עסקת הענק יוצאת לדרך: צ'כיה רוכשת מרפאל טילי נ"מ ב-630 מיליון דולר
עסקת הענק יוצאת לדרך: צ'כיה רוכשת מרפאל טילי נ"מ ב-630 מיליון דולר
משרד הביטחון בפראג אישר את החוזה שיהפוך את צ'כיה לחברה הראשונה בנאט"ו שרוכשת מערכת הגנה אווירית מישראל. שר ההגנה הצ'כי: "מעריך את הנכונות של ממשלת ישראל לסייע לנו להיפטר מהתלות שלנו במערכת סובייטית משנות ה-70"
שנה אחרי שמערכת ההגנה האווירית ספיידר של רפאל גברה על שמונה מתחרות במכרז של משרד ההגנה בפראג, הודיע שר ההגנה לובומיר מטנר על סיכום פרטי העסקה. בכך תהיה צ'כיה החברה הראשונה בברית נאט"ו שרוכשת מערכת הגנה אווירית מישראל.
הצ'כים ישלמו סכום גבוה מהצפוי, 630 מיליון דולר, על ארבע סוללות של מערכת ההגנה האווירית הישראלית הניידת, שתשמש להגנת מטרות אסטרטגיות כמו שדות תעופה, תחנות כוח גרעיניות ערים ומרכזי תעסוקה. העסקה תתבצע כעסקה בין משרד הגנה הצ'כי למשרד הביטחון הישראלי, כאשר חברות צ'כיות ייצרו 38% מרכיבי המערכת. במשרד ההגנה בפראג התגאו כי הצליחו באמצעות מו"מ להוזיל את עלות העסקה ב-92 מיליון דולר מהסכום המקורי שדרשה רפאל.
מערכת הספיידר תחליף את מערכת ה-SA-6 הוותיקה שרכשו הצ'כים מברית המועצות לפני כ-50 שנה כאשר היו חלק מברית ורשה, ונחשבת כיום ללא יעילה בשדה הקרב האווירי המודרני. המערכת מתבססת על שני דגמי טילי האוויר-אוויר של רפאל, פיתון-5 ודרבי, שהותאמו לשיגור מהקרקע, וכוללת גם מכ"ם מתוצרת חטיבת אלתא של התעשייה האווירית וקרון פיקוד.
למרות שהמערכת לא נרכשה בידי חיל האוויר הישראלי, היא נמכרה עד היום ביותר מ-1.5 מיליארד דולר, בין השאר להודו, לפיליפינים, ולפי מקורות זרים גם לוויטנאם, גיאורגיה וסינגפור.
"אני מעריך את הנכונות של ממשלת ישראל לחלוק איתנו מערכת הגנה חדישה שתניע את הצבא שלנו לעבר יכולות המאה ה-21. סוף סוף נוכל להיפטר מהתלות שלנו במערכת סובייטית משנות השבעים, שאינה עונות על הדרישות הקיימות להגנה על המרחב האווירי", אמר שר ההגנה הצ'כי מטנר.