סגור
שר התקשורת שלמה קרעי ו כאן תאגיד השידור ערוץ 11 ירושלים
שר התקשורת שלמה קרעי וכאן, תאגיד השידור הציבורי (צילומים: יונתן זינדל/פלאש90 ויקיפדיה)

חרף התנגדות היועמ"שית - ועדת השרים אישרה את הצעת החוק לקיצוץ תקציב התאגיד

בחוות דעת שנשלחה הבוקר מטעם בהרב מיארה נכתב כי הצעת החוק של ח"כ אביחי בוארון מהליכוד מהווה השתלטות פוליטית על תאגיד השידור והיא פסולה ולא דמוקרטית. הצעת החוק שאושרה בוועדת השרים לענייני חקיקה תעלה להצבעה בקריאה טרומית במליאת הכנסת ביום רביעי; ארגונים רבים מסרו: "נאבק על מנת לעצור את הפגיעה בתקשורת הישראלית"

בניגוד לעמדת היועצת המשפטית לממשלה גלי בהרב מיארה - אישרה היום (א') בצהריים ועדת השרים לחקיקה את הצעת החוק לפגיעה בתאגיד השידור הציבור שהוגשה על ידי ח"כ אביחי בוארון (ליכוד). ההצעה תעלה להצבעה בקריאה טרומית במליאת הכנסת ביום רביעי שם היא צפויה לעבור.
מוקדם יותר פורסמה חוות דעת בנוגע להצעת חוק תאגיד השידור הציבורי מטעם היועמ"שית גלי בהרב מיארה שהבהירה לממשלה כי השתלטות פוליטית על תאגיד השידור היא פסולה ולא דמוקרטית - ומצטרפת למהלכים נוספים שמשמעותם מתן אפשרות לשלטון להשתלט על אמצעי התקשורת ושוק התקשורת.
מדובר כאמור בהצעת החוק של ח"כ אביחי בוארון (ליכוד), חברו למפלגה של שר התקשורת שלמה קרעי, שמבקשת לתקן את אופן התקצוב של תאגיד השידור הציבורי בשני אופנים: אחד, שמקור המימון העיקרי של התאגיד, שנגבה באמצעות אגרת רישיון הרכב ומועבר לתאגיד על ידי משרד התחבורה, יוחלף בתקציב בלתי קבוע שמקורו בתקציב המדינה, כפי שתקבע הממשלה מדי שנה במסגרת חוק התקציב השנתי. ושניים, שהממשלה תהיה זו שתאשר את תקציב ההוצאה השנתי של התאגיד, בניגוד למצב היום שבו מועצת התאגיד הציבורית היא הגורם המאשר.
בחוות דעת נוקבת של המשנים ליועמ"שית מאיר לוין ואביטל סומפולינסקי, שנשלחה לשר המשפטים יריב לוין לקראת הדיון בהצעה בוועדת השרים לחקיקה, נכתב כי "לעמדתנו, הצעת החוק פוגעת באופן קשה בעצמאותו של תאגיד השידור הציבורי, שלתפקודו התקין והעצמאי נודע תפקיד מרכזי בדמוקרטיה הישראלית".
עוד כותבים לוין וסומפולינסקי כי "ההצעה נותנת בידי הממשלה שליטה ישירה בכלי תקשורת מרכזי, ויוצרת תשתית להשפעה פוליטית ישירה על התכנים שישודרו. כל אלה כרוכים בפגיעה חמורה בזכויות החוקתיות לחופש הביטוי וחופש העיתונות, בדגש דעל חופש הביטוי הפוליטי, המהווים עקרונות יסודות במשטרה דמוקרטי".
לדבריהם, הצעת החוק הנוכחית היא למעשה רק אחת מבין סדרה של הצעות בעלות השלכות הרות אסון לדמוקרטיה הישראלית: "הצעה זו מצטרפת למהלכים נוספים המצויים בשלבים שונים, שמשמעותם היא מתן אפשרות לשלטון להשתלט על אמצעי תקשורת ושוק התקשורת, באופן שסותר ערכים דמוקרטיים בסיסיים ואינו הולם את אופייה הדמוקרטי של המדינה".
המשנים ליועמ"שית מרחיבים וכותבים כי "תוצאות הדברים היא תאגיד שידורי ציבורי הסמוך הלכה למעשה על שולחנה של הממשלה, תלוי בשביעות רצונה מתפקודו, ובאישורה למימוש המדיניות והפרויקטים שברצונו להוציא לפועל. מתעורר חשש כבד כי תאגיד השידור יהיה מורתע, יישא עיניו אל השלטון, וימנע מביקורת פוליטית, חברתית ואחרת". הם מציינים עוד כי התאגיד באופן זה גם עלול להימנע מהצגת תכנים שנויים במחלוקת, מגוונים ומורכבים שפונים לקהלים המודרים מהזרם המרכזי של ההוויה הישראלית, בעיקר בנוגע למשדרי חדשות ואקטואליה. "תאגיד שידור הפועל תחת אילוצים מעין אלה", נכתב, "יתקשה עד מאוד לתפקד באופן עצמאי, וספק רב אם יוכל להוסיף ולקיים את תפקיד הליבה המסור לו בחוק - קיום שידור ציבורי עצמאי, מגוון, איכותי, הפונה אל כלל חלקי החברה הישראלית".
על פי חוות הדעת, אף שיוזם ההצעה מנמק אותה בנטל התקציבי המוטל על קופת המדינה כיום המחייב מענה רוחבי, "הנטל התקציבי הנוכחי אינו יכול לשמש כאמתלה לשינוי מבני מקיף ויסודי במבנה השידור הציבורי, תןך העברתו לשליטה פוליטית". מכל הסיבות האלה, מסכמים לוין וסומפולינסקי, "יש להתנגד להצעת החוק, על רקע פגיעתה הקשה בעקרונות יסוד דמוקרטיים, חופש העיתונות וחופש הביטוי ואי עמידתה באמות המידה החוקתיות".
בהמשך לאישור בוועדת השרים היום של הצעת החוק בנוגע לתאגיד השידור הציבורי בניגוד לעמדת היועמ"שית, קואליצייה הכוללת ארגוני עיתונאים, יוצרים, מפיקים, שחקנים, קולנוענים ועוד מסרו הערב כי ״הצעת החוק של ח"כ בוארון, שאושרה היום בוועדת השרים לחקיקה, מהווה פגיעה חמורה בעצמאותו של תאגיד השידור הציבורי".
בהצהרה משותפת של ארגון העיתונאים והעיתונאיות, הפורום הדוקומנטרי בישראל, איגוד התסריטאים, איגוד הבימאיות והבימאים, אקט - איגוד עובדי הקולנוע והטלוויזיה בישראל, שח"ם - ארגון השחקנים והשחקניות בישראל, איגוד העורכים - איגוד מקצועות הפוסט בישראל, איגוד המפיקים, איגוד האנימציה, האקדמיה הישראלית לטלוויזיה וקולנוע ותל"י, הם מסרו:
"משמעותה של הצעת החוק היא פגיעה ישירה בעצמאות התקציבית והמטרות של תאגיד השידור הציבורי, תוך הכפפתו לגחמות הממשלה, תהיה אשר תהיה. תאגיד שידור ציבורי הכפוף לממשלה אינו אלא ערוץ תעמולה, ולא כלי תקשורת עצמאי.
"חוות דעת משפטית שהוכנה על ידי המשנים ליועצת המשפטית לממשלה, עורכי הדין אביטל סומפולינסקי ומאיר לוין, קובעת בבירור כי יש להתנגד להצעת החוק בשל פגיעתה הקשה בעקרונות יסוד דמוקרטיים, חופש העיתונות וחופש הביטוי ואי-עמידתה באמות המידה החוקתיות. הצעת החוק חותרת להכפפת התקציב של תאגיד השידור להחלטות הממשלה מדי שנה, בדומה לשיטת הפעולה שננקטה בעבר ברשות השידור – והובילה לכישלונה.
"הצעת חוק זו היא חלק ממגמה מדאיגה של הצעות חוק שמטרתן להצר את צעדיה של התקשורת הישראלית החופשית והבלתי תלויה. בתקופה שבה הקשב הציבורי מצוי במקום אחר, ממשיכים גורמים בממשלה ובמשרד התקשורת בניסיונות לחבל בעצמאותה של התקשורת הישראלית. במשך השנה האחרונה נמנעו ארגוני היוצרים ממאבקים ציבוריים מתוך תחושת אחריות לאומית, אך עם פתיחת מושב הכנסת הנוכחי ברור כי אין באפשרותנו לעמוד מנגד.
"אנו קוראים לממשלה להניח בצד את הצעת החוק הזו, אשר התנגדות לה משותפת לגורמים מקצועיים במשרדי הממשלה, לציבור העוסקים בתקשורת ולחלקים נרחבים בציבור הרחב. המשך קידומה בעת הזו תהווה פגיעה חמורה בדמוקרטיה הישראלית ובתקשורת חופשית ועצמאית במדינת ישראל.
קואליציית הארגונים לא תשלים עוד עם המצב ותצא למאבק בכל האמצעים העומדים לרשותה על מנת לעצור את הפגיעה בתקשורת הישראלית״.