בנק ישראל: הקיצוץ בתוכנית הפיתוח לחברה הערבית יפגע בצמיחת המשק
בנק ישראל: הקיצוץ בתוכנית הפיתוח לחברה הערבית יפגע בצמיחת המשק
בבנק ישראל קובעים כי תוכנית החומש צמצמה את הפערים בין המגזר היהודי לערבי, בין השאר בהשכלה הגבוהה, בתעסוקת נשים ובפריסת תשתיות; לדברי כלכלני הבנק, "יש לפעול לכך שבטווח הארוך ההקצאה התקציבית לאוכלוסייה הערבית תעוגן באופן קבוע בבסיס תקציב המדינה"
"התוכנית לפיתוח החברה הערבית גרמה לצמצום פערים משמעותי בין החברה הערבית לזו היהודית ויש לפעול לכך שהקצאה תקציבית לתוכנית זו תעוגן באופן קבוע בבסיס תקציב", כך עולה מנייר מדיניות שהכינה חטיבת המחקר של בנק ישראל. עוד עולה כי "היקף הפגיעה בעקבות הקיצוץ (עליו החליטה הממשלה הנוכחית במסגרת התקציב המעודכן ל-2024 -א.פ.) ניכר ועלול לפגוע בצמיחה העתידית של המשק הישראלי".
האמירה של כלכלני בנק ישראל קריטית, שכן מאז הופעלה התוכנית רבים פקפקו בחשיבות ההקצאה, קל וחומר אחרי שהממשלה הנוכחית החליטה לפוגע בה קשות במסגרת תקציב המדינה המתוקן ל-2024 שצפוי להיות מאושר בימים הקרובים.
מנייר העמדה עולה כי תוכנית החומש יושמה בשנים 2021-2016 ו"קידמה באופן משמעותי את הפיתוח הכלכלי בחברה הערבית", תוכנית שהוקצה לה תקציב של כ-13 מיליארד שקל ועד לנובמבר 2021 נוצלו כ-70% מתקציביה. הנייר מזכיר כי עיקר ההקצאה התקציבית ניתנה לתחומי החינוך, התשתיות ובינוי, כאשר בתחום החינוך שיעור הניצול היה גבוה מאוד ועמד על כ-90%.
כלכלני הבנק הגיעו למסקנה כי בשנות יישום התוכנית, "חל צמצום פערים משמעותי בין החברה הערבית ליהודית. פערים לימודיים, השתתפות בהשכלה הגבוהה, פריסת תשתיות ובהיקף התחבורה הציבורית ותעסוקת נשים". כמו כן, בבנק ישראל מציינים כי לתוכנית החומש הייתה "תרומה משמעותית להתקדמות בתהליכי התכנון העירוני ביישובים הערבים, אשר הכרחיים להמשך פיתוחם של היישובים".
כלכלני בנק ישראל מדגישים כי בחלק מסעיפי תוכנית החומש היו קשיי יישום, בעיקר בתקציבים שהיו מיועדים לרשויות המקומיות - שם שיעור הניצול הגיע לכ-50% בלבד, כאשר החסמים העיקריים למימוש היו היעדר הסדרת קרקעות וקשיים בעמידה בדרישות המימון העצמי ("מאצ'ינג").
בבנק ישראל מזכירים כי באוקטובר 2021 – תחת "ממשלת השינוי" בראשות נפטלי בנט ויאיר לפיד, אושרה תוכנית חומש חדשה לשנים 2022-2026 בסך 30 מיליארד שקל נוספים, אלא שבתחילת השנה החליטה הממשלה הנוכחית לבצע קיצוץ נרחב ואגרסיבי באותה תכונית כדי להתמודד עם גרעון העתק הכרוך בתקציב המדינה המתוקן ל-2024 שהוגש לכנסת וצפוי להיות מאושר בימים הקרובים.
היקף הקיצוץ התקציבי צפוי להגיע ל-4-5 מיליארד שקל המהווים 18%-22% מיתרת התקציב של התוכנית. האמירה של בנק ישראל ברורה: למרות שהיה הכרח בהתאמות תקציביות בעקבות מלחמת חרבות ברזל, לא היה מקום לפגוע בתכונית זו "שכן לתוכנית זו יש תרומה משמעותית בשילובם של ערביי ישראל בחברה ובכלכלה והפחתת תת ההשקעה בחברה זו".
"לתוכניות החומש יתרונות גדולים בכך שהן כוללות קביעת יעדים מוסדרים, רתימת גופים ממשלתיים, בניית מנגנוני מעקב וקידום תהליכי צמצום פערים. לכן, ישנה חשיבות בהמשך יישום של תוכנית החומש מכוח החלטת הממשלה 550 על מנת לקדם את הפיתוח הכלכלי בחברה הערבית ולתקן את מנגנוני התקצוב", מוסיפים בבנק ישראל.
בעקבות הממצאים ממליצים בבנק ישראל כי יש להמשיך ולקדם את תוכנית החומש, אך יתרה מזו גם "לפעול לכך שבטווח הארוך ההקצאה התקציבית לאוכלוסייה הערבית תעוגן באופן קבוע בבסיס תקציב המדינה על סמך קריטריונים שוויוניים ושקופים".