מחלוקת במגזר העסקי על מנגנון הפיצוי בתקופת המלחמה - סמוטריץ' צפוי להכריע
מחלוקת במגזר העסקי על מנגנון הפיצוי בתקופת המלחמה - סמוטריץ' צפוי להכריע
נציגות המגזר העסקי ולשכת ארגוני העצמאיים והעסקים דורשים פיצוי לפי היקף הירידה במחזור - התאחדות התעשיינים תומכת במנגון של פיצוי במסגרת מנגנון של הוצאה לחל"ת; שר האוצר הודיע כי יבנה מתווה שיובא לאישור תוך 24 שעות
מחלוקת בין נציגי המגזר העיסקי על מנגנון הפיצוי מול העובדים בתקופת המלחמה והפעילות החלקית במשק. בשיבה שקיימו נציגי המגזר עם שר האוצר בצלאל סמוטריץ', תמכו חלקם במתווה של חל"ת ואחרים דרשו פיצוי בדמות השתתפות בשכרו של העובד, לפי היקף הפגיעה במחזור ההכנסות של בית העסק.
דובי אמיתי יו"ר נציגות המגזר העיסקי, ורועי כהן, נשיא לשכת ארגוני העצמאיים והעסקים (להב), דרשו מתן פיצוי מדורג לפי היקף הירידה במחזור. כהן דרש פיצוי עד 70% משכרם של העובדים וטען כי מנגנון החל"ת יגרום לכך שבסיום התקופה עובדים לא יחזרו לעבודה אלא יעדיפו לקבל דמי אבטלה מהביטוח הלאומי, כפי שקרה בסיום הקורונה.
התאחדות התעשיינים לעומת זאת, שמייצגת בעיקר חברות גדולות יותר, תמכה בפגישה במנגנון של חל"ת, חלקי או מלא, כשהמעסיק יקבע את היקף הפיצוי על פעילות העובד, 30%-50% מהיקף ההעסקה הרגיל, והמדינה משלימה את הנתח הנותר בפיצוי למעסיק.
התאחדות הקבלנים התלונה במקביל על כך שראשי ערים עצרו את הבניה באתרי בניה בנימוק לחשש בבטחון הציבור. סמוטריץ' שלווה בפגישה במנכ"ל המשרד שלומי הייזלר, אמר שיבדוק את הנושא. הם גם דרשו לאפשר יבוא עובדים זרים לענף, וסמוטריץ' אמר שהוא מסופק אם יגיעו עובדים זרים בתקופה כזו אבל מבחינתו אין בעיה להתיר את החסמים.
עוד אמר שר האוצר כי בכוונתו לבנות מתווה שיובא לאישור תוך 24 שעות ויסדיר את מנגנון הסיוע של המדינה לעסקים. הנוכחים הביעו חשש כי אם לא יוחלט מנגנון כזה באופן מיידי, בעלי העסקים יפעלו בעצמם ויוציאו עובדים לחל"ת.
בנוגע לעובדים עצמאיים נראה כי סמוטטריץ' מקבל את הדרישה להעברת דמי קיום של עד 9,000 שקל לעובדים עצמאיים פרילנסרים בעלי הכנסות של עד 300 אלף שקל בשנה. בהמשך היום נקבעה פגישה נוספת בין הארגונים להייזלר, מנכ"ל האוצר, שבה יוצגו כלל ההצעות, ובסיומן יובאו לסמוטריץ' במטרה לקבל החלטה.
נשיא התאחדות התעשיינים רון תומר מסר, "עסקים מטבעם מעוניינים להמשיך ולעבוד, אולם במצבי מלחמה הנסיבות משתנות באופן תדיר. לכן על הממשלה למצוא מנגנון גמיש להשתתפות בשכר העובדים, כך שעסק שנסגר בשל המלחמה, יוכל להוציא את עובדיו לחל״ת, וכשיחזור לעבוד, יוכל לשוב ולהעסיקם במשרה חלקית בתמיכת המדינה".