מפנים תדרים לדור 5: טלפונים ישנים לא יחוברו יותר לרשתות
מפנים תדרים לדור 5: טלפונים ישנים לא יחוברו יותר לרשתות
המהלך הוא חלק מהתוכנית לסגירת רשתות דור 2 ו־3 בסוף 2025; הנפגעים העיקריים יהיו חרדים שמשתמשים בטלפונים כשרים, שייאלצו לקנות מכשיר חדש ויקר יותר; מטרת הסגירה: פינוי תדרים לרשתות מתקדמות שישפר את איכות הגלישה בהן
מפעילי הסלולריים לא יוכלו לחבר החל מתחילת יולי מכשירים חדשים לרשתות דור 2 ו־3 הישנות - מהלך שיפגע בעיקר במשתמשי מכשירי טלפון כשרים. עם זאת, סגירת הרשתות הישנות הכרחית לפינוי תדרים עבור הרשתות המתקדמות (4 ו־5). זאת, מכיוון שמדובר בשלב נוסף לקראת סגירת הרשתות הישנות המתוכננת לסוף 2025. כמו כן, מכשירים שהיו מחוברים לרשתות הישנות (2 ו־3) בשלושת החודשים שלפני כניסת התקנות ימשיכו לפעול כרגיל (1 באפריל 2023 עד 30 ביוני 2023).
המכשירים שכיום מחוברים לרשתות הישנות יוכלו להתנייד בין מפעילי הסלולר, אך מכשירים שאינם תומכים ברשת הדור ה־4 ובטכנולוגיית VoLTE, שלא יחוברו לרשת סלולרית כלשהי עד סוף החודש, לא יוכלו להתחבר.
מרבית המכשירים שאינם תומכים ברשת הדור ה־3 הם מכשירים כשרים, המשמשים את האוכלוסייה החרדית. אף שקיימים מכשירים כשרים התומכים ברשת הדור ה־4, מכשירים אלה יקרים יותר מהמכשירים הישנים. כך למשל, מחירי המכשירים הכשרים שתומכים ברשתות דור 2 ו־3 בלבד עומדים על 150־200 שקל למכשיר החדש. מחיר המכשירים הכשרים התומכים ברשת דור 4 נעים סביב 450 שקל ואף יותר. לא רק מכשירים כשרים לא יוכלו להתחבר לרשת הסלולר החל מיולי, אלא גם סמארטפונים ישנים כגון מכשירי אייפון 4 ו־5, ואפילו מכשירים חדשים יותר.
היתרונות הגדולים בסגירת רשתות הסלולר הישנות הם פינוי תדרים ברשת שלאחר מכן יהיה ניתן לעשות בהם שימוש ברשתות דור 4 ו־5, מה שצפוי לשפר את איכות הגלישה. סגירת הרשתות הישנות גם תפחית את ההוצאות של חברות הסלולר שנאלצות להפעיל כיום כמה רשתות במקביל.
ההחלטה לסגור את רשתות הסלולר הישנות הגיעה עוד בתקופתו של השר הקודם יועז הנדל, וכוללת שלושה שלבים. השלב הראשון הוא הפסקת הייבוא של המכשירים שאינם תומכים ברשת דור 4, שנכנס לתוקף בתחילת השנה שעברה. עם זאת, מכיוון שמרבית המכשירים הפועלים ברשתות אלו הם המכשירים הכשרים, בעת הקמת הממשלה התנגדו המפלגות החרדיות לתוכנית לסגירת הרשתות, וביטול ההחלטה הופיעה בקווי היסוד של הממשלה.
בסופו של דבר, הצליח שר התקשורת הנוכחי שלמה קרעי להגיע להסכמות עם ראשי המפלגות החרדיות גולדקנופף, דרעי וגפני, כך שהרשתות ייסגרו במועד המתוכנן בסוף 2025, אך השלב הנוכחי של הפסקת חיבור מכשירים חדשים הוארך מינואר ליולי.
למרות ההסכמות על סגירת רשתות הסלולר הישנות, הרפורמה המרכזית של השר הקודם במסגרת הממשלה הקודמת בנושא הקווים הכשרים בוטלה. כיום קווי סלולר כשרים מקושרים לקידומות מסוימות במספר הטלפון, מה שמאפשר זיהוי שהשיחה מגיעה ממכשיר כשר. על הקווים הכשרים אחראית וועדת הרבנים לה היכולת לחסום לכל הקווים הכשרים מספרי טלפון מסוימים ומגדירה אלו מכשירים ניתנים לייבוא. לפני כשנה, הוערכו שיש בישראל כ־500 אלף קווי טלפון כשרים. בכך, לוועדת הרבנים ניתן כוח רב - גם אל מול יבואני הסלולר והיכולת לעצב את השוק כרצונם וגם היכולת לחסום מספרים ללא שקיפות. בעבר נטען כי הוועדה חסמה גם עמותות סיוע וגורמים עסקיים.
מטרת הרפורמה של הנדל שבוטלה הייתה לאפשר למחזיקי הקווים הכשרים את היכולת להתנייד בין מפעילי סלולר שונים, בין אם יבחרו להמשיך במסלול הכשר ובין אם לא, במטרה לפתוח את השוק לתחרות.