סגור
ספינה מכולות נמל חיפה
נמל חיפה. השינוי החיובי נובע מסעיף יצוא הסחורות (צילום: שאטרסטוק)

עדכון כלפי מעלה: הצמיחה ברבעון הראשון עמדה על 3.1%

על פי הלמ"ס, הצמיחה משקפת עלייה של 0.7% בתוצר לנפש, זאת לעומת האומדן הראשון שהתפרסם לפני כחודש שבו הוערכה הצמיחה ב-2.5% בחישוב שנתי, וב-0.1% בצמיחה לנפש. העדכון כלפי מעלה נובע ככל הנראה משיפור בנתוני יצוא הסחורות, ואין לשלול אפשרות כי מדובר בעסקה אחת של יצוא ביטחוני שהפכה את הנתונים לחיוביים יותר

הלמ"ס מעדכנת כי הצמיחה ברבעון הראשון עמדה על 3.1% בחישוב שנתי, המשקפים עלייה של 0.7% בתוצר לנפש, זאת לעומת האומדן הראשון שהתפרסם לפני כחודש שבו הוערכה הצמיחה ב-2.5% בחישוב שנתי, וב-0.1% בצמיחה לנפש. חשוב להדגיש כי גם הנתונים הקודמים שהתפרסמו לפני כחודש היו חיוביים בהרבה מההערכות המוקדמות, כך שמדובר בהפתעה חיובית נוספת. סביר להניח כי נתונים אלו יעלו את תחזיות הצמיחה בנוגע לצמיחה הכוללת בשנת 2023. נזכיר כי הנתונים הקודמים והנוכחיים ממקמים את ישראל בצמרת הצמיחה העולמית.
השיפור משתקף גם בתוצר של המגזר העסקי (המשקף טוב יותר את הפעילות הכלכלית, ש"ט), שצמח בשיעור של 3.8% בחישוב שנתי (לעומת 3.3% בחישוב הקודם). את הצמיחה העסקית הוביל מגזר המידע והתקשורת (הייטק), עם צמיחה שנתית של 11.7%, ומגזר השירותים הפיננסיים ושירותים אחרים שצמח ב-8% בחישוב שנתי.
בעוד באומדן הקודם הצמיחה היה 0.6% ברבעון, באומדן הנוכחי הצמיחה היא 0.8% לרבעון - פער של 0.2%. השינוי העיקרי נמצא בסעיף היצוא. אם באומדן הקודם הייתה ירידה ביצוא (כולל יהלומים והייטק) של 3.5% בחישוב שנתי, באומדן הנוכחי יש ירידה של 0.3% בלבד בחישוב שנתי (ירידה אפסית בחישוב רבעוני, ש"ט).
הסתכלות קרובה על סעיף היצוא מלמדת שהשינוי החיובי נובע מסעיף יצוא הסחורות. באומדן הקודם דווח על ירידה של כ-11% בחישוב שנתי, ואילו באומדן הנוכחי ישנה ירידה של 2% בלבד ביצוא הסחורות. למעשה כשמנטרלים את היהלומים מהסחורות, יש עלייה של 0.9% בחישוב שנתי ביצוא, לעומת ירידה של 7.4% באומדן הקודם. אין לשלול את האפשרות כי מדובר בעסקה אחת של יצוא ביטחוני ששינתה את הנתונים והפכה אותם לחיוביים יותר.
זאת ועוד, כשמסתכלים על יצוא השירותים, הרי שהנתונים הנוכחיים חלשים יותר מהנתונים של האומדן הקודם (עלייה של 13.7% בחישוב הנוכחי, לעומת 15.9% בחישוב הקודם, ש"ט). הנתונים מעידים כי תרומת ההייטק ברבעון הקודם הייתה נמוכה יותר ממה שהוערך באומדן הקודם של הלמ"ס.
בכל הנוגע לנתוני הצריכה הפרטית, הצריכה הציבורית וההשקעה, לא נרשמו שינויים משמעותיים לעומת האומדן הראשון. המגמה היא האטה בצריכה הפרטית (ירידה של 1.7% בחישוב שנתי), וכשמתחשבים בגידול האוכלוסייה, הרי שההאטה בצריכה הפרטית לנפש היא חדה יותר (עומדת על 4% בחישוב שנתי), והירידה בצריכה הפרטית לנפש מורגשת בעיקר בהוצאה על מוצרים בני קיימא למחצה דוגמת טקסטיל לבית, כלי עבודה ובית, מוצרי בידור ופנאי ועוד.