הרמטכ"ל על איראן: "יש התפתחויות שליליות שיכולות להביא לפעולה"
הרמטכ"ל על איראן: "יש התפתחויות שליליות שיכולות להביא לפעולה"
רא"ל הרצי הלוי הזהיר בכנס הרצליה כי איראן "התקדמה בהעשרת האורניום יותר מאי פעם". על השינויים בצבא הקבע ותחום הפנסיות הצה"ליות אמר הרמטכ"ל: "אנחנו רוצים להכניס מרכיבים של שוק עבודה מודרני, אך צה"ל לא יכול להיות תחנת רכבת"
"איראן בגרעין התקדמה בשנים האחרונות בהעשרת האורניום יותר מאי פעם. יש התפתחויות שליליות אפשריות באופק שיכולות להביא לפעולה", כך אמר היום (ג') הרמטכ"ל הרצי הלוי בכנס הרצליה באוניברסיטת רייכמן.
"איראן היא גדולה, פי 70 מהשטח של מדינת ישראל", הוסיף הרמטכ"ל. "כשהיא פורסת את יכולותיה על פני כל השטח הזה קשה לדעת איפה הדברים נמצאים ולהיות מסוגלים לפגוע בכל נקודה על פני השטח העצום הזה. זה אתגר אחר ממה שעשינו בעבר. יש לה כלכלה גדולה, לא מפותחת, התוצר לנפש של מדינת ישראל הוא כמעט פי 4 ביחס לתוצר לנפש של הכלכלה האיראנית, וזו ההזדמנות שלנו – האיכות".
היבט נוסף שהלוי התייחס אליו הוא השפעת איראן על מדינות האיזור: "אנחנו מסתכלים על איראן דרך שני היבטים - הגרעין והאיום האזורי. איראן בגרעין התקדמה בשנים האחרונות בהעשרת האורניום יותר מאי פעם. לכל אויב שאנחנו פוגשים במידה כזו או אחרת יש טביעת אצבע איראנית. ישנה תופעה בחודשים האחרונים של התקרבות של מדינות באזור לאיראן".
הלוי התייחס באופן ספציפי לסוריה, שהתקרבה בתקופה האחרונה לסעודיה ולליגה הערבית אך במקביל מושפעת מאיראן: "יש התפתחות מעניינת בשבועות האחרונים – בשבוע שעבר בשאר אל-אסד הגיע בפעם הראשונה זה 12 שנים לליגה הערבית. אסד, ששרד בעור שיניו עם סוריה מוכה וחבולה מאחוריו, מתחיל אולי בהססנות להיכנס חזרה לתוך האזור, ויהיה מאוד מעניין לעקוב ולראות האם תיווצר הזדמנות בין אותן מדינות ערביות אחרות בליגה הערבית לבין השפעתה של איראן על סוריה.
"אני הייתי מזכיר לבשאר אל-אסד נתון אחד מאוד מעניין בעידן שבו מדברים הרבה על דאטה - כל מדינה בשנים האחרונות שנצמדה לאיראן היא היום מדינה כושלת, נכשלת, הרוסה וללא עתיד. אם הוא רוצה לבנות את סוריה לאחר מלחמת האזרחים, שייקח זאת לתשומת ליבו".
בכל הקשור לגיאופוליטיקה האזורית אמר הלוי כי "כשאנחנו מסתכלים על המעצמות, אנחנו רואים תחרות מתגברת בעיקר בין ארה"ב לבין סין. אנחנו רואים את סין עם רצון לדריסת רגל משמעותית יותר גם באזור הזה".
הלוי הוסיף בהקשר הזה וברקע הטענות על מתיחות ביחסים בין ישראל לארה"ב כי "ארה"ב היא בעלת הברית החשובה ביותר שלנו, בעלת ברית אסטרטגית, ואנחנו רוצים שהיא תהיה איתנו לעוד שנים רבות קדימה. לצד זאת, נוכח שינויים בעולם והתגברות והתפתחות של תהליכים, מדינת ישראל צריכה להיבנות ולדעת גם לעשות יותר לבד".
בנוגע לסוגיות כלכליות אמר הלוי כי "ניהלנו תהליך עמוק וסדור כדי לקבל את התקציב שאנחנו רוצים, גם אם הוא לא מגשים את כל חלומותינו. יש שינויים בשירות החובה, כאלה שמצד אחד מאפשרים לצה"ל להשאיר אצלו את המשרתים יותר זמן בתפקידים שההכשרה שם מאוד ארוכה וליהנות משירות קצר אבל איכותי בתפקידים אחרים, ואז לשחרר אותם לפרק הבא בכלכלה הישראלית. יש לזה ערך כלכלי גבוה".
נזכיר כי משרד הביטחון והצבא סיכמו כי תקציב משרד הביטחון (שכמעט וחופף לתקציב צה"ל) יעמוד על 68 מיליארד שקל בממוצע לשנה וכי שירות החובה יקוצר מ-32 חודשים ל-28 חודשים, כאשר חיילים ולוחמים בתפקידים משמעותיים ישרתו זמן ארוך יותר אך יזכו לתגמול כספי מוגדל.
בכל הקשור לשינויים בצבא הקבע ותחום הפנסיות הצה"ליות, אמר הלוי כי "בעולם הקבע, אנחנו מאוד רוצים לשמור על הקיים ולא לעשות שבר במה שיש לנו היום. אנחנו כן רוצים להכניס מרכיבים חדשים שמסתכלים על שוק עבודה מודרני, בהסתייגות אחת - צה"ל לא יכול להיות תחנת רכבת. מאוד שכיח היום לעבור כל שנתיים מקום עבודה. אנחנו את שדרת הפיקוד שלנו צריכים לפתח בארגון ברצף".
הלוי התייחס גם לסוגיית המילואים שעלתה לכותרות בהקשר של מחאת המילואימניקים נגד ההפיכה המשטרית. הלוי אמר כי סוגיית שירות המילואים היא מאתגרת, אך "יש לנו חוזה בלתי כתוב עם אנשי המילואים לפיו אנחנו קוראים להם לשרת בעת הצורך ללא סייג וללא תנאי. חשוב לשמר את אנשי המילואים, שראויים להערכה רבה מאוד ללא קשר לדעתם או למה הם עושים באזרחות. בחודשיים האחרונים אנחנו באזור 95% התייצבות באימוני מילואים".
הלוי גם הציג התנגדות לרעיונות של צבא מקצועי, ודיבר בשבח גיוס של חרדים: "על אף שלא כל העם מתגייס, מודל צבא העם הוא שמאפשר לצה״ל פעילות סדירה. מי שחושב שניתן להפסיק את מודל גיוס החובה שייקח בחשבון שנחווה ירידה באיכות המשרתים ומדובר בנזק קשה ולא אחראי באזור שבו אנחנו נמצאים. אנחנו רוצים ושואפים לגייס מכל חלקי החברה הישראלית ואני קורא לאוכלוסייה החרדית וההנהגה החרדית לעודד לגיוס. יש מסלולים מעולים ששחררו אנשים מעולים ולא פחות חרדים ממה שנכנסו".