סגור
 בן גביר  גלי בהרב מיארה ו יעקב שבתאי
בן גביר, גלי בהרב מיארה ויעקב שבתאי (צילום: שלו שלום, יואב דודקביץ, אביגיל עוזי)

היועמ"שית לבג"ץ: "שיקולים זרים של בן גביר בניסיונו לפטר את המפכ"ל"

גלי בהרב מיארה טוענת כי הניסיון להביא לסיום כהונתו של קובי שבתאי על רקע דו"ח ועדת מירון מעלה חשש כבד לשיקולים זרים "שכן עד כה לא פעל השר לסיום כהונת המפכ"ל על רקע הדו"ח". לדבריה, השימוע עליו הודיע בן גביר הוא בבחינת "עונש" למפכ"ל שדיווח לה על התערבות פסולה של בן גביר בעבודת המשטרה

עימות לילי בין היועצת המשפטית לממשלה גלי בהרב מיארה לבין השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר. סמוך לחצות הגישה היועמ"שית את עמדתה לבג"ץ בתגובה לבקשת התנועה לאיכות השלטון להוציא צו ארעי שימנע את המשך קידום מהלכיו של בן גביר לפטר את המפכ"ל רנ"צ קובי שבתאי.
היא כתבה, באמצעות מחלקת הבג"צים בפרקליטות, כי הגם שבן גביר הודיע מוקדם יותר בערב כי השימוע שאליו הזמין את שבתאי מבוטל לאור התנגדותה למהלך, הצעת ההחלטה שהוא מקדם בממשלה להביא לסיום כהונתו על רקע דו"ח ועדת החקירה הממלכתית לחקר אסון מירון, "מחזקת את החשש הכבד לפיו שיקולי השר שיקולים זרים הם, שכן עד כה במשך חודשים, השר לא פעל לסיום כהונת המפכ"ל על רקע הדו"ח, והודעתו באה רק לאחר שהמפכ"ל הודיע כי דיווח ליועצת המשפטית לממשלה על פעולת השר שלא בסמכות ובניגוד להחלטת בית המשפט".
היועמ"שית מציינת בתגובתה לבג"ץ כי התנהלותו של בן גביר מעוררת חשש כבד כי מדובר ב"התערבות נוספת בפעילותה האופרטיבית של המשטרה, אגב אירוע קונקרטי" – וזאת באופן שמנוגד להוראת בג"ץ ולצו ביניים שהוא הוציא בעבר בעניין.
היא כתבה כי השימוע עליו הודיע בן גביר הוא בבחינת "עונש" למפכ"ל שדיווח לה על התערבות פסולה של בן גביר בעבודת המשטרה. הכוונה היא לכך שבן גביר שוחח ונתן הוראות ישירות למפקד מג"ב ביחס לאופן הטיפול בשוטרים שנהגו באלימות כלפי מפגינים בהילולה בהר מירון השבוע, מעל ראשו של שבתאי.
כזכור, בן גביר הזמין ביום שני בערב את שבתאי לשימוע שאותו הוא קבע ליום רביעי, וזאת לדבריו קודם להמלצתו לממשלה לסיים את כהונתו של שבתאי מוקדם יותר מהמועד שאליו הוארכה בצל המלחמה – באמצע חודש יולי. הממשלה היא זו שהאריכה את כהונת שבתאי ורק היא בעלת סמכות בכל הנוגע לכהונתו.
במכתבו למפכ"ל כתב בן גביר כי ההחלטה להאריך את כהונתו על ידי הממשלה בוצעה על רקע תפקודו באירועי שבעה באוקטובר, "ואולם, בתקופה האחרונה מתרבים הסימנים ומתרבות הטענות לאי תפקודך הכללי באופן המשליך לרעה על תפקודה של משטרת ישראל בכלל, ובתקופה מלחמתית זו בפרט".
בהרב מיארה כתבה כבר ביום שלישי בבוקר לבן גביר כי "השימוע עליו הודעת למפכ"ל המשטרה אינו כדין ואין לקיימו". היא הזכירה לבן גביר כי "השבוע המפכ"ל פנה אליי ודיווח כי אתה שב וחורג מסמכותך כלפי משטרת ישראל. סמוך לאחר מכן הודעת למפכ"ל כי אתה מזמנו לשימוע". היא כתבה עוד במכתבה כי יש חשש שבן גביר פועל משיקולים זרים וכי "סמיכות הזמנים מעוררת חשש כבד כי במסווה של טענות עקרוניות כביכול נגד המפכ"ל אתה מבקש למעשה 'להענישו' על כך שביקש ממך להתערב באופן פסול בעבודת המשטרה, וכל זאת שעה שאתה פועל לכאורה בניגוד להחלטה מפורשת של בג"ץ. כן מתעורר חשש כבד שאתה מבקש להעביר מסר לכל שרשרת הפיקוד במשטרה, למען יראו וייראו".
שבתאי נאם ביום שלישי בצהריים בכנס לשכת עורכי הדין באילת בעקבות מהלכי בן גביר ואמר: "המשטרה במדינה דמוקרטית חייבת להיות חפה ונקייה מכל סממן פוליטי. משטרת ישראל אינה פוליטית, לא הייתה, ואני מתחייב בפניכם כאן היום שאמשיך לעמוד כחומה בצורה בכל הניסיונות להכניס שיקולים כאלו למשטרת ישראל, זאת מתוך אמונה שלמה שאם נתפס אחרת - אבדה זכות קיומנו. אני עומד על בימה זו ומצהיר בקול ברור - משטרת ישראל חייבת להישאר אוטונומית, עצמאית, נטולת פניות ומנותקת מכל גחמה פוליטית, כזו או אחרת. עצמאות זו היא אבן יסוד הנדרשת משומרי הסף האמונים על שלטון החוק במדינה דמוקרטית".
במקביל לנאומו מ"מ נשיא בית המשפט העליון הנחה את המדינה להגיש תגובתה לבקשה להוצאת צו מניעה ארעי שביקשה התנועה לאיכות השלטון למהלכי בן גביר.
בן גביר עצמו הגיש ביום שלישי בערב את תשובתו לבג"ץ באמצעות עו"ד נדב העצני, והודיע שהוא חוזר בו מהכוונה לערוך לשבתאי שימוע, אף שההזמנה נועדה לאפשר למפכ"ל המשטרה להשיב לטענות שיש לשר כלפיו, "באשר לחוסר תפקודו". בן גביר כתב כי בעקבות הודעת בהרב מיארה הוא מעדכן את בית המשפט ש"השימוע מבוטל ועל כן הבקשה מתייתרת". עם זאת, הוא כתב כי בכוונתו להביא בתוך 10 ימים לממשלה הצעת החלטה לדיון בממשלה לסיים את כהונת שבתאי בהתאם להמלצה של ועדת החקירה הממלכתית שחקרה את אסון מירון וקבעה שלשבתאי אחריות אישית לממצאים הקשים של האסון, וקבעה כי הם היו מביאים אותה להמליץ על סיום תפקידו לו הממשלה לא היתה מאריכה בעקבות המלחמה את כהונת שבתאי עד חודש יולי. הוא גם פרסם את הצעת המחליטים שברצונו לקדם.
כמה שעות לאחר מכן, סמוך לחצות בהרב מיארה הגישה כאמור את עמדת המדינה לבג"ץ, שהוגשה באמצעות מנהל מחלקת הבג"צים בפרקליטות עו"ד ענר הלמן ועורכי הדין מהמחלקה דניאל מארקס ותהילה רוט. בתגובה צוטט מכתבה של בהרב מיארה מהבוקר לבן גביר וצוין כי "יש מניעה משפטית לקיום השימוע". היא הוסיפה כי "אף אם השר היה בוחר להמשיך בהליך השימוע הרי שפעולה זו היתה בניגוד לדין, וממילא המפכ"ל לא היה מחויב להתייצב אליו". מסיבה זו היא מציינת כי "מבחינה מעשית, בשלב זה, מתן צו ארעי אינו מחוייב".
לאחר מכן, כאמור, היא גם תקפה את הודעת בן גביר על כוונתו להמשיך את ההליכים לקיצור כהונת המפכ"ל באמצעות הגשת הצעת מחליטים לממשלה - וכאמור קובעת כי הודעתו זו מחזקת את החשש הכבד ששיקולי השר בעניין הם "שיקולים זרים".
לדבריה, "יש מקום לחזור ולהדגיש כי על השר להימנע מהתערבות בפעולות אופרטיביות של המשטרה, וברי כי אם המפכ"ל מתריע נגד התערבות שכזו, הרי שניסיון לפגוע בו על רקע זה הוא פסול מיסודו. זוהי חובתו של מפכ"ל המשטרה להתריע מפני הפרת דין והתערבות פוליטית פסולה בעבודת המשטרה, ואין להרתיעו מלעשות כן".
בן גביר הוציא אחרי חצות הודעה בתגובה להגשת עמדה זו של בהרב מיארה לבג"ץ, והמשיך לתקוף אותה, כפי שהוא עושה לאורך כל הקדנציה שלו: "היועמ"שית התבלבלה, וחושבת כי היא ראש הממשלה האמיתי של מדינת ישראל. מדהים שאחרי שהיא תירצה תירוץ תמוה מדוע אין להביא את המפכ"ל לשימוע - 'כי אין תשתית ראייתית' - למרות הטענות על חוסר תפקוד רציני של המפכ"ל - כעת היא מנסה לומר שאי אפשר להביא את מסקנות ועדת מירון למליאת הממשלה. מדובר ביועמ״שית שלצערנו במקום לבצע את תפקידה ולהיות יועצת, החליטה לנהל את ממשלת ישראל".
בתנועה לאיכות השלטון שהגישו את הבקשה להוצאת צו מניעה ארעי מסרו כי "אנו מברכים על כך שהשימוע הפסול בוטל בעקבות עמדתה הברורה של היועמ"שית. יחד עם זאת, החששות שהועלו בתגובת המדינה רק מחזקים את הצורך בהתערבות מיידית של בג"ץ כדי למנוע את המשך ההתערבות הפסולה של השר בעבודת המשטרה".