תזכיר חוק הגיוס החדש: חלק מהגברים ישרתו 24 חודשים בלבד
תזכיר חוק הגיוס החדש: חלק מהגברים ישרתו 24 חודשים בלבד
החוק פורסם על ידי הממשלה להערות הציבור, כשהמגמה המרכזית בו היא התאמה של משך שירות הגברים למערכים ולמקצועות שבהם הם משרתים והשוואת משך הגיוס של גברים ונשים, ככל הניתן. השינויים, במידה שיאושרו, ייכנסו לתוקף ב-2026
הממשלה פרסמה היום את תזכיר חוק הגיוס להערות הציבור, לפיו משך השירות של גברים יותאם למערכים ולמקצועות שבהם הם משרתים. ברירת המחדל היא שגבר יהיה חייב בתקופת שירות בת 32 חודשים, אולם שר הביטחון יהיה רשאי לקבוע בצו, באישור ועדת חוץ וביטחון של הכנסת, מערכים, מקצועות ותפקידים שמשך השירות בהם יהיה קצר יותר ובלבד שלא יפחת מ-24 חודשים.
במסגרת הצו, שר הביטחון יקבע בהיוועצות עם שר האוצר יעדים למשך השירות המוצע החל משנת 2026 ואילך. עוד מוצע לקבוע כי מי שידרש לתקופת שירות העולה על 24 חודשים יקבל החל מהחודש ה-25 לשירותו תגמול שישולם בנוסף לדמי הקיום המשולמים מכוח פקודות הצבא.
התגמול מיועד לתגמל את המשרתים שידרשו לשירות ארוך יותר בהתאם לתפקידים, למקצועות ולמערכים שבהם הם מוצבים, ולהביע הוקרה מיוחדתעל שירותם. הממשלה ציינה בתזכיר הצעת החוק כי השפעותיו על התקציב ועל התקן המינהל של משרד הבטחון ושל משרדים אחרים ימסרו בהמשך.
עוד צויין כי "בשים לב לפגיעה בחירויות הפרט הנובעת מעצם שירות החובה, הרי שיש לשאוף שמשך שירות החובה יותאם ככל שניתן לצרכים ולדרישות המבצעיות בהתאם להסדר המוצע מוצע להתאים את משך שירות החובה בצבה"ל לגידול הדמוגרפי החזוי בשנים הבאות ולהשפעותיו הצפויות על כוח האדם בצה"ל, ולשמר את יכולתו של צה"ל לעמוד ביעדיו הבטחוניים תוך חיזוק המערך הלוחם והחוד המבצעי.
ההסדר המוצע בא לתת מענה לצורך המבצעי בתקופת שירות חובה של 32 חודשים בחלק מהתפקידים, מהמקצוןעות ומהמערכים, ובפרט במערך הלוחם ובמערך הטכנולוגי, שם נדרשת תקופת הכשרה ממושכת ותקפת שירות אפקטיבית ארוכה, גשבמערכים אחרים ניתן להסתפק בתקופת שירות קצרה יותר.
בתזכיר להצעת החוק יש צמצום של ההבחנה בין גבר לאישה ביחס לאורך השירות. שירות חובה לנשים הוא כידוע 24 חודשים, כשכאן מוצע לקצר את משך השירות לגברים במקצועות במערכים ובתפקידים שיקבע שר הביטחון "בהתאם להסדר המוצע", כך שיהיה זהה לזה של הנשים. לצד זאת, תישמר לנשים הזכות להתנדב לתפקידים שיקבע שר הביטחון ומשך שירותן בהם יהיה כשל גברים המשרתים באותם תפקידים".
יצויין כי רה"מ בנימין נתניהו הודיע השבוע לראשי המפלגות החרדיות ש"ס ויהדות התורה כי עליהן לרכך את תביעותיהן בסוגיית "חוק הגיוס". זאת, נוכח העובדה שבאוירה הציבורי הקיימת כיום ולאור המחאה יש קושי לגייס חוק שמעניק פטור גורף משירות צבאי לתלמידי הישיבות.
יהדות התורה הודיעה אתמול כי לא תתמוך בקידומו של אף חוק במסגרת חוקי ההפיכה המשטרית בטרם יחוקק חוק הגיוס, ובמפלגה תבעו לקדם את חוקי ההפיכה המשטרית בהסכמה. ואולם, לאחר מכן הזדרז משרד רה"מ לפרסם הודעה על דעת ראשי יהדות התורה יצחק גולדקנופף ומשה גפני לפיה "בניגוד לדיווחים, כל ראשי הקואליציה עובדים בשיתוף פעולה מלא כדי להעביר הן את חוק הגיוס והן את הרפורמה המשפטית". יו"ר ש"ס אריה דרעי הודיע במקביל שהוא פועל להשגת הסכמה.
כנס החורף של הכנסת יפתח באמצע אוקטובר 2023 וחקיקת החוק מיועדת להתבצע עד סוף דצמבר 2023.