יציב" ל"שלילי"
מוד'יס מורידה את תחזית דירוג האשראי של חברת החשמל מ"יציב" ל"שלילי"
דירוג האשראי של חברת החשמל במוד'יס הוא Baa1 והיא מאשררת אותו; הורדת דירוג האשראי של כלכלת ישראל במודי'ס השפיעה במידה מסוימת על ההחלטה בנושא חברת החשמל, אך בחברת הדירוג מציינים גם את הנזילות הנמוכה שלה והעלייה בחוב
חמישה ימים לאחר הורדת דירוג האשראי של ישראל, חברת הדירוג מוד'יס מאשררת את הדירוג של חברת החשמל, אך מורידה את התחזית מ-"יציב" ל-"שלילי". על פי מוד'יס, הורדת הדירוג של ישראל השפיעה במידה מסוימת על ההחלטה בנושא חברת החשמל, אך בחברת הדירוג מציינים גם את הנזילות הנמוכה של חברת החשמל והעלייה בחוב (ביחס להכנסות) כגורמים נוספים להורדת הדירוג.
"הורדת הדירוג של ממשלת ישראל במדרגה אחת לא מובילה להורדת דירוג האשראי של חברת החשמל בפני עצמה, ברמת הדירוג הנוכחית של החברה". הדירוג של חברת החשמל במוד'יס הוא Baa1.
מאז תחילת המלחמה באוקראינה זינק החוב של חברת החשמל, במטרה למנוע את זינוק משמעותי במחירי החשמל לאור העלייה של מחירי הפחם ב-2022. בסוף הרבעון השלישי של השנה, עמד החוב של חברת החשמל, על 37.9 מיליארד שקל – לעומת 34.7 מיליארד שקל בסוף השנה שעברה. עם זאת, לא פעם נשמע החשש כי הגדלת החוב של חברת החשמל תוביל לירידה בדירוג החברה – ובכך להתייקרות החוב של החברה.
ביחס להשפעת המלחמה על חברת החשמל, כתבו בחברת הדירוג: "עד היום הייתה ההשפעה של הסכסוך הצבאי בין חמאס לישראל על חברת החשמל מוגבלת יחסית. הכנסות החברה וגביית המזומנים של החברה נחלשו, אך ההשפעה הכספית אינה גבוהה יחסית וצריכה להיות זמנית".
בין היתר, עם תחילת המלחמה נאלצה חברת החשמל להוציא מאות מיליוני שקלים לקניית סולר ודיזל, שיהוו כדלק גיבוי למקרה של מחסור בגז טבעי. כמו כן, בימים הראשונים של המלחמה הושבתה הפקת הגז הטבעי מאסדת תמר, הספק המרכזי של גז לחברת החשמל.
במוד'יס הטילו ספק גם בתוכנית ההשקעה של חברת החשמל: "התוכניות מניחה הוצאה של יותר מ-7 מיליארד שקל בשנה, אך לדעת מודי'ס קיים סיכון בביצוע, ופוטנציאל לעיכוב בחלק מפרויקטי ההשקעה".
בחברת הדירוג מציינים את מכירת תחנת הכוח באשכול שאמורה להסתיים עד סוף השנה, בגובה של כ-9 מיליארד שקל, יחד עם התלות הגבוהה של מדינת ישראל בתשתיות החברה, כגורמים שעוזרים ליציבות חברת החשמל. מכירת התחנת באשכול, כך לפי הדוח, צפויה גם לאפשר לחברה לכסות את ההוצאות העודפות בגין המלחמה. בדוח של מוד'יס מציינים גם את קביעת תעריך החשמל על ידי חברת החשמל, כגורם שישפיע על היציבות הפיננסית של החברה.
יש להדגיש שעם קביעת תעריף החשמל האחרון, הודיעה רשות החשמל כי רק כמחצית מהסכום של מכירת אשכול יועבר לכיסוי הוצאות חברת החשמל, והיתר יוקדש להפחתת תעריף החשמל. בכך התאפשרה עלייה מתונה בתעריף החשמל של כ-2.6% בלבד, לעומת עלייה בשיעור דו-ספרתי.
כשבועיים לאחר תחילת המלחמה הודיעה מוד'יס שתבחן את הורדת הדירוג של חברת החשמל, אנרג'יאן המחזיקה במאגר כריש ומאגר הגז לוויתן. עיקר החשש שהביעה מוד'יס נבע מפגיעה באחת מאסדות הגז או במתקני התשתית של חברת החשמל, בעיקר אם תיפתח מלחמה בחזית הצפונית.
בדיווח על בחינת הדירוג של חברת החשמל, כתבו בדוח מוד'יס: "פעילות אסדת תמר הופסקה ב-9 באוקטובר 2023 וחברת החשמל התבקשה לרכוש גז ודלק אחר ממקורות חלופיים מאז. עלויות גבוהות יותר של דלק והידרדרות בגביית המזומנים הגבירו את דרישות החברה למזומנים, מה שגרם לחברת החשמל למשוך מיליארד שקל מכרית הבטיחות שלה כדי ׳לשמור על המשכיות התפקודית של החברה ולרכישת דלק. לחברת החשמל יש מספיק נזילות כדי לבצע את פעילותה בחודשים הקרובים, אך היא תצטרך לגייס מימון נוסף כדי לכסות דרישות תזרים מזומנים גבוהות יותר. עלויות גבוהות יותר והידרדרות בגביית המזומנים יפעילו לחץ על הפרופיל הפיננסי של חברת החשמל, שכבר היה חלש. מודי'ס סברה בעבר כי החולשה במדדים של חברת החשמל היא זמנית וכי הפרופיל הפיננסי יתחזק בשנה הבאה על רקע התאוששות הדרגתית של החוב הצרכני והתמורה ממכירת תחנת הכוח אשכול. עם זאת, קיימת כעת אי ודאות גדולה יותר לגבי כל שיפור בפרופיל הפיננסי של חברת החשמל, ומודי'ס תמשיך להעריכו מחדש".