סגור

בין 5% ל-10% מהעובדים בתעשייה בבידוד: "בכל שעה נוספים עוד מבודדים"

שרת הכלכלה הודיעה כי החל משבוע הבא עובדים בתעשייה יוכלו לעבוד עד 25 שעות נוספות שבוע, במקום 16 כיום. תוקף הצו יהיה חודש והוא יוארך בהתאם לצורך. במקביל, נבחנת בקשת התעשיינים לקצר את ימי הבידוד למאומתים ל-5, ולהעסיק עובדים חיוניים שנמצאו חיוביים אך ללא סימפטומים

עד אתמול בצהריים ספרו במפעל המלט נשר שברמלה כמה עשרות עובדים שלא יתייצבו לעבודה בימים הקרובים כי נאלצו להיכנס לבידוד: "המצב מאד דינמי", תיארה אורלי משיח ברקוביץ', הממונה הפנים ארגונית לענייני קורונה שמינתה נשר בשבועות האחרונים, במסגרת היערכותה להתפשטות וריאנט האומיקרון: "בכל שעה נוספים עוד מאומתים ומבודדים והרשימה הולכת ומתארכת. אנחנו בהחלט מודאגים מהעלייה המטאורית בקצב. למרבה השמחה, אלה שחולים – מצבם קל".
על רקע התפשטות המגפה והעליה החדה שחלה במספר המאומתים בקרב עובדי מפעל המלט, הנהלת החברה כינסה אתמול דיון מיוחד בניסיון לקבוע צעדים לצמצום ההידבקויות והתחלואה: "החלטנו להגביר את הפיקוח ואת ההפרדה בין העובדים, במיוחד אלה שמשמשים בתפקידים רגישים. הוספנו עוד חגורות בטיחות כדי להבטיח את רציפות הייצור תוך שמירה מרבית על שלום העובדים", אמרה ל"כלכליסט".
צעדים אלה באים בנוסף לצעדי מנע שננקטו בשבועות האחרונים בחברה וכללו מעבר לעבודה בקבוצות קטנות, העברת עובדי מינהלה לעבודה מהבית והתניית הכניסה לתחומי המפעל, לעובדים ולספקים, בתוצאה שלילית בבדיקת אנטיגן שנעשית במקום.

1 צפייה בגלריה
איזור התעשייה רמלה מפעל נשר מלט
איזור התעשייה רמלה מפעל נשר מלט
מפעל המלט נשר. הוסיפו עוד חגורות בטיחות כדי להבטיח את רציפות הייצור
(צילום: אריאל שרוסטר)
העלייה במספר המבודדים בנשר לא מאיימת, לפחות בשלב זה, על שגרת הייצור שלו. במפעל מועסקים כ- 500 עובדים, כולל עובדי קבלן שמבטיחים את המשך תהליכי הייצור המורכבים של מלט: "יש לנו הרבה ייתרות, אבל המצב הנוכחי בהחלט לא נוח. כל הזמן מספר המבודדים משתנה", אומרת משיח ברקוביץ'.
כמו נשר, גם מפעלים רבים אחרים במשק אימצו כבר לפני מספר שבועות כללים מחמירים בניסיון לצמצם מגעים בין עובדים וזאת, כדי להימנע מתחלואה או מהצורך לבידוד של עובדים רבים בו זמנית. החשש המרכזי בתעשייה הוא שמצב כזה, יסכן את רציפות הייצור במפעלים עד לכדי פגיעה ממשית באספקה של מוצרים חיוניים למשק.
חרף צעדי הזהירות, רוב המפעלים הגדולים ובהם גם מפעלי מזון מרכזיים דיווחו אתמול על ירידה שבין 5% ל- 10% בהתייצבויות של עובדים – בשל בידודים או בשל הצורך של העובדים להשגיח על ילדיהם שנמצאים בבידוד. עם זאת, אספקת המוצרים והשירותים למשק לא נפגעה: "כולם אומרים לנו שהם על הקצה, אבל שהם יודעים לתפקד גם במצב המורכב הזה ושלא צפוי מחסור. אבל אנחנו באירוע מתפתח ועדיין לא ברור לנו עד כמה ולאן הוא עוד יתפתח. אנחנו עוקבים אחר הנתונים, מנתחים אותם כל הזמן ולומדים את המצב כדי להגיב על הצרכים שעולים מהשטח", אמר ל"כלכליסט" גורם כלכלי.
במסגרת הערכות מצב שקיימו ביומיים האחרונים גופי חירום מרכזיים ומשרדי הממשלה, העלתה רשות החירום הלאומית (רח"ל) שבמשרד הביטחון תרחיש שלפיו עד 30% מהעובדים החיוניים במשק ייעדרו ממקומות העבודה וזאת במצב שבו כמיליון אזרחים יידרשו לבידוד. התרחיש של רח"ל מתייחס לשיא הגל הנוכחי, שיגיע על פי הערכות בתוך כשבועיים. חרף התחזית הקודרת, במשרדי הממשלה העריכו אתמול כי גם בתרחיש של תחלואה נרחבת ובידודים המוניים של עובדים – היקף השירות לאזרחים, כמו גם אספקה שוטפת של מוצרים חיוניים לא ייפגעו.
אתמול פעלו במשרדי הממשלה אל מול רשות הספנות בניסיון לקדם פריקה של אוניות שעוגנות מול נמלי אשדוד וחיפה ונושאות חומרי גלם לשימוש ענפי התעשייה השונים ובכך להבטיח את שרשרת האספקה למשק. מאמצים רבים הושקעו אתמול בהעדפת הפריקה של אניה שעוגנת כבר ימים ארוכים מול חופי חיפה ונושאת חומרי גלם המיועדים לחברת קימברלי, שמייצרת נייר טואלט. אלא שמול חופי אשדוד וחיפה עגנו אתמול עוד כ- 50 אוניות, רובן הגדול מובילות חומרי גלם לתעשייה: "אנחנו פועלים נקודתית על פי המצאי של חומרי הגלם בתעשייה ואם יש צורך להתערב, כדי להאיץ פריקה של אנייה אז אנחנו מתערבים", אמר גורם במשרד ממשלתי - כלכלי.
במקביל, משרדי הממשלה בוחנים את בקשת התאחדות התעשיינים לקצר את מספר ימי הבידוד למאומתי קורונה ל- 5 ימים, ואף להעסיק במקרים מסוימים עובדים חיוניים שנמצאו חיוביים לקורונה אך אינם סימפטומטיים. בימים הקרובים תיבחן גם האפשרות להשתתפות של המדינה במימון ימי הבידוד של עובדים במשק, שכיום ממומנים כולם בידי המעסיקים. לדבריו ייתכן שיושגו סיכומים על השתתפות המדינה בתשלום של עד כ- 50% מימי הבידוד של אותם עובדים.

החל מיום א': עובדים בתעשייה יוכלו לעבוד עד 25 שעות נוספות שבועיות

בתוך כך, שרת הכלכלה, אורנה ברביבאי הודיעה הערב (ג') כי זרוע העבודה במשרדה תפרסם להערות הציבור את הגדלת מכסת השעות הנוספות השבועיות המותרות לכל עובד, מ- 16 כיום ל- 25. על פי טיוטת ההיתר שהתגבשה בלשכת השרה, אורך שבוע העבודה לא יעלה על 67 שעות וזאת במקום 58 שעות כיום, ותתאפשר העסקת עובדים במשך עד 14 שעות ביום, כולל שעות נוספות, וזאת עד 8 פעמים בחודש אחד.
ההיתר להעסקה חריגה בשעות נוספות יינתן למעסיקים שלהם יותר מ- 20 עובדים ולפחות 20% מהם נעדרים מהעבודה בנסיבות שאינן תלויות במעסיק וככל שלא ניתן לעשות את העבודה באמצעות העובדים הזמינים לו. לפי ההצעה של ברביבאי תוקף הצו יהיה חודש והוא יוארך בהתאם לצורך. הצו יהיה פתוח להערות הציבור עד מוצאי שבת וצפוי להיחתם ולהיכנס לתוקף ביום ראשון.
ההיתר לא יחול על עובדים בענף שבהם מונהגים כללי בטיחות כמו נהגים ועובדים בענף הבנייה. מלשכתה של ברביבאי נמסר הערב כי מטרת ההיתר היא למזער את הפגיעה בתהליכי הייצור ולשמר את היכולת לאספקת שירותים ומוצרים למשק.
במקביל, ברביבאי ומנכ"ל משרדה, רון מלכא הורו על פתיחה מיידית של דסק כלכלה ותעשייה שיספק מענה מהיר לצרכים שיעלו מהשטח, וזאת בתיאום עם משרד הבריאות. במשרד הכלכלה אמרו כי אחת המשימות המרכזיות של הדסק היא למנוע מצב שבו מחסור בכוח אדם שייגרם בשל תחלואה – יפגע בפעילות המשק.