עצמאות כלכלית - הדרך להיחלץ מאלימות במשפחה
עצמאות כלכלית - הדרך להיחלץ מאלימות במשפחה
עצמאות כלכלית היא הרבה יותר מסתם יכולת לשלם חשבונות. עבור נשים במערכות יחסים אלימות, היא מהווה את ההבדל בין המשך חיים בצל האלימות לבין היכולת לבנות חיים חדשים ועצמאיים. עם ציון יום המאבק הבינלאומי באלימות נגד נשים, חשוב להבין את הקשר ההדוק בין תלות כלכלית לבין הקושי לצאת ממערכות יחסים אלימות.
ממחקר שנעשה ביוזמת משרד הרווחה, הוועדה הבין-משרדית ויוזמת קווים אדומים עולים נתונים מטרידים מהשנה האחרונה: 5.3% מהנשים (כ-142 אלף) נפגעו מאלימות פיזית על ידי בן זוגן, כש-3.6% מהנשים (כ-96 אלף) נפגעו מאלימות פיזית חמורה. 8% מהנשים (כ-214 אלף) נפגעו מאלימות מינית ו- 9% מהנשים (כ-238 אלף) סובלות מתדירות גבוהה של התנהגויות אלימות ללא ביטוי פיזי. 4% מהנשים (כ-107 אלף) דיווחו כי הן נפגעות אלימות כלכלית. זהו רק קצה הקרחון. רוב הנשים אינן מדווחות או אף אינן מזהות שהן נמצאות במערכת יחסים אלימה. התופעה חוצה מגזרים, מעמדות וגילאים, וקיימת בפריפריה ובמרכז, בקרב משכילות ושאינן משכילות, צעירות ומבוגרות כאחד.
חוסר עצמאות כלכלית הוא אחד החסמים המשמעותיים ביותר המונעים מנשים לצאת ממערכות יחסים אלימות. כשאישה תלויה בבן זוגה לפרנסתה ולפרנסת ילדיה, השאלה 'איך אסתדר לבד?' מונעת ממנה לעזוב. התלות הכלכלית אינה רק עניין טכני של כסף. היא משפיעה באופן עמוק על תחושת המסוגלות העצמית של האישה. נשים שחיות בצל האלימות מתחילות להאמין שאינן מסוגלות לעמוד ברשות עצמן, שאין להן את הכישורים הנדרשים להצליח בשוק העבודה, ושאין להן ברירה אלא להישאר בקשר הפוגעני.
תלות כלכלית מתבטאת במגוון דרכים: לעיתים זה מתחיל בהערות שנראות תמימות על הוצאות, ממשיך בדרישה לדווח על כל קנייה, ומתפתח לשליטה מוחלטת בחשבון הבנק המשותף. במקרים רבים, בן הזוג מונע מהאישה לצאת לעבוד או מחבל בניסיונותיה למצוא עבודה. לעיתים הוא אף יוצר חובות בשמה או משתמש בכרטיסי האשראי שלה ללא ידיעתה. כך נוצר מעגל קסמים - ככל שהתלות הכלכלית גדלה, כך קטן הביטחון העצמי, וככל שהביטחון העצמי נשחק, כך גדל הקושי לדמיין חיים אחרים.
החברה הישראלית חייבת להכיר בכך שהמאבק באלימות נגד נשים אינו יכול להתנהל במנותק מהמאבק לעצמאות כלכלית. נדרשת פעולה משולבת של הממשלה, המגזר העסקי והחברה האזרחית כדי ליצור מערך תמיכה שיאפשר לנשים לבנות חיים עצמאיים. זה כולל נגישות להכשרה מקצועית, תמיכה אישית ומנטלית יחד עם ליווי כלכלי. עצמאות כלכלית היא לא מותרות, אלא כלי הישרדותי. על החברה הישראלית להבין שללא מתן כלים מעשיים ותמיכה כלכלית בנשים הנמצאות במעגל האלימות, לא נוכל באמת לשנות את המצב.
ביוזמות עתיד אנו רואות את החיבור הכלכלי אישי מדיי יום. אישה שהיא נפגעת אלימות זקוקה לסיוע בנייה מחדש של העצמאות הכלכלית שלה. במקרה שלנו אנו עושות זאת באמצעות הכשרה וליווי בהקמה ופיתוח של עסקים. העסק, בין אם רעיון עסקי או עסק שטרם הצליח לייצר הכנסות מספיקות יכול להוות כלי לבנייה ויצירה של עצמאות אישית עבור האישה נפגעת האלימות. דווקא העסק מאפשר עצמאות שלא תמיד ניתן להשיג ממשרה כשכירה למשל, הגמישות סביב גידול הילדים ובוודאי ביציאה ממערכת פוגענית למערכת יחידנית. העובדה שהעסק נשען על הכישורים האישיים ולאו דווקא על השכלה, שפה וכד' המהווים לעיתים חסם עבור אוכלוסיות קצה. כל אלו הופכים את העסק, הביתי, העצמאי עבור האישה לעוגן ביציאתה לעצמאות כלכלית.
זו אינה רק סוגיה אישית, אלא אתגר חברתי שדורש פתרון מערכתי. ויותר מזה, כשאישה אחת מצליחה להשיג עצמאות כלכלית, היא מראה את הדרך לנשים נוספות. זהו מסר חשוב לכל אישה באשר היא - הכוח נמצא בידיים שלנו. נשים יכולות לקחת את השליטה בחייהן ולהוביל את השינוי. לא רק עבור עצמן, אלא עבור החברה כולה.
נשים שמצליחות לבנות לעצמן עצמאות כלכלית מגלות כוחות חדשים. הן לומדות להאמין בעצמן, להבין את ערכן, ובעיקר להבין שיש להן אפשרויות בחיים. עצמאות כלכלית יכולה להיות המפתח ליציאה ממערכות יחסים פוגעניות, כי היא מעניקה לא רק פרנסה, אלא גם את הכוח לבחור בדרך אחרת.
צופית גורדון היא מנכ"לית עמותת "יוזמות עתיד" המלווה נשים בתהליכי הקמה ופיתוח של עסקים קטנים