הורוביץ: "בהמשך תהיה הרחבה של התו הירוק גם לתחום המלונות"
הורוביץ: "בהמשך תהיה הרחבה של התו הירוק גם לתחום המלונות"
בצל האפשרות להגבלות חדשות, שר הבריאות הכריז שאצלו לא יהיו "הנחתות" על המשק: "אין שיקול זר". בתדרוך מיוחד הזהיר כי צפויה עלייה במספר החולים הקשים, הבטיח ששנת הלימודים תיפתח "באופן מלא" - והביע תקווה למערך בדיקות מהירות לילדים "על חשבון המדינה". בשבוע הבא: בדיקות עצמאיות בבתי המרקחת
שר הבריאות ניצן הורוביץ ערך אחר הצהריים (ד') תדרוך מיוחד לתקשורת בנוגע להמשך העלייה בתחלואת הקורונה, יממה לפני כינוס קבינט הקורונה מחר שבו צפוי משרדו להמליץ על הגבלות חדשות בניסיון לבלום את התפרצות הנגיף. בין היתר הכריז הורוביץ כי בכוונת משרדו להרחיב את מתווה "התו השמח" לאירועים נוספים, לא רק לאירועי שמחות, ובהמשך אף להרחיב את התו הירוק גם לתחום המלונות.
כבר בפתח דבריו הזהיר הורוביץ כי זן הדלתא של הנגיף צפוי להתפשט עוד יותר. "אנחנו צפויים לראות עלייה בתחלואה בשבועות הקרובים, ולצערנו גם בחולים הקשים", אמר. הורוביץ הוסיף כי "שיקול אחד ויחיד מוביל אותנו בניהול המשבר הזה - בריאות הציבור. האינטרס הציבורי בלבד. בניגוד להתנהלות שהכרנו בשנה וחצי האחרונות - אצלנו אף שיקול זר לא נכנס למרחב הזה".
הורוביץ קרא לישראלים שלא להיות שאננים, והזהיר כי המאבק מול הנגיף, ובמיוחד זן הדלתא, צפוי להימשך עוד זמן רב: "מצפים לנו חודשים ארוכים וקשים במאבק בזן הדלתא. יידרש פה מאמץ משותף של שרי הממשלה, גורמי המקצוע וכל ישראל".
הוא הוסיף כי "המשוואה כאן מאוד ברורה, מקפידים על ההנחיות עכשיו כדי למנוע מגבלות קשות אחר כך. אנחנו מבינים שהקורונה לא תחלוף בקרוב מהעולם. אחרי זן הדלתא ייתכן שיצוץ בעולם וריאנט אחר ולכן האסטרטגיה שלנו ברורה: חיים לצד הקורונה. המדיניות שאני מוביל היא מדיניות שמסתכלת קדימה. לא רק על השבוע או החודש הקרוב אלא לתקופת זמן ארוכה".
שר הבריאות הבטיח כי תחת הנהגתו לא יהיו "הנחתות" של הגבלות כאלו ואחרות על ענפי המשק, "בלי שיח אמיתי בשטח". לדבריו, "הפעם משרד הבריאות הוא שיוזם את המפגשים עם ראשי המשק". הוא התייחס לתחילת אכיפת מתווה "התו השמח" באירועים, המגביל את הכניסה אליהם למחוסנים, מחלימים או למציגי בדיקה שלילית: "אנחנו רוצים לאפשר את קיום האירועים. לא להגביל אותם או לצמצם אותם. לקיים אותם חופשי אבל עם בדיקות בכניסה".
הורוביץ התייחס גם להיערכות לפתיחת הלימודים ב-1 בספטמבר, שהיא לדבריו האירוע המרכזי שעומד בפתחה של הממשלה. "אנחנו נערכים לפתוח את שנת הלימודים", אמר. "המטרה שלנו היא לפתוח את שנת הלימודים כסדרה, באופן מלא. איך? גם כאן, יותר בדיקות - פחות הגבלות". הוא נשאל בתדרוך אם יתמוך בקפסולות עבור התלמידים, ולא ענה ישירות, אך הדגיש שוב כי כוונתו לפתוח את שנת הלימודים כ"סדרה".
בדבריו הדגיש שר הבריאות כי כדי לפתוח את הלימודים כסדרם הוא מתכוון לבנות מערך בדיקות מהירות נרחב עבור הילדים שאינם יכולים עדיין להתחסן: "אנחנו חושבים שהמעבר לעולמות של בדיקות, בעיקר בדיקות מהירות, עם אפשרות לבדיקות עצמאיות - יבטיח לנו אפשרות לפתוח את שנת הלימודים כסדרה". בהמשך הוסיף כי בכוונת משרדו לספק בדיקות לילדים שאינם יכולים להתחסן, מתחת לגיל 12, "על חשבון המדינה".
הורוביץ נגע בדבריו גם בסוגיית הבדיקות המהירות שהתעכבה, עם עמדות ראשונות שאמורות היו להיפרס כבר השבוע. לדבריו, עמדות ראשונות כאלו ייפרסו בשבוע הבא, ויופעלו על ידי מד"א ו"חברות אחרות". הוא הוסיף כי במקביל ניתן יהיה מהשבוע הבא "לרכוש בבתי מרקחת, בפארמים, ערכות לבדיקה עצמית. במחיר שווה לכל נפש".
בנוגע לנתב"ג, שר הבריאות הביע פעם נוספת את התנגדותו לסגירת שער הכניסה הראשי לישראל, שבימים האחרונים עוד ועוד נדבקים מתגלים בקרב השבים דרכו - גם ממדינות לא אדומות לכאורה. "יש צורך חיוני ששער הכניסה לישראל יהיה תחת פיקוח", אמר השר. "אני רוצה להבהיר, אין לנו כוונה לסגור את נתב"ג. זה שירות חיוני ביותר שהשדה יהיה פתוח והטיסות ימשיכו - אבל בזהירות המתבקשת. תמורת העניין הזה שנתב"ג ממשיך לפעול, מה שאנחנו מבקשים זה בדיקות בכניסה וביציאה. יש צורך דרמטי בבדיקות בנמל התעופה כי משם גם מגיעים ויגיעו וריאנטים נוספים".
כמו כל שאר בכירי מערכת הבריאות, גם הורוביץ קרא אחר הצהריים לישראלים שלא התחסנו ויכולים לעשות זאת - להגיע למתחמי החיסון ולקבל את הזריקה. הוא ציין כי "רוב החולים הקשים בשכבות הגיל הצעירות הגיעו למצב הזה מפני שהם אינם מחוסנים".
קבינט הקורונה, שיתכנס מחר בצהריים, צפוי כאמור לדון בצעדים שיינקטו כדי לבלום את העלייה בתחלואה. בשלב זה נראה כי משרד הבריאות נסוג מדרישתו המקורית להחיל בידוד על כלל השבים לישראל, ובהם מחוסנים ומחלימים, אלא לגבש רשימת מדינות שחובה זו תחול על השבים מהן. הסיבה לשינוי הכיוון: חשש שהשרים יסרבו לדרישה שכזו, ולא יאשרו אותה.
גורמים בממשלה העריכו היום כי אין מנוס מהטלת הגבלות - וכי יש להכין את הציבור אליהן. עם זאת, ההגבלות הקרובות לא-צפויות להיות דומות לאלו שהתקבלו בממשלה הקודמת, כמו מניעת התקהלויות וביטול אירועים, אלא הרחבת רשימת המדינות האסורות לטיסה, החלת "תו ירוק" חלקי וצעדים דומים נוספים.
בשלב זה משרד הבריאות נוטה שלא לקבל את המלצתו של ראש קבינט המומחים למאבק בקורונה, פרופ' רן בליצר, שהציע אתמול בישיבה סגורה של בכירי מערכת הבריאות וראש הממשלה נפתלי בנט להחיל תו ירוק גם בחללים בהם שוהים מתחת ל-100 בני אדם, כאשר המשמעות היא שכניסה למסעדות, ברים ובתי קפה תתאפשר למחלימים, מחוסנים או כאלו שנבדקו בסמוך למועד ההגעה. המשמעות, אם הצעה שכזו תתקבל, היא שילדים רבים לא יוכלו להיכנס לאותם מקומות ומנגד יהיה קשה מאוד לאכוף את ההנחיה.
מחלוקת נוספת בין משרד הבריאות לשרי הקבינט עשויה להתגלע בדבר פתיחת שנת הלימודים. בריאיון לאולפן ynet הבוקר אמר מנכ"ל המשרד פרופ' נחמן אש כי אופציית הקפסולות בבתי הספר לא ירדה עדיין לגמרי מהפרק. "אנחנו בעבודה מאוד צמודה עם משרד החינוך לגיבוש תוכנית שכוללת גם בדיקות, וגם תוכנית להיערך למצבים שבהם יש יותר הדבקות ויש אזורים יותר מידבקים ובהם אין מנוס אלא צמצום גודל הכיתות כדי למנוע חשיפה", אמר אש.
"אנחנו בשיח עם הגורמים המקצועיים, ואנחנו מתקדמים להסכמה בעניין", הוסיף. כשנשאל אם מדובר למשל בקפסולות באזור אדום, ענה בחיוב. הוא הוסיף כי "אנחנו נציג את ההמלצה שלנו לתו הירוק. אני מעריך שיהיה גם דיון על שדה התעופה. יש כמה אופציות שבסופו של דבר אמורות להפחית כניסה מנתב"ג. בימים האחרונים רואים 150 מאומתים להיום בבדיקות של החוזרים מחו"ל ואת המספרים האלה אנחנו רוצים להוריד".
לפי נתוני משרד הבריאות שפורסמו הבוקר, אתמול נרשם שיא חדש במספר המאומתים בגל הנוכחי, לצד התייצבות במספר חולי הקורונה שמצבם קשה: 1,400 מאומתים אובחנו בתוך 24 שעות, הכי הרבה מאז אמצע מרץ. שיעור החיוביים - 1.76% - דווקא ירד מעט ביחס לשלשום. מספר החולים קשה הוא 63, ובימים האחרונים לא נראית עלייה משמעותית בנתון זה.
מתוך 1,400 המאומתים, 150 חזרו מחו"ל (בהם 118 מחוסנים) בעשרת הימים האחרונים ואובחנו אתמול כחיוביים. 130 מהם שבו ממדינות שאין עליהן הגבלות נכון לעכשיו - 35 מתוכם חזרו מיוון, 15 מארה"ב, 15 מקפריסין, 12 מטורקיה, 10 מגיאורגיה, 5 מבריטניה, 4 מאיטליה, 3 מגרמניה ובולגריה ושניים מפרו, צרפת, הונגריה, הולנד, טנזניה, אוקראינה ומצרים.