סגור

בנק אוף אמריקה: "הכלכלה הישראלית מראה סימני האטה, השקל נחלש בגלל סיבות פוליטיות"

בסקירה על כלכלת ישראל מזהיר בנק ההשקעות האמריקאי: "חולשת השקל ממשיכה להכביד על האינפלציה; אם אי הוודאות הפוליטית תימשך ותחליש את המטבע, בנק ישראל יצטרך להעלות את הריבית ביתר שאת"

בנק אוף אמריקה (BOA) מפרסם סקירה מיוחדת על ישראל עם שורה של מסקנות לא מעודדות: "הסיכון המשמעותי ביותר לאינפלציה הוא פיחות בשקל, שמונע מרעש פוליטי", נאמר בסקירה. "חולשת השקל מאז הרבעון הרביעי בשנה שעברה ממשיכה להכביד על האינפלציה", מציין בנק ההשקעות, מהגופים הפיננסיים המובילים בעולם.
בחודשים האחרונים, בזכות הוזלות בסחורות ובתשומות, קצב האינפלציה אמנם יורד, אך באותה עת נרשמת התמתנות איטית יותר באינפלציית הליבה (האינפלציה ללא מזון וללא אנרגיה - שתי סחורות תנודתיות מאוד). מדד הליבה הוא זה שמעיד על ההיבט העקשני של האינפלציה.
ב-BOA מוטרדים מהידרדרות בשורה של נתונים מרכזיים לפעילות הכלכלית. "הכלכלה (הישראלית) מראה סימני האטה נוספים: הלוואות בנקאיות למגזר הפרטי ממשיכות להאט ורכישות בכרטיסי אשראי נחלשו. הדגש כמובן הוא על שער החליפין (שקל) שנחלש באופן קיצוני בגלל סיבות פוליטיות גרידא. הפיחות נובע מרעש פוליטי ולא מחוסר איזון כלכלי" מסבירים בבנק.
עוד מציינים האנליסטים של הבנק: "ככל שמגמת הפיחות נמשכת זמן רב יותר, כך הופכת התמסורת (הפיכת הפיחות לאינפלציה של ממש - א.פ.) לגבוהה ומהירה יותר. התמתנות האינפלציה היתה יכולה להיות יעילה יותר בהיעדר פיחות כאשר משך הזמן שבו הרעש הפוליטי ימשיך להוות סיכון לשער החליפין הוא קריטי – לא פחות מעצמת הרעש.
התערבות בשוק המט"ח על ידי הבנק המרכזי שמחזיק הרבה יתרות נפסלה על ידיו. עם זאת, בנק ישראל הצהיר פעמים רבות שהכלי העיקרי שלהם לריסון האינפלציה הוא הריבית, ושהם יעלו אותה במידת הצורך. אנחנו עדיין חושבים שאופציית ההתערבות נמצאת על הפרק ואם אי הוודאות הפוליטית אכן מתממשת באופן שגורם שינויים פרמננטים בכלכלה אשר מחלישים את המטבע, אז בנק ישראל יצטרך להעלות את הריבית ביתר שאת".
בבנק מניחים כי בסופו של דבר המחלוקת העזה הנוגעת לחקיקה משפטית תסתיים בהסכמות - אך מבהירים כי יש בהחלט סיכון כי לא תימצא הנוסחה להסכם. "תרחיש הבסיס שלנו הוא עדיין פשרה בעניין הרפורמה המשפטית. עם זאת, קשה לחזות תהליכים פוליטיים והם נתונים להרבה רעש ותנודתיות. לפיכך, בהנחה כי בנק ישראל לא יפחית ריבית עד הרבעון הראשון בשנה הבאה, אנו צופים שהסיכונים לכלכלה יעלו".
"האופוזיציה והקואליציה הפסיקו את המו"מ בבית הנשיא. המתח עולה כשהממשלה דוחפת להעביר את חבילת הרפורמה באופן חד צדדי. ההפגנות נגד הרפורמה נמשכות בעוד האופוזיציה ביקשה להשהות את החקיקה כדי לחזור לשיחות. מושב הקיץ של הכנסת מסתיים ב-31 ביולי, כך שבעוד מספר שבועות אנו מצפים לראות פתרון כלשהו למצב", מוסיף הבנק, ומזהיר: " אם המאמצים סביב השיחות יכשלו ודחיפה החד צדדית תימשך, פרמיית הסיכון תישאר ואף תגדל, ותפעיל לחץ על בנק ישראל להעלות שוב את הריבית".