סגור
מעון בני ציון בראש העין שבו נחשפה התעללות בחוסים
מעון בני ציון בראש העין, שבו נחשפה התעללות בחוסים (צילום: יריב כץ)

"תנאים מחפירים": הוועדה המקצועית ממליצה לסגור את המעונות לאנשים עם מוגבלויות

הוועדה בראשות השופטת בדימוס שולמית דותן ממליצה להעביר את כל 12 אלף דיירי המעונות לדיור בקהילה בתוך חמש שנים. "כחברה עלינו להתבייש ולהיכלם על כישלוננו הגדול בהענקת חיים מיטיבים לאוכלוסייה זו". שר הרווחה יעקב מרגי הודיע שהוא מאמץ את המסקנות ויקים צוות ליישומן

ועדת דותן למסגרות חוץ ביתיות לאנשים עם מגבלות ממליצה להעביר את כל 12 אלף דיירי המעונות לדיור בקהילה בתוך חמש שנים ולסגור את המעונות. שר הרווחה יעקב מרגי הודיע שהוא מאמץ את המסקנות, רואה בהן תוכנית פעולה וימנה צוות ליישומן.
המסקנות מתיישבות היטב עם חוק זכויות אנשים עם מוגבלות שעבר בכנסת הקודמת, והשאלה היא אם הנושא יהיה מספיק חשוב לקואליציה כדי לממשו.
הוועדה הוקמה על ידי השר לשעבר מאיר כהן מיש עתיד בעקבות האירועים החמורים שהתגלו במעון בני ציון והחשד להרעלת מזון בבית דפנה. חבריה התבקשו לבחון את ההסדרים הנהוגים למגורים חוץ-ביתיים לאנשים עם מוגבלות. בראש הוועדה עמדה נשיאת בתי משפט השלום בדימוס, השופטת שולמית דותן.
השופטת דותן כותבת בדו"ח כי אנשים עם מוגבלות חיים במעונות ובהוסטלים "בתנאים מחפירים ובמציאות קשה ומייסרת". לדבריה, "תמונת המצב והעובדות שנגלו לעיני הוועדה סתרו כל כך את חוקי המדינה ואת הערך שכל אדם נברא בצלם. תוך כדי עבודת הוועדה למדתי שכחברה עלינו להתבייש ולהיכלם על כישלוננו הגדול בהענקת חיים מיטיבים לאוכלוסייה זו, שבמקרים רבים נדונה על ידינו לחיים קשים, משפילים, מוזנחים וחסרי ערך ממשי. לא דאגנו למלא את צורכיהם האמיתיים, ובמקרים לא מעטים אף הפקדנו אותם בידיים לא ראויות. מצבם הקשה מתקיים כבר עשרות שנים. אפשר שנהגנו כך כי קולם מוחלש".
הדו"ח קובע כי "במסגרות דיור חוץ-ביתיות, בעיקר במעונות ובהוסטלים, ניתן למצוא תופעות מזעזעות מאין כמותן, מציאות הכוללת טיפול לקוי עד כדי אלימות והתעללות, הזנחה רפואית, שימוש נרחב ולא מבוקר באמצעי ריסון מגבילים, תנאי תברואה והיגיינה ירודים, תנאי מחיה ומגורים בלתי ראויים, מצב ירוד של מבנים ותשתיות, מעטפת טיפולית מצומצמת ודלה ביותר, אפשרויות מוגבלות למימוש בחירה ואוטונומיה והעברת היום בחוסר מעש ומשמעות". בין הממצאים: פגיעות גוף בלתי מוסברות שאינן מבוררות, שימוש בלתי מבוקר בתרופות פסיכיאטריות ומגורים משותפים של ילדים ומבוגרים.
הוועדה מצאה כי "גורם השורש המרכזי העומד מאחורי מציאות מזעזעת זו הוא השימוש הנרחב בגישה המוסדית", וקבעה כי "תנאי חייהם המזעזעים של דיירי המסגרות לא ישתנו ללא סגירה גורפת של המוסדות, קרי מעונות והוסטלים, ומעבר דיירים לדיור מוגן בקהילה או לדיור עצמאי בקהילה, תהליך הקרוי בשפה המקצועית אל-מיסוד".
השופטת דותן אמרה כי "הוועדה הגיעה למסקנה שטיפול שורש בבעיות הקיימות יכול להתבצע אך ורק בדרך של שינוי השיטה המוסדית וביצוע תהליך סדור, שיטתי ועקבי של תהליך 'אל מיסוד'. רק תהליך זה, שנבחן ואומץ על ידי האו"ם ומדינות שונות, יהווה מענה למרבית הרעות החולות, הקשות והבלתי אנושיות שקיימות ומתחוללות במוסדות רבים".
השר יעקב מרגי אמר: "המקרים שתוארו בדו"ח הם קשים וכואבים, ואנו כחברה מתוקנת לא יכולים לקבל מציאות כזאת. אני מאמץ את מסקנות הדו"ח, עבורי זאת תוכנית עבודה – הנחיתי את מנכ"ל המשרד להקים צוות מקצועי ליישום מסקנות הדו"ח".
ממשרד הרווחה נמסר: "כ-6,000 אנשים עם מוגבלות כבר עברו לדיור בקהילה. כן פרסם המשרד באחרונה מכרז חדש להפעלת 20 דירות בקהילה כפיילוט לקראת יישומו של חוק זכויות אנשים עם מוגבלות בשנה הבאה".