בג"ץ עילת הסבירות: הצדדים יוכלו להשלים את הטיעונים בכתב בתוך 21 יום
בג"ץ עילת הסבירות: הצדדים יוכלו להשלים את הטיעונים בכתב בתוך 21 יום
בית המשפט העליון דן אתמול במשך 13.5 שעות בעתירות נגד החוק לביטול עילת הסבירות; הדד-ליין לפסק הדין: אמצע ינואר, שלושה חודשים אחרי מועד פרישתן לגמלאות של השופטות חיות וברון
פסק הדין בעתירות נגד החוק לביטול עילת הסבירות יינתן לכל המאוחר עד אמצע ינואר 2024 – שלושה חודשים ממועד פרישתן הקרובה של נשיאת העליון השופטת אסתר חיות והשופטת ענת ברון, באמצע אוקטובר.
אמנם ההכרעה עשויה להינתן מוקדם יותר - ואולם מאחר שהנשיאה חיות נתנה אמש לצדדים, בתום הדיון, אפשרות להשלים טיעונים בכתב והקציבה להם 21 יום לכך ולא יותר מ-15 עמודים, ובהתחשב בחגים שלפנינו - ההכרעה בתיק הדרמטי עוד תיקח זמן רב יחסית.
לחיות וברון ימלאו 70 באמצע אוקטובר (ברון ב-12 באוקטובר וחיות ב-16 באוקטובר) – והן יפרשו במועד זה בהגיען לגיל פרישת השופטים הקבוע בחוק. עם זאת, חוק בתי המשפט קובע כי "שופט שהחל בדיון ויצא לקיצבה או פרש, יהיה מוסמך לסיים את הדיון תוך שלושה חדשים מיום היציאה לקיצבה או הפרישה"; כך שלהרכב החריג שכלל את כל 15 שופטי בית המשפט העליון שדן בעתירות אתמול נקבע למעשה דד-ליין לסיים את התיק.
לקראת סוף הדיון הפציר עו"ד אליעד שרגא מהתנועה לאיכות השלטון, אחת העותרות בתיק (בו אוחדו 8 עתירות שונות), בשופטים לתת פסק דין בהקדם "עד תחילת מושב החורף של הכנסת" (באמצע אוקטובר). השופט יצחק עמית ענה לו על כך בבדיחות הדעת: "כבר הלילה נשב לכתוב את פסק הדין".
הדיון אתמול היה דרמטי מאוד וייצרי. הוא החל קצת אחרי השעה 9:00 בבוקר ונמשך עד אחרי 22:30 בערב – 13.5 שעות, שכללו כמה הפסקות קצרות.
במהלך הדיון השמיעו חלק מהשופטים אמירות נוקבות. הנשיאה חיות תהתה "מי מפקח על כך שהממשלה תפעל בסבירות? אתם מסכימים שיש דין אבל אין דיין". השופט עמית אמר כי "דמוקרטיה לא מתה בכמה מכות חזקות. היא מתה בשורה של צעדים קטנים", והוסיף כי "הרוב קובע זו דמוקרטיה ברמת ועדת קישוט של כיתה ד'". השופטות דפנה ברק-ארז ויעל וילנר כינו את התיקון לחוק: יסוד השפיטה (ביטול עילת הסבירות) ככזה ש"מוריד גיליוטינה על הציבור". מבין 15 השופטים, היחידה שלא אמרה מילה, באופן תמוה, לאורך כל שעות הדיון היא השופטת גילה כנפי-שטייניץ.