תקציב 2024סגירת מרכזים וטרינריים והעברת השירותים להגנת הצומח: הקיצוצים במשרד החקלאות
תקציב 2024
סגירת מרכזים וטרינריים והעברת השירותים להגנת הצומח: הקיצוצים במשרד החקלאות
מטיוטת תקציב 2024 עולה כי בכוונת האוצר לבטל גם כ-320 תקנים המוערכים בכ-80 מיליון שקל השנה. ב-2025 יעמוד הקיצוץ על 157 מיליון שקל וב-2026 על 168 מיליון. הצעדים מתווספים לכך שהאוצר לא העביר כ-200 מיליון שקל לחקלאים בתמורה להפחתות מכסים על ירקות ופירות
מטיוטת התקציב המעודכן ל-2024 עולה כי בכוונת האוצר לקצץ בחדות את תקציב משרד החקלאות וסמכויותיו. מדובר בקיצוץ בגובה 107 מיליון שקל השנה וביטול כ-320 תקנים המוערכים בכ-80 מיליון שקל. בשנה הבאה יעמוד הקיצוץ על 157 מיליון שקל וב-2026 על 168 מיליון שקל. צעדים אלו מתווספים לכך שהאוצר לא העביר למשרד סכום של כ-200 מיליון שקל שהיו אמורים לעבור לחקלאים במסגרת תמיכה ישירה, בתמורה להסכמתם להפחתות מכסים על ירקות ופירות, שכבר בוצעו.
צעדים אלו, יחד עם תכנית האוצר להעברת הסמכויות של משרד החקלאות על השירותים הווטרינריים והשירותים להגנת הצומח ליחידה במשרד הכלכלה, שתהיה אחראית על כלל מוצרי המזון והצריכה, מרוקנים את המשרד מתוכן. על רקע זה הביע שר החקלאות, אבי דיכטר את התנגדותו ומסר:"תקציב החקלאות שהאוצר מתכוון להביא לממשלה הוא בעצם הודעה על חיסולו של משרד החקלאות בישראל. פנטזיה זו של האוצר לא תתממש. ראינו מה קרה לחקלאות כשמשרד האוצר ניהל אותה במשך השנתיים הקודמות. עד המלחמה, פעלנו רבות לחיזוק החקלאות ותמיכה בחקלאים, המלחמה רק המחישה עד כמה קריטי להמשיך בכך בשנה זו. נירתם למען תקציב הביטחון אך לא נפקיר את החקלאות וביטחון המזון של מדינת ישראל".
התכנית כוללת את סגירת סניפי המחוזות של משרד החקלאות, וריכוז פעילותם השוטפת ביחידת מטה מרכזית. צעד נוסף נוגע לצמצום יחידת שירותי ההדרכה במשרד, האחראית על הפצת ידע חקלאי באמצעות עריכת מחקרי שדה יישומיים וביצוע הכשרות והדרכות לציבור החקלאים. באוצר טוענים כי תועלת ההפעלה של היחידה אינה מובהקת ביחס לעלויות התפעול והשכר הגבוהות הכרוכות בהפעלתה ויש לצמצמה ולהפעיל את שירותי ההדרכה לחקלאים באמצעות מיקור חוץ בדומה לפעילות המעוף בסוכנות לעסקים קטנים במשרד הכלכלה. במסגרת זאת, משרד החקלאות יקים מאגר של מדריכים מורשים מהם יוכלו החקלאים לרכוש שירותי הכשרה והדרכה מסובסדים.
הצעד השלישי נוגע ליחידה המרכזית לאכיפה וחקירות במשרד (יחידת הפיצו"ח), הפועלת לפיקוח על מעבר תוצרת חקלאית מהרשות הפלסטינית למדינת ישראל ומניעת העברת תוצרת חקלאית אסורה. בנוסף היחידה מבצעת אכיפה נגד "שחיטה שחורה", שימוש בחומרי הדברה, פיקוח על ענף ההטלה ואכיפת ההגנה על בעלי חיים. באוצר טוענים כי יחידת הפיצו"ח במשך שנים אינה עומדת ביעדי הביצוע שהוגדרו לה וכי במסגרת דו"ח מבקר המדינה מלפני 8 שנים, תוארו כשלים קשים בפעילות היחידה בכל הנוגע למנהל תקין וטוהר המידות. על רקע זה מבקש האוצר לקצץ את כוח האדם ביחידה מכ-80 עובדים ל-20 בלבד, מה שיותיר את השוק ללא פיקוח. צעד נוסף נוגע להפחתת 15% מתקציב הפעילות והרכש ו- 15% מתקציב השכר במכון הוולקני, העוסק במחקר ופיתוח בתחומי החקלאות ומדעי המזון. במשרד ידרשו גם להפחית את תקציב התפעול והרכש, שלטענת האוצר גדל בשנים האחרונות. עניין נוסף נוגע לבטל נהלי תמיכות בעמותות העוסקות בתחום החקלאות.