סגור
מלחמת עזה שדרות ירוט כיפת ברזל ירי רקטה רקטות מ עזה אל ישראל
ירוט של כיפת ברזל מעל שדרות ( צילום: REUTERS/Ronen Zvulun)

הנשקים שבדרך: ארה"ב תגדיל את האספקה לישראל

האמריקאים יגדילו את משלוחי טילי היירוט עבור כיפת ברזל; טילים מונחי אוויר-קרקע ותחמושת לטנקים אף הם בדרישות הישראליות, ובצה"ל עשויים להזדקק בהמשך לרחפנים חמושים ופגזי 155 מ"מ, כך דווח בפייננשל טיימס; בשבעה עשורים ישראל רכשה מארה"ב כלי נשק בשווי 53.5 מיליארד דולר

יצרניות הנשק האמריקאיות מתכוננות לזינוק באספקה לישראל, זאת בתקופה לחוצה גם כך עבורן בשל המלחמה באוקראינה וביקוש מהפנטגון, כך לפי דיווח בפייננשל טיימס.
בניגוד לאוקראינה, שמקבלת מאות טנקים ורכבים משוריינים, בישראל מעוניינים בעיקר בתחמושת, כשטילי יירוט לכיפת ברזל הם בראש הרשימה. טילים מונחים אוויר-קרקע ותחמושת לטנקים הם גם בין הדרישות הישראליות. אך ככל שהמלחמה תימשך ההערכה בקרב האנליסטים היא כי גם בצה"ל יצטרכו מערכות טילים שמהם יש מחסור באוקראינה, ביניהם רחפנים חמושים ופגזי 155 מ"מ.
בכל זאת, נשיא ארה"ב ג'ו ביידן התחייב לספק לישראל ולאוקראינה את כל התחמושת שהן זקוקות לה, והתעקש בסוף השבוע שארה"ב תוכל לעמוד בביקוש ואף לשמור על הפנטגון מצוייד למקרים נוספים, כמו מלחמה בטייוואן. "אנחנו ארה"ב בשם האלוהים, המדינה החזקה ביותר בהיסטוריה – לא בעולם אלא בהיסטוריה של העולם", אמר בריאיון ל-60 דקות. "אנחנו יכולים לטפל בשני המקרים ולשמור על ההגנה הבינלאומית הכללית שלנו".
המלחמה באוקראינה אילצה את תעשיית הנשק האמריקאית לשנות את המיקוד שלה בחזרה לכלי נשק מסורתיים הנחוצים במלחמה קרקעית במקום התמקדות באמצעי ריגול מתקדמים טכנולוגית ומערכות ללוחמה בטרור. התעשייה התמודדה גם עם מחסור באספקה ובכוח העבודה לאחר הקורונה. "אם נשלח את כלי הנשק האלה לישראל נצטרך להתניע חלק נוסף בבסיס התעשייה, ככל הנראה מהר מכפי שחשבנו", אמרה סינתיה קוק מהמרכז ללימודים אסטרטגיים ובינלאומיים.
ישראל היא קניינית גדולה של כלי נשק אמריקאיים, ובשבעת העשורים האחרונים רכשה כלי נשק בשווי 53.5 מיליארד דולר, כך לפי הסוכנות לשיתוף פעולה ביטחוני, כולל 6.5 מיליארד דולר בחמש השנים עד 2022.
בכיר בממשל ארה"ב אמר כי המדינה "מספקת במהירות" משאבים נוספים לצה"ל, כולל תחמושת וציוד. בארה"ב הודיעו גם כי יגדילו את המשלוחים של טילי יירוט למערכת כיפת ברזל. "חלק מטילי היירוט הוצאו מהמלאי שיש בארה"ב והועברו במהירות לישראל", אמר בכיר במשרד ההגנה האמריקאי. "אנחנו נמשיך לעקוב אחר היירוטים של כיפת ברזל כדי שלישראל תהיה היכולת שהיא זקוקה לה לשמור על המערכת ולהגן על האזרחים והערים". בהתאם, בארה"ב מעריכים כי ישראל תזדקק לטילי יירוט נוספים מעבר לאלו הכלולים כבר בחבילת הסיוע.
כלי נשק נוספים שבהם מעוניינת ישראל, כוללים מערכות אוויר – קרקע כמו JADM, טילי הלפייר ופצצות SDB. לפי הדיווח, אותם יהיה קל יותר לספק הודות להשקעות גדולות בייצור. הזינוק הזה בביקוש יסייע ליצרנים. טילי הלפייר מיוצרים על ידי לוקהיד מרטין, ובואינג מייצרת טילי JADM ו-SDB. מניות לוקהיד ושאר הספקיות הגדולות של הפנטגון – נורת'רופ גרומן, RTX וג'נרל דינמיקס – עלו בחדות מאז המתקפה של החמאס ב-7 באוקטובר.