לראשונה זה עשור: ירידה בגירעון של קופות החולים
לראשונה זה עשור: ירידה בגירעון של קופות החולים
בשנת 2023, הגירעון ללא תמיכות התמיכות של משרד הבריאות נחתך כמעט בחצי לכ-4.9 מיליארד שקל. 83% מהגירעון המצטבר של קופות החולים נובע מהגירעון של הכללית - בגלל בתי החולים. לראשונה, מאוחדת הגדילה את מספר המבוטחים נטו. מספר הרופאים העצמאיים ממשיך לזנק בכל הקופות
לראשונה זה עשור נרשמה ירידה בגירעון של קופות החולים, ללא התמיכות של משרד הבריאות. זאת, לאחר שבמהלך עשר שנים רצופות הוא זינק ללא הפסקה מרמה של 1.87 מיליארד שקל ל-8.17 מיליארד שקל ב-2022 - הגירעון ללא תמיכות הגבוה ביותר אי פעם. כך עולה מהדו"חות הכספיים של קופות החולים לשנת 2023 שפרסם היום משרד הבריאות.
בשנת 2023, הגירעון ללא תמיכות נחתך כמעט בחצי לכ-4.9 מיליארד שקל. עם זאת, עדיין מדובר בגירעון גבוה מאוד, דבר המעיד על כך שתקציב הבריאות בישראל נמוך מהצרכים של מערכת הבריאות. כמו כן מתברר שיש עוד הרבה כיסים של חוסר יעילות שיש לטפל בהם. אחד מהם הוא מספר הרופאים העצמאים שממשיך לזנק.
במשרד הבריאות מסבירים את הירידה ההיסטורית בגירעון בכך שבסוף 2023 "אושר המתווה הרב שנתי להסדרת תקציבי הקופות במטרה לייצר אופק תכנוני ותפעולי ארוך טווח למערכת הבריאות. הממשלה אישרה את הגדלת בסיס עלות המס לכ-4 מיליארד שקל, מתוכם למעלה מ-2 מיליארד שקל להטמעת תמיכות קיימות".
אחת הרפורמות המבניות שמערכת הבריאות דורשת זה שנים רבות הוא ביטול מענקי ייצוב בסוף שנה. מדובר בחבילות סיוע שמוענקות בסוף שנה כאשר הקופות מנוטרלות כמעט לחלוטין על רקע גירעון עתק שצברו (והן צברו גירעון באופן קבוע, וכל שנה יותר מבשנה קודמת).
לפי משרד הבריאות, הודות לכך שמענקי הסיוע הוכנסו בפעם הראשונה לבסיס התקציב, "השתפרה יכולת התכנון ארוך הטווח ויציבות קופות החולים". כאמור, היקף התמיכות שקיבלו הקופות ב-2023 היה כמעט 4 מיליארד שקל. זאת לעומת 6.3 מיליארד שקל (10.3%) שקיבלו ב-2022 (כאמור, הכסף תוקצב מלכתחילה בתוך בסיס תקציב הבריאות). מדובר בירידה דרמטית אם משווים את הסכומים במונחים של עלות הסל: היקף התמיכות נחתך בחצי וירד מ-10.3% מעלות הסל ב-2022 ל-5.6% מעלות הסל ב-2023. עלות סל הבריאות בשנה שעברה קפצה ב-12% לעומת 2022 ועמדה על 70,878 מיליון שקל: כ-90% מקפיטציה (תקציב שהממשלה מעניקה לקופות כדי לספק לאזרחי ישראל שירותי בריאות לפי כמות ומאפיינים של אותם אזרחים), עוד 6% בסעיף מחלות קשות (תקציב ייעודי לטיפול מחלות קשות של אזרחי ישראל) ועוד כ-4% מהכנסות עצמיות של הקופות.
עוד עולה מהדו"חות כי בשנת 2023,הגירעון הכולל (עם תמיכות), נחתך ב-37% לרמה של 965 מיליון שקל, כפול מהממוצע הרב שנתי 2001-2023. הגירעון בשנת 2023 מהווה כ-1% מהכנסות לעומת 2% ב-2022.
83% מהגירעון המצטבר של קופות החולים נובע מהגירעון של קופת חולים כללית למרות שהיא מבטחת רק מחצית מהאוכלוסיה. רובו נובע לאו דווקא מהפעילות בקהילה אלא מהפעילות של בתי חולים. כללית שולטת בכשליש ממערך האשפוז במערכת והפעילות הגרעינית היא פעילות של בתי החולים: כללית מימנה מתוך מקורות הסל כ-2.9 מיליארד שקל עבור בתי החולים שבבעלותה (כללית, כמו שאר בתי החולים, מקבלת גם תמיכות בגין בתי חולים).
"הגירעון של שירותי בריאות כללית משמעותי ומחייב מתן מענה לטווח ארוך באופן שלא יפגע באיכות וזמינות שירותי הבריאות למבוטחים", נמסר ממשרד הבריאות. מהכללית נמסר כי התוצאות מגיעות "על רקע הוצאות עודפות שנגרמו ברבעון האחרון עקב המלחמה והצורך להקים במהירות כ-500 מרפאות חדשות עבור המפונים".
הדו"ח מציג גם את המעברים נטו בין קופות החולים (מבוטחים חדשים בניכוי מבוטחים נוטשים) וממנו עולה כי לראשונה, לא רק מכבי קלטה יותר מבוטחים נטו אלא גם מאוחדת. מכבי גדלה ב-9,164 מבוטחים ומאוחדת גדלה ב-2,684 מבוטחים. לעומתן, לאומית איבדה 5,640 מבוטחים וכללית איבדה 6,208 מבוטחים (נטו).
כללית מבטחת קצת יותר מ-51% מהישראלים (ושמרה על שיעור הנוטשים הנמוך במערכת), מכבי כמעט 27.5%, מאוחדת כ-14% ולאומית פחות מ-8%. הפערים מעלים שוב את התהייה מדוע שתי הקופות הקטנות לא מתאחדות שכן אין להן מספיק משקל סגולי להתחרות עם כללית ולא עם מכבי- כאשר העלויות הקבועות של קופה (כמו לדוגמה מערך מחשוב) אינן שונות בהרבה בין הגדולות לקטנות (ישנם דווקא יתרונות לגודל מובהקים).
לפי הדו"חות, הוצאות השכר על רופאים עצמאים בשנת 2023 עמדו על כ-6.8 מיליארד שקל לעומת כ-6.1 מיליארד שקל בשנת 2022. מדובר בגידול של כ-10% לעומת גידול של כ-6% בהוצאה על כוח אדם שכיר. כתוצאה מכך שיעור ההוצאה על רופאים עצמאים מסך ההוצאה על השכר גדל בכל קופות החולים. במכבי נרשם השיעור הגבוה ביותר של כ-60% הוצאות שכר לרופאים עצמאים מתוך סך הוצאות השכר.
מדובר ברופאים ששכרם אינו מפוקח או מוגבל על ידי הממונה על השכר, והם מועסקים במתכונת של "פרילנסרים" (חשבונית) בקופות החולים. כפועל יוצא, הקופות מתגמלות אותם כראות עיניהן. זה שנים רבות כי אגף הממונה על השכר במשרד האוצר מתריע על מודל התגמול הזה שמעודד "גניבת רופאים" ו"סחרור שכר" כאשר התוצאה היא שהרופא משתכר יותר אך עובד אותו דבר. הוצאות שכר לנפש מתוקננת בגין רופאים עצמאים במכבי עמדה על 1,138 שקלים, פי 3.9 לעומת כללית (293 שקל).
מספר הרופאים העצמאים ממשיך לזנק: בלאומית ובכללית מספרם גדל בכ-14% ובמאוחדת ומכבי (שם רוב הרופאים העצמאיים) –בכ-9%.