דו"ח פערי השכר במגזר הציבורי: גברים מרוויחים 32% יותר מנשים בחברות הממשלתיות
דו"ח פערי השכר במגזר הציבורי: גברים מרוויחים 32% יותר מנשים בחברות הממשלתיות
ע"פ הדו"ח המתפרסם השנה לראשונה ע"י משרד האוצר, פערי השכר במערכת ההשכלה הגבוהה עומדים על 25%, במערכת הבריאות על 35% ובשלטון המקומי על 31%. הדו"ח כולל גם נתונים על שיעור העובדות בגופים שונים - ברכבת ישראל ובנמל חיפה יש רק כ-11% נשים, בחברת נתג"ז 21% ובחברת מקורות ובתע"א 26%
פער השכר בין גברים לנשים בחברות הממשלתיות הוא 32%, כך עולה מדו"ח פערי השכר המגדריים המגזר הציבורי שפרסם משרד האוצר היום (ה'). ע"פ הדו"ח, פערי השכר במערכת ההשכלה הגבוהה עומדים על 25%, במערכת הבריאות על 35% ובשלטון המקומי על 31%.
הדו"ח מתפרסם השנה לראשונה, לקראת סופה, המועד האחרון הקבוע בחוק לדיווח על פערי השכר בגופים הציבוריים. הגופים הפרטיים המעסיקים למעלה מ-518 עובדים, חויבו בדיווח זה כבר לפני כחצי שנה, בתחילת יוני 2022.
הדו"ח המפורט, המתפרס על פני יותר מ-200 עמודים, כולל נתונים על 794 גופים ציבוריים, הכוללים את כלל מערכת ההשכלה הגבוהה, מערכת הבריאות, חברות ממשלתיות ותאגידים ממשלתיים.
אחת העובדות המשתקפות בדו"ח היא שפערי השכר המגדריים מתקיימים גם באותו דירוג שכר. כך לדוגמה, בדירוג חוזה אישי של עובדים בכירים, השכר של הנשים נמוך בכ-17% מזה של הגברים. הפער קיים גם בדירוג כלכלנים נבחרים (פער של 13%) ובדירוג מהנדסים בחוזה אישי (פער של 8%), בדירוג מרפאים בעיסוק (פער של 22%). עם זאת, ישנם דירוגים מסוימים בהם שכר הנשים דווקא גבוה יותר - כך למשל, בדירוג פסיכולוגים פער השכר לטובת הנשים עומד על 17%, ובדירוג מומחים למשפטים שכר הנשים גבוה ב-10% משל הגברים.
באשר למערכת ההשכלה הגבוהה, ניתן להבחין בתופעה שחוצה כמעט את כל האוניבריסטאות - בדירוג הסגל הבכיר יש פער שכר לטובת הגברים, כאשר הפער הגדול ביותר נרשם במכון ויצמן (24%) והנמוך ביותר בטכניון (8%). לעומת זאת, בסגל הזוטר הפער הוא בדרך כלל לטובת הנשים, אך מדובר בפער זניח למדי. עם זאת, מעניין לציין כי באוניברסיטת אריאל הפער לטובת הנשים בסגל הזוטר עומד על 32%, מעניין, ובאוניברסיטה הפתוחה גם בדרג הזוטר פערי השכר הם לטובת הגברים.
הדו"ח כולל גם נתונים על שיעור הנשים העובדות במספר גופים. כך למשל, בחברות הממשלתיות המתעסקות בתשתיות יש שיעור נמוך במיוחד של נשים. ברכבת ישראל ובנמל חיפה יש רק כ-11% נשים, ובחברת נתג"ז 21% מהעובדות הן נשים. גם בחברת מקורות ובחברת ניהול המערכת שיעור הנשים נמוך למדי (26% ו-31% בהתאמה), ובתעשייה האווירית שיעור הנשים עומד על כ-26% בלבד.